Bizar

Wist je dat de poep van dit dier in jouw parfum zit?

Gepubliceerd: 13 okt 2017 0
De grijze brokken poep, die onlangs door twee Spanjaarden werden aangetroffen op een strand in Mallorca, leverden het tweetal maar liefst vijftig- tot tachtigduizend euro op. De kostbare brokken worden namelijk verwerkt in luxueuze parfums. Raad jij welk dier dit ingrediënt uitscheidt?Bewijst maar weer eens: alles in deze wereld heeft een functie ... (Foto: Reisreporter Leeu)Ze worden ook wel ambergrijs genoemd, een mooie term voor potvispoep. Zodra deze klonten opdrogen, verandert de mestgeur in een ziltige en zelfs ‘lekkere’ geur. Als jij deze wasachtige substantie ooit aantreft op het strand, loop er dan niet met een grote boog omheen. Want dit zeldzame ambergrijs levert je ongeveer € 25 per gram op. Maar waarom is het ingrediënt in hemelsnaam zo kostbaar? Dat zit zo: het fokken van enorme potvissen is onmogelijk. Bovendien is dit zeezoogdier een beschermde soort, wat gelukkig betekent dat er niet op gejaagd mag worden. Parfummakers halen hun ambergrijs meestal uit Nieuw-Zeeland, wat aan een bekende walvisroute ligt. Maar met een beetje geluk tref je het spul dus ook aan op vakantie in Mallorca. Of op de Waddeneilanden …NamaakTegenwoordig is ambergrijs in bijna alle parfums vervangen door een synthetische variant: ambroxan. Alleen de dure jongens werken nog met ambergrijs, zoals het Franse modehuis Christian Dior. Een flesje Ambre Nuit is dan ook niet goedkoop: € 227 voor 125 milliliter.


deel dit artikel met je vrienden:

Laatste artikelen

Avonturier Leon McCarron over zijn bizarre tochten

De Noord-Ierse Leon McCarron fietste van New York naar Hong Kong en wandelde 1600 kilometer door Israël, Jordanië en Egypte. Wat drijft hem tot deze slopende tochten?

De Noord-Ierse Leon McCarron fietste van New York naar Hong Kong en wandelde 1600 kilometer door Israël, Jordanië en Egypte. Wat drijft hem tot deze s...

Door: Roselinde
De beste Nederlandse kunstmusea buiten het Rijks

Het Rijksmuseum kennen we allemaal, maar er zijn nog zóveel andere fantastische collecties in Nederland te vinden. Dit zijn de beste kunstmusea buiten Amsterdam!

Het Rijksmuseum kennen we allemaal, maar er zijn nog zóveel andere fantastische collecties in Nederland te vinden. Dit zijn de beste kunstmusea buiten...

 

Laat een reactie achter

Er zijn nog geen reacties achter gelaten.

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.