Handige Tips

Je boarding pass ontcijferd. Dit betekenen de vage codes

Gepubliceerd: 20 dec 2017
0

De letters en cijfers op je boarding pass geven veel méér weg dan alleen je bestemming en stoelnummer. Maar dan moet je wel het ‘geheime’ ticketjargon kunnen lezen. Weet jij bijvoorbeeld waar PNR voor staat? Of SSSS?

Columbus Travel
Columbus Travel


Enig idee hoeveel informatie een boardingpass over je weggeeft? (Foto: Reisreporter Moraima)

Heb jij wel eens goed naar je boarding pass gekeken? Dan zijn jou waarschijnlijk de vele vage codes opgevallen. Maar kun je ze ook ontcijferen? In feite worden de verschillende codes gebruikt door airlines om verschillende kenmerken van jou als passagier en je vlucht mee aan te geven. Naast je ticketnummer en boekingscode zijn dit de belangrijkste:

  • Losse letters (IATA-codes) op je ticket geven je klasse aan; eerste klasse (R, P, F, A), businessclass (J, C, D, I, Z) en economy (W, S, Y, B, H, K, L, M, N, Q, T, V, X). Onderling is er ook weer onderscheid. Zo betekent W economy premium en B economy discounted.
  • PNR (Passenger Name Reference): Dit is de opgeslagen passagiersinformatie over een geboekte reis. Met deze code houden de vliegmaatschappijen je naam, vluchtroute, ticketnummer, speciale verzoeken en zelfs maaltijdkeuze bij.
  • Longhaul (langeafstand): Deze code spreekt eigenlijk voor zich; als je dit aantreft op je ticket betekent dat dat jou een reis van zes tot twaalf uur te wachten staat. Een langeafstandsvlucht dus.
  • SSSS (Secondary Security Screening Selection): Deze code kun je alleen tegenkomen als je naar de VS vliegt. Het komt er dan op neer dat je geselecteerd bent voor een aanvullende veiligheidsscreening. Deze heb je dus liever niet …
deel dit artikel met je vrienden:
Handige Tips
Nieuwe trend: naamloos tickets boeken en prijs vastzetten!

Wedden dat jij weleens in de problemen bent gekomen door een spelfoutje op je ticket? En wedden dat jij weleens op het laatste moment een gunstige ticketprijs omhoog hebt zien schieten? Door deze nieuwe boekingsfuncties zijn deze fratsen voorgoed ...

0
Reisnieuws
Voor de reisnerds: geld verdienen met tickets zoeken

Weet jij na goed speurwerk altijd weer de goedkoopste vliegdeals op de kop te tikken? Dan is dit wat voor jou: een website die je betaalt om goedkope deals te vinden én boeken voor anderen. Kassa!

0
Reisnieuws
Let op deze verborgen ticketkosten. Zo vermijd je ze

Je bent al uren aan het zoeken naar een voordelig retourtje en je hebt er eindelijk een gevonden. Maar als je op het punt staat om af te rekenen komen er nog allerlei kosten bij. Balen! Wij leggen de ‘verborgen’ toeslagen voor je bloot zodat j...

0

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.