Reisnieuws

Schokkend! Bekende airlines buiten personeel uit

Gepubliceerd: 18 mei 2017
0

Steeds meer luchtvaartmaatschappijen worden beschuldigd van uitbuiting van en het stellen van discriminerende uiterlijke eisen aan hun vrouwelijke cabinepersoneel. Wij gingen op onderzoek uit en deden een aantal schokkende ontdekkingen.

Columbus Travel
Columbus Travel


Sta je wel eens stil bij de sociale druk waar stewardessen mee te maken krijgen? (Foto: Kevin Chang, Flickr)

Uitbuiting

In 2013 beschuldigde een oud-stewardess van Ryanair haar voormalige werkgever van uitbuiting. Zo zou de Ierse prijsvechter zijn cabinepersoneel alléén betalen voor de werktijd in de lucht en niet voor de voorbereidingen en briefings, zijn personeel dwingen om drie maanden onbetaald verlof te nemen, zijn personeel niet te betalen voor stand by-dagen en zijn personeel verplichten om een duur uniform aan te schaffen. De winst in dat jaar was hoger dan ooit tevoren. Geen wonder …

Discriminatie

In China worden jaarlijks nog steeds bikini contests gehouden voor duizenden jonge middelbare scholieren. De competitie wordt georganiseerd door een modellenagentschap en geeft jonge meiden de kans om zich in de kijker te spelen van de Chinese luchtvaartindustrie. De aantrekkelijkste ‘modelletjes’ worden uitgenodigd om deel te nemen aan een versnelde stewardessencursus. Voor velen is werken voor China’s grootste airlines immers een droombaan!


In de luchtvaartindustrie is discriminatie op basis van uiterlijke kenmerken aan de orde van de dag (Foto: Keng Susumpow, Flickr)

Er zijn helaas talloze andere voorbeelden van discriminatie op basis van uiterlijke kenmerken in de industrie: stewardessen bij China Southern Airlines moeten 25 jaar of jonger zijn en mogen absoluut géén X- of O-benen hebben. Japan Airlines stelt een goed verzorgde, egale huid als eis. Ben je een stewardess op leeftijd of getrouwd? Bij Garuda Indonesia kun je het shaken. En de Vietnamese prijsvechter VietJet Air, ten slotte, neemt uitsluitend stewardessen aan van tussen de 1,60 en 1,75 meter en onder de 30 jaar. Hoe dikker de make-up, hoe beter. Wat vind jij van deze policies?

deel dit artikel met je vrienden:
Reisnieuws
Ah, hier slapen stewardessen dus

Heb jij je ook altijd afgevraagd waar stewardessen slapen tijdens een urenlange vlucht? Dan maken wij jou graag jaloers met het comfort van een stewardessen-slaapje.

0

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.