Reisnieuws

De 10 grootste fooi-geef blunders in het buitenland

Gepubliceerd: 22 apr 2017

Is het nou 10%? Of helemaal niks? Fooi geven is in sommige landen volkomen normaal en in andere een extraatje. Zo geef je fooi in de populairste vakantielanden voor Nederlanders.

Eline Bootsma
Eline Bootsma


In veel landen wordt fooi gezien als een blijk van waardering (Foto: Reisreporter leonvanmaenen)

Frankrijk

Frankrijk is hét favoriete vakantieland van Nederlanders. Rond hier de taxikosten af naar boven en geef € 1 fooi per bagagestuk in het hotel. Gidsen in Frankrijk krijgen een royale fooi: meestal tussen de € 2 en € 5. Ook is het gebruikelijk € 1 of € 2 fooi te geven aan een museumgids. In restaurants hoef je niet per se fooi te geven, alleen als de service erg goed was. In dat geval is een fooi van 5 tot 10% gebruikelijk.

Duitsland

In Duitsland is het gebruikelijk om de taxikosten naar boven af te ronden met € 1. Geef ook € 1 per bagagestuk aan de piccolo die je bagage naar je hotelkamer brengt. Een gids verwacht rond de 10% van de excursiekosten als fooi. In een restaurant kun je tussen de 5 en 10% fooi geven. Geef je fooi rechtstreeks aan de bediende en laat het niet op tafel liggen.

Spanje

Zoals in veel andere landen, is het ook in Spanje gebruikelijk om de taxikosten naar boven af te ronden. In de high-end hotels is het normaal om € 1 per bagagestuk aan de piccolo te geven. Het is niet noodzakelijk om je gids een fooi te geven, maar het kan natuurlijk wel als blijk van waardering. In tapasbars en kleine restaurants mag je zelf weten hoeveel fooi je geeft. Een bedrag van 5 tot 10% wordt wel gewaardeerd.


Lees snel verder hoe je fooi geeft in Italië (Foto: Reisreporter Bart Brouwer)

Italië

Ook in Italië is het gebruikelijk om de taxikosten naar boven af te ronden. De piccolo en het kamermeisje kunnen rekenen op een paar euro, evenals je gids. In restaurants is het niet gebruikelijk om een fooi te geven. De servicestandaard ligt er al erg hoog, dus een fooi is alleen noodzakelijk als je de service buitengewoon goed vond. Meestal zijn de servicekosten van zo’n 10% al inbegrepen in het totaalbedrag, dus controleer dit voor je gaat afrekenen.

Griekenland

In Griekenland is het gebruikelijk om fooi te geven, maar alleen als de service goed was. Het bedrag van een taxirit kun je naar boven afronden. In hotels is een fooi voor de piccolo niet noodzakelijk, maar een klein bedrag van € 1 wordt wel gewaardeerd. Restaurants verwachten 10% fooi. De gids is degene die de meeste fooi krijgt: voor een groepstour kost het je meestal € 4 tot € 6 extra.

Kroatië

In Kroatië wordt niet betaald met de euro, al is het land wel lid van de Europese Unie. Euro’s worden meestal wel geaccepteerd. De kosten voor de taxichauffeur worden net als in de meeste landen naar boven afgerond. In hotels en restaurants is de fooi meestal al bij het bedrag inbegrepen. Daarom wordt niet verwacht dat je een fooi geeft. Is de fooi in restaurants niet bij de prijs inbegrepen? Dan is het gebruikelijk om 10% te geven. Je gids verwacht een kleine fooi bij het maken van een excursie.


In Kroatische hotels is de fooi meestal inbegrepen (Foto: Reisreporter MaJaTa)

België

Bij onze zuiderburen is het ook gebruikelijk om de taxikosten naar boven af te ronden. De piccolo rekent per bagagestuk op € 1 fooi. Het is niet nodig om fooi te geven aan je gids, maar het wordt natuurlijk wel gewaardeerd. Wat kleingeld is goed genoeg. In België is het ook gebruikelijk om 10% fooi te geven in een restaurant. Maar check wel altijd of de servicekosten al zijn inbegrepen in het totaalbedrag. Dan is het geven van een fooi niet nodig.

Groot-Brittannië

De taxichauffeur in Groot-Brittannië verwacht dat je het bedrag naar boven afrondt. Geef £ 1 of £ 2 aan de piccolo en laat ook iets kleins achter voor het kamermeisje. Je mag zelf beslissen hoeveel fooi je aan je gids geeft, dus hoger dan 10% hoef je niet te gaan. In een restaurant moet je even goed opletten. Het kan zijn dat dat de servicekosten al zijn inbegrepen in het totaalbedrag. In dat geval hoef je niet ook nog fooi te geven. Als dat niet het geval is, is het gebruikelijk om 15 tot 20% fooi te geven.

Thailand

Fooi geven is alleen in de toeristische gebieden van Thailand gebruikelijk. Rond daar de taxiprijs omhoog af. Laat in een restaurant ongeveer 10 baht (€ 0,25) achter als fooi. Het is ook aanbevolen om de piccolo per bagagestuk een fooi van 10 of 20 baht te geven. Hetzelfde geldt voor het kamermeisje. Fooi aan een gids geven is niet noodzakelijk, maar een kleine bijdrage van zo’n 50 baht wordt wel gewaardeerd.

Verenigde Staten

In de Verenigde Staten is het gebruikelijk om een gulle fooi te geven. Het basisloon ligt er namelijk relatief laag, waardoor de fooien meetellen bij het totale (horeca)loon. Zo ligt de fooi voor de taxichauffeur hoger dan in andere landen: 20% boven op het tarief. Ook in een restaurant is het gebruikelijk om 15 tot 20% fooi te geven. Laat sowieso $ 1 achter op tafel en geef ook $ 1 per drankje aan de bar. Het is gebruikelijk om $ 1 of $ 2 aan de piccolo te geven en een paar dollar aan het kamermeisje. De gids krijgt de hoogste beloning: zo’n $ 5 tot 10 dollar voor een daguitje.

deel dit artikel met je vrienden:
Reisnieuws
8 Onbekende Europese citytrips on a budget

Kijk eens verder dan de hoofdsteden en duik het achterland van Europa in, waar verrassende steden voor een zacht prijsje liggen te wachten op ontdekkers.

0
Reisnieuws
10x tofste hipsterwijken voor jouw volgende citytrip

Steeds meer stadswijken ondergaan een transformatie, van louche buurt naar creatieve hub. Er valt veel over te schrijven - dit zogenaamde gentrificatieproces heeft voor- en nadelen - maar feit is dat deze wijken stuk voor stuk zijn uitgegroeid tot...

1
Reisnieuws
Dit moet je dus ECHT niet doen in Azië

Ga jij deze zomer op reis naar Azië? Dan zal het je opvallen dat de cultuurverschillen soms zo groot zijn dat je er met een vriendelijke lach en een verontschuldiging niet zomaar vanaf komt. Een beetje voorbereiding is het halve werk. Columbus Tr...

0

Reacties van bezoekers Reageer

jeannette

Door: jeannette • Geplaatst op

Het viel mij in midden Amerika op bij een groepsreis dat de fooien voor gidsen en chauffeurs behoorlijk hoog waren. Wij waren daaraan honderden dollars kwijt.

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.