Reisnieuws

Rome verbiedt snacks

Gepubliceerd: 21 jul 2008
4

Sinds vorige week hanteert Rome een nieuwe wet, die het snacken nabij monumenten verbiedt. De wet geldt tot eind oktober en is daarmee duidelijk gericht op toeristen.

Duur ijsje
Een ijsje eten voor het Colosseum of je tanden in een verse sandwich zetten in Vaticaanstad…tenzij het je vijftig euro waard is, kun je je snack beter in een donker zijsteegje verorberen. De lokale overheid van Rome is al die schrokkende toeristen in de zomer zat en verbiedt hen in of nabij haar monumenten te eten. Hiermee zeggen zij de artistieke en historische waarde van de monumenten te willen bewaren.

Kaalgeplukt
De reacties van toeristen zijn verontwaardigd. De Italiaanse overheid voegt met de maatregel slechts een nieuwe manier toe om toeristen kaal te plukken, aldus een studente uit Annapolis (VS). Anderen zijn een minder radicale mening toegedaan en vinden dat de overheid zich op afvalverspreiding door toeristen zou moeten richten, niet op het eten van een broodje naast de Pantheon tempel.

Koeltasjes
Het is onzeker of naleving van de wet haalbaar is; in de eerste vijf maanden van 2008 ontving Rome al 7,6 miljoen bezoekers. De Polizia Municipale zal daarom op volle kracht moeten draaien en zal zich beperken tot controles bij de meest bekende monumenten. De eerste boete is echter al uitgedeeld: drie Tunesische mannen aten en dronken bier op de Spaanse Trappen (een 18e-eeuws symbool van de stad). Zuinige Hollanders met bestemming Rome kunnen hun draagbare koeltasjes dus beter thuis laten deze zomer. Dan maar een cappuccino bestellen van acht euro...

Bekijk hier de Citytrip Rome.
deel dit artikel met je vrienden:
Reisnieuws
Eerste airline voor pelgrims

Een senior kardinaal van het Vaticaan start met goedkope vluchten naar heilige plaatsen, speciaal voor pelgrims. Dit maakte de BBC vandaag bekend.

0

Reacties van bezoekers Reageer

Assie

Door: Assie • Geplaatst op

Ach, in Rome mag een heleboel niet en niemand schijnt zich daar echt druk om te maken. Ik heb zelf in Rome gewoond en ze nemen het niet zo nauw met de regeltjes. Al is het wel een hele goede regel. De troep die door toeristen wordt achtergelaten is echt te gek voor woorden. Het zijn en blijven veel monumenten in 1 stad.
Wat betreft de dure cappucino: Ga daar waar de italianen zelf ook heen gaan en je bent vaak spotgoedkoop uit! Koeltas mee is wellicht nog duurder.

arnold

Door: arnold • Geplaatst op

Ik zag de beelden op het journaal en moet zeggen dat ik er geen moeite mee heb als bijvoorbeeld de Spaanse trappen weer gaan lijken op een stukje history ipv een ordinaire vreetschuur. Je komt er toch om naar gebouwen en oudheden te kijken en niet naar vretende touristen? In Venetie hebben ze dat jaren geleden al ingevoerd, dus het verbaasd me niets dat Rome nu aan de beurt is. Wat mij betreft heeft het niets met geldklopperij te maken, maar met een fatsoenlijk straatbeeld.

ramones

Door: ramones • Geplaatst op

Juist, ik vind het bericht ook erg sensatiebelust negatief bericht.

Ik kom regelmatig in Rome en lees dus zo dat cappuccino van 8 euro uit de lucht gegrepen wordt.

De Telegraaf heeft er zelfs van gemaakt dat het ook verboden is om te zingen op straat en noemen een boete van 300 euro:
http://www.telegraaf.nl/reiskrant/1502820/__Verboden_te_zingen_in_Rome__.html

Het Reformatorisch Dagblad rept enkel om daklozen op straat en noemt een boete van 50 euro:
http://www.refdag.nl/artikel/1352399/Geen+eten+en+drinken+bij+Romeinse+monumenten.html

Het Belgische Laatste Nieuws meldt dat het gaat om picknicken en dat is toch wat anders dan een panini eten. De boete is 50 euro:
http://www.refdag.nl/artikel/1352399/Geen+eten+en+drinken+bij+Romeinse+monumenten.html

En de meesten pakken enkel het Associated Press-bericht op, zonder de feiten te checken of door er dingen bij te verzinnen om het op te blazen. Het blijft komkommertijd.

Worden er nog bloggers gezocht bij Columbus? :-p

muriel

Door: muriel • Geplaatst op

Ik kom net terug van een lang weekend Rome. In Nederland schijnt iedereen dit te weten via het journaal, maar in Rome lijkt niemand er van op de hoogte. Overal zie je wel mensen op straat staan of zitten in de schaduw, uitrustend of wachend en soms ondertussen van een zojuist in het barretje ertegenover gekochte verse panini eten, of van een koel flesje drank genieten. Bij het Pantheon, het Colloseum, op de Piazza di Spagna...Niemand die er iets van zegt.
Op meer punten is bovenstaand verhaal niet herkenbaar. Verse broodjes vind je niet in Vaticaanstad - daar zijn nl. geen barretjes waar je wat te consumeren kunt kopen. Alleen een winkeltje met postzegels, munten en souvenirs van het Vaticaan - die overigens wel als warme broodjes over de toonbank gaan.
Een cappucino van 8 euro heb ik nergens gezien op de kaart - wellicht vind je die op een terras van een luxe-hotel aan een Beroemde Piazza? Maar overal hangen prijskaarten, dus aan jezelf om je te laten verrassen. Wij dronken en aten meestal tussendoor wat bij eén van de talloze barretjes. Heerlijk vers altijd, en niet duur. Voor een panini (broodje) betaalden we meestal tussen de 2,50 en 4 euro, voor een kop koffie maximaal - ook in het barretje naast het Pantheon - 2,50 (maar meestal 1 euro, staand aan de bar).

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.