Reisnieuws

’s Werelds meest ongewone stranden. Idyllisch of niet?

Gepubliceerd: 15 mrt 2017
2

Kiezel, keien, glas, poeder of zand in de vreemdste kleuren. Je kunt het zo gek niet bedenken of er bestaat wel een strand in een van deze gekke samenstellingen. Wij speurden de wereld - en onze community - af en zetten de meest bijzondere stranden op een rijtje. Wat vind jij, idyllisch of onhandig?

Danique van der Voorn
Danique van der Voorn


Het zwarte strand geeft het IJslandse Vik Beach een stoer en sprookjesachtig uiterlijk (Foto: Reisreporter StefanMeijnen)

Vik Beach

Het gitzwarte zand op Vik Beach, ook wel Reynisfjara Beach, in het zuiden van IJsland is vulkanisch. Tel daarbij op de eigenaardige rotsen en klotsende golven en het gehele plaatje doet onwerkelijk aan. De beste tijd om Vik Beach te bezoeken is wat ons betreft de winter, want dan is het toch al onwerkelijke strand bezaaid met ijsrotsen.


Een van de vele zwarte stranden op Hawaï (Foto: Reisreporter jansbart)

Punalu'u Beach, VS

Niet een beetje zwart maar inktzwart is Punalu'u Beach op Hawaï. Het strand bestaat uit vulkanisch zand, vandaar de kleur. Je kunt je voorstellen dat het er op een hete dag behoorlijk heet onder de voeten kan worden. Punalu'u Beach, in het zuidoosten van Big Island, is niet alleen geliefd onder zonaanbidders, want ook soepschildpadden komen er graag. Ze zijn niet schuchter en kruipen volledig op hun gemak tussen de toeristen het strand op. Dit gedrag verbaast wetenschappers al jaren. 


Als je goed kijkt zie je dat Papakolea Beach groen is! (Foto: David J Laporte, Flickr)

Papakolea Beach, VS

Eveneens op het Big Island van Hawaï, Papakolea Beach. Er komen is niet eenvoudig, want de route is lang en uitdagend. Toch vinden dagelijks talloze mensen het de moeite waard. Waarom? Omdat Papakolea Beach niet wit en zelfs niet zwart is... Het is groen! De olijfkleur is te danken aan olivijn, een edelsteen die uit de Puu Mahana-vulkaan afkomstig is.


Het Californische Glass Beach bestaat uit miljoenen stukjes 'glas' (Foto: Reisreporter hamminga)

Glass Beach, VS

De inwoners van het nabijgelegen Fort Bragg in Californië gooiden in het verleden jarenlang hun afval over de klif; van glas tot apparaten en zelfs auto's. De enorme berg afval werd zo nu en dan in brand gestoken om het te reduceren. Pas in 1967 werd er een verbod opgelegd waardoor het strand ontruimd moest worden. De natuur nam weer beslag in van het strand. De glazen 'knikkers' die je vandaag de dag aantreft op het strand zijn verweerde en afgesleten glasstukjes, die overbleven na de ontruiming. 


De keien op Bowling Ball Beach hebben wel wat weg van... bowlingballen. Vind je niet? (Foto: John Fowler, Flickr

Bowling Ball Beach, VS

Dat de Amerikanen redelijk gemakzuchtig zijn met het benoemen van hun stranden bewezen ze al met Glass Beach. Maar wat te denken van Bowling Ball Beach, in het noorden van Californië? Toegegeven, de grote ronde keien op het strand hebben inderdaad iets weg van bowlingballen. De ballen zijn alleen te zien tijdens eb. 


Op Genipabu Beach waan je je in de woestijn (Foto: Otávio NogueiraFlickr)

Genipabu Beach, Brazilië

Genipabu Beach in het oosten van Brazilië kenmerkt zich door duinen, palmbomen en felblauw water. Het heeft eigenlijk wel wat weg van een oase. Loop landinwaarts, de duinen in, en je waant je dan ook in een mum van tijd in de woestijn. De duinen lenen zich overigens perfect voor sandboarden. 


Rood zand, witte kliffen. De wereld op z'n kop (Foto: Chris BarnesFlickr)

Xi Beach, Griekenland

De wereld op z'n kop, zo lijkt het op het Griekse eiland Kefalonia. De scherpe witte rotsen steken sterk af tegen het rode zand van Xi Beach - je zou de kleuren andersom verwachten. In het zand zitten mineralen die goed zijn voor je huid. Meng het met wat water en breng een kleimaskertje aan! 

deel dit artikel met je vrienden:
Reportage
5 heerlijke stranden voor op je bucketlist

Sommige stranden zijn niet alleen lekker maar ook onvergetelijk. Onze favoriete vijf relaxplekken aan zee op een rijtje. Waar ben jij al geweest?

0

Reacties van bezoekers Reageer

hamminga

Door: hamminga • Geplaatst op

Wat leuk, mijn "Glassbeach" foto in deze lijst! Een bijzondere plek waar je heerlijk kunt struinen...

MikeB

Door: MikeB • Geplaatst op

Recentelijk nog op Punalu'u Beach geweest. De schildpadden blijven inmiddels vaak in het water begreep ik, zo ook toen ik er was. Kon er wel een paar zien op enkele meters afstand, erg mooi!

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.