Reisnieuws

27 nieuwe Werelderfgoederen

Gepubliceerd: 13 jul 2008
0

Na lang beraad heeft de commissie van UNESCO tijdens hun tweeëndertigste bijeenkomst besloten om de Werelderfgoedlijst drastisch uit te breiden. Er zijn maar liefst 27 lokaties toegevoegd. Het gaat om acht natuurlijke erfgoederen en negentien culturele. Ook zijn een aantal lokaties die al op de lijst stonden, uitgebreid. Columbus zet de meest bijzondere lokaties voor je op een rij.

Natuurlijke erfgoederen
Een aantal van de meest bijzondere natuurlijke erfgoederen zijn:

Monarch Butterfly Biosphere Reserve, Mexico
Elk jaar vliegen miljoenen, zo niet, miljarden Monarchvlinders naar dit reservaat, dat zestig kilometer ten noorden van Mexico City ligt, om hier te overwinteren. In de lente beginnen deze bijzondere vlinders aan hun acht maanden durende reis die hen naar het oosten van Canada brengt -en weer terug. Deze reis duurt, relatief gezien, zo lang dat er vier generaties vlinders geboren worden en ook weer sterven, voordat de reis voorbij is en de jongste generatie vlinders weer aankomt in het Monarch Butterfly Biosphere Reserve.

Lagoons of New Caledonia, Pacific Ocean
Deze lagunes, eigendom van Frankrijk, bevinden zich zo'n 1200 kilometer ten oosten van Australië. Het gebied bestaat uit zes eilandclusters die de grote diversiteit van het koraalrif en bijbehorende ecosystemen vertegenwoordigen. Het koraalrif is het op twee na grootste ter wereld. Dieren die hier leven zijn verschillende bedreigde vissensoorten, schildpadden en de op twee na grootste populatie van "Dungons" ter wereld, grote vegetarische zoogdieren die familie zijn van de zeekoe.

Culturele erfgoederen
Een bijzondere cultureel erfgoed is:

Kuk Early Agricultural Site, Papua New Guinea
Een moerasgebied van 116.000 hectare in de zuidelijke hooglanden van Papua New Guinea, 1500 meter boven zeeniveau. Archeologische opgravingen laten zien hoe het moerasland de afgelopen 10.000 jaar werd gebruikt als landbouwgrond. Hieruit blijkt dat Nieuw Guinea een van de weinige plaatsen ter wereld was waar onafhankelijke landbouw zich zo vroeg al ontwikkelde.

Wil je de volledige lijst bekijken van nieuw toegevoegde lokaties, klik dan hier voor de website van UNESCO. In totaal staan nu 878 lokaties op de lijst.

Wat vind jij van de nieuwe lokaties? Is het terecht dat ze op de Werelderfgoedlijst staan? Ben je er misschien wel eens geweest? Of heb jij zo je eigen ideeën over welke lokaties op de Werelderfgoedlijst zouden moeten staan? Laat dan je mening horen in een reactie.
deel dit artikel met je vrienden:
Reisnieuws
Machu Picchu bedreigd erfgoed?

De grote stroom toeristen die Machu Picchu beklimmen, belasten het monument in zulke mate dat adviseurs UNESCO aanraden de ruïnes op de lijst van bedreigde werelderfgoederen te zetten.

1

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.