Reisnieuws

Schokkend nieuws uit VS

Gepubliceerd: 10 jul 2008
0

Zie je het zitten - voor en tijdens je vlucht - een veiligheidsband te dragen die een grote elektrische schok kan genereren? Als het aan het Amerikaanse Department of Homeland Security ligt, is deze ‘Electronic ID Bracelet’ de toekomst voor reizigers binnen en naar de VS.

Het Department of Homeland Security voert de slogan “Preserving our Freedoms – Protecting America??. Uit haar nieuwste initiatief blijkt echter dat de vrijheden van passagiers op weg naar de VS daarvoor worden opgeofferd. Zij hebben de ‘Electronic ID Bracelet’ in ontwikkeling: deze kan een stroomschok genereren die een passagier voor enkele minuten uitschakelt. De band wordt gedragen vanaf het moment dat je incheckt tot het moment dat je weer uitstapt en bevat persoonlijke- en ticketinformatie.

Het initiatief stuit op veel kritiek: men vindt de inbreuk op privacy niet opwegen tegen de veronderstelde veiligheidseffecten. De band functioneert op basis van de zogeheten Electro-Muscular Disruption (EMD) technologie. Deze stuurt een elektrische schok naar de spieren, waardoor deze tijdelijk oncontroleerbaar worden. Het is onduidelijk hoe groot de kans op storingen is en of het mogelijk is dat passagiers per ongeluk een stroomschok kunnen krijgen toegediend van het luchtvaartpersoneel. Bovendien betreft dit een digitale technologie, wat vragen doet rijzen over eventuele hackrisico's. Een dergelijke technologie brengt hoe dan ook passagiers in een kwetsbare positie. Het hangt er maar net vanaf wie er op de knop drukt…
deel dit artikel met je vrienden:
Reisnieuws
Met HIV niet welkom in VS

Nederland gaat zich sterk maken tegen het Amerikaanse inreisverbod voor HIV-geïnfecteerden. Minister Verhagen van Buitenlandse Zaken heeft dit duidelijk gemaakt tijdens recente Tweede Kamer-vragen.

0
Reisnieuws
Met 'blauwe' vingers de VS in

Buitenlandsers die een bezoekje brengen aan New York moeten tegenwoordig niet alleen een paspoort laten zien, maar ook alle tien vingers. New York is de tiende stad in de Verenigde Staten waar de registratie van tien vingerafdrukken wordt ingevoerd.

0

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.