Reisnieuws

Veertig graden in Nederland

Gepubliceerd: 08 jul 2008
0

Nee, dit is niet het weerbericht, veertig graden is de gemiddelde temperatuur die we aan het eind van deze eeuw in Nederland kunnen verwachten. Dat meldt klimaatonderzoeker Andreas Sterl van het KNMI.

Het opzoeken van een warm land voor een zonnige vakantie is niet meer nodig tussen 2090 en 2100, volgens Sterl. De kans is namelijk groot dat we in Nederland dan te maken krijgen met temperaturen die ruim boven de veertig graden liggen, wat zo'n acht graden meer is dan het huidige record. Sterl deed in het kader van het Essence-project onderzoek naar veranderingen in extreme temperaturen door klimaatverandering.

Vijftig graden
In het Midden-Oosten, Noordoost India en grote delen van Australië zijn aan het eind van deze eeuw zelfs temperaturen mogelijk van meer dan vijftig graden. Een verschil van zes graden met de temperaturen van nu.

Snelle stijging
Computerberekeningen laten zien dat de meest extreme temperaturen sneller stijgen dan de gemiddelde temperaturen. Maximatemperaturen in Europa en in het midden van de Verenigde Staten kunnen met tien graden stijgen, bijna drie keer zo snel als de gemiddelde temperatuur in deze gebieden.

Dichtbevolkte gebieden
In Irak zijn zelfs temperaturen tot vijftig graden te verwachten. Ook grote dichtbevolkte gebieden in het Midden-Oosten en India zullen met soortgelijke waarden te maken krijgen.

deel dit artikel met je vrienden:
Reisnieuws
Grootste ijsschots ooit is los

Een enorme ijsschots (eenderde van Nederland) is losgekomen van Antarctica en abnormaal snel aan het afbrokkelen. Het afgebroken stuk ijs maakte onderdeel uit van de Wilkins IJsvlakte, dat nu geheel dreigt te verdwijnen. ‘We gaan een paar spanne...

1
Reisnieuws
Noordpool in 2012 per boot bereikbaar

De noordpool is al over zes jaar volledig gesmolten, aldus het meest recente klimaatmodel van onderzoeker Wieslaw Maslowski. Dit maakte hij deze week bekend tijdens de Amerikaanse Geofysische Unie. Tot dusver werd verondersteld dat de noordpool ro...

0

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.