Reisnieuws

7 bizarre vliegtuigfeiten. Wedden dat jij ze niet weet?

Gepubliceerd: 05 jan 2017
4

Vliegtuigen, we stappen blindelings in en gaan er maar vanuit dat ze ons veilig afzetten op onze eindbestemming. Maar hoeveel weten we er nu eigenlijk van? Wist jij bijvoorbeeld dat er in vliegtuigramen piepkleine gaatjes zitten die de lucht aan boord reguleren? Dit en meer bizarre weetjes lees je hier!

Melanie van den Brink
Melanie van den Brink


Wist jij deze bizarre vliegtuigweetjes al? (Foto: Columbus Reisreporter manuele) 

1. Gaatje in het raam

Wees gerust, dat kleine gaatje in het raam bij je vliegtuigstoel hóórt daar te zitten. Het zorgt ervoor dat de druk goed gereguleerd wordt in het vliegtuig.

2.  Blikseminslagen

Door hevig onweer vliegen is geen pretje. Maar zorgen maken hoeft niet. Een blikseminslag doet het vliegtuig geen kwaad. Immers, de buitenkant slaat de inslag af waardoor passagiers niks merken. Uit onderzoek bleek dat elk vliegtuig op z'n minst één keer per jaar door de bliksem wordt getroffen. 

3. Verkeerd instappen

Als we je vragen naar de reguliere manier van instappen, antwoord je waarschijnlijk met: ‘Businessclass eerst, dan de mensen die achterin een stoel hebben, gevolgd door de passagiers voorin.’ Deze manier van boarden is echter helemaal niet zo efficiënt. Sterker nog, het proces zou sneller verlopen als alle passagiers tegelijkertijd mochten instappen en hun eigen stoel zochten. Voor de goede orde houden maatschappijen toch maar vast aan de huidige manier.


Weet jij waarom vliegtuigeten flauw smaakt? (Foto: Robyn Lee, flickr.com)

4. Vliegtuigeten

Om nu te zeggen dat vliegtuigeten echt lekker is... Nee. Meestal smaakt het flauw en ziet het er een beetje zompig uit. Het gebrek aan smaak heeft echter niks te maken met de kwaliteit van het eten. Het ligt aan de omgeving! Vanwege de luidruchtigheid in de ruimte - meer dan 85 decibel - verdampt de smaak van het eten. Dat, in combinatie met de droge lucht, zorgt ervoor dat je niet optimaal kunt genieten van je kostje. 

5. Klimaatverandering

De gevolgen van de opwarming van de aarde merken we allemaal. Maar wist je dat ook vliegtuigen hinder ondervinden van deze veranderingen? Dat heeft te maken met een verhoging van de koolmonoxide in de atmosfeer. Hierdoor wordt de verhouding tussen winden die ontstaan door de temperatuur rond de polen en tropische temperaturen verstoord. Iets wat piloten aanduiden met clear air-turbulentie, heviger wordende windstromen.  

6. Kleinere stoelen

Vliegtuigstoelen krimpen, zo analyseerde een onderzoeker in 2014. Sinds 1990 is de gemiddelde zitting zo’n tweeëneenhalf tot ruim twaalf centimeter smaller geworden. Ondertussen is de capaciteit met ruim zeventien procent toegenomen. 

7. Vliegen op afval

Vliegen met benzine gemaakt van afval - mest en boerderijafval om precies te zijn. In de toekomst moet het mogelijk worden. Experimenten zijn volop aan de gang. Het zal dan ook niet lang meer duren voordat het eerste, op afval aangedreven vliegtuig de lucht ingaat.

deel dit artikel met je vrienden:
Reisnieuws
Deze aanpassingen maken vliegen aangenamer. Zo zien ze eruit

Vind jij een lange vlucht ook zo vermoeiend? Beenruimte is er nauwelijks en slapen wil niet echt vlotten. Daar komt verandering in. De vliegtuigen van de toekomst worden namelijk uitgerust met onder andere bedden en werkruimtes. Dat geldt óók vo...

0
Reisnieuws
’s Werelds grootste vliegtuig is in de maak!

Vleugels waar een heel voetbalveld op past, een spanwijdte van 115 meter en een gewicht van 600 ton. Gigantisch en nu in de maak: ’s werelds grootste vliegtuig!

0

Reacties van bezoekers Reageer

Epje

Door: Epje • Geplaatst op

Kleinere stoelen maar de mensen worden steeds dikker.

AnjoZilstra

Door: AnjoZilstra • Geplaatst op

Bliksem inslag kan geen kwaad. Fijn, wij stonden op Schiphol te wachten, op het vliegtuig van de KLM dat 's-avonds om/rond 21.00 uur vertrekt naar Denpasar. Uren gewacht. We gingen vijf a zes/zeven uur pas later weg. Geprobeerd via de officiële weg nog wat geld terug te krijgen, van de tien dagen dat we zouden gaan is een stuk vakantie weg. Later nog via onze rechtsbijstand geprobeerd, is helaas allemaal niet gelukt, omdat de KLM het voor elkaar kreeg, zelfs bij de hoogste beschikker, dat het toestel schade had opgelopen door blikseminslag bij Thailand op de retour weg vanaf Bali, richting Nederland, dat was volgens hun het vliegtuig dat gelijk weer terug moest naar Bali. We hadden gereserveerde plaatsen, economy comfort, dus flink voor betaald, maar werden als vee ergens neergezet en had niet het lef daar wat van te zeggen. Vreselijk chagrijnige stewardess. We en dat dachten we altijd al, zijn dus gewoon belazerd door de KLM. Koninklijk, maar niet voor de vakantieganger, die er flink geld in gestoken heeft.

joene86

Door: joene86 • Geplaatst op

Feit 4 is klinkklare onzin!

Smaak verdampt niet door geluid. Wel verandert de smaak door geluid, maar dat komt omdat je zintuigen veranderen in een vliegtuig.
Daarnaast zijn de droge lucht en de weg die het eten naar het vliegtuig aflegt (koken, afkoelen, transport en opwarmen in het vliegtuig) een reden.

ChristaThieme

Door: ChristaThieme • Geplaatst op

Leuk om te weten. Ik zal niet meer klagen over het eten aan boord! ;)

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.