Reisnieuws

Grootste kans op cel in Dubai

Gepubliceerd: 10 jun 2008
0

In Dubai loopt de onoplettende reiziger de grootste kans om in de gevangenis te belanden. Venezuela en Trinidad zijn de landen met de gevaarlijkste gevangenissen. Dat verklaart de organisatie Prisoners Abroad.

Elk jaar weer worden reizigers opgepakt die met drugs de grens over willen gaan. Ruim 2.500 Nederlanders zitten op dit moment in het buitenland achter de tralies, waarvan 85 procent voor drugssmokkel of drugsgerelateerde delicten. Als reiziger naar Dubai heb je de meeste kans om opgepakt te worden voor drugssmokkel, zo meldt Prisoners Abroad. De Verenigde Arabische Emiraten hebben namelijk de langste lijst met middelen die verboden zijn om in te voeren.

Langste lijst
Geneesmiddelen die in Nederland makkelijk te verkrijgen zijn, zoals codeïne en bekende antidepressiva, staan op de lijst met verboden middelen van de Verenigde Arabische Emiraten. Wie geen doktersverklaring bij zich heeft voor deze middelen, riskeert een gevangenisstraf. In de strijd tegen drugs heeft de luchthaven van Dubai nieuwe apparatuur geïnstalleerd die het kleinste spoortje drugs onder een schoen kan detecteren.

Verboden geneesmiddelen
Fair Trials International (FTI) publiceerde eerder dit jaar een lijst van geneesmiddelen die kunnen leiden tot gevangenisstraf in Dubai. Onder andere passagiers met anti-jetlag medicijnen zijn aangehouden. Zelfs papaverzaadjes kunnen leiden tot een boete. 'Onwetendheid houdt je niet uit de gevangenis', aldus Pauline Crowe, directrice van Prisoners Abroad. 'Het is het beste om verstandig te zijn en onderzoek te doen voordat je gaat reizen.'

Gevaarlijke gevangenissen
Venezuela en Trinidad zijn door Prisoners Abroad bestempeld als de landen met de gevaarlijkste gevangenissen. 'Er gelden geen wetten in Venezuela, de gevangenen zijn beter bewapend dan de bewakers', vertelt Crowe. Sterfgevallen in buitenlandse gevangenissen zijn niet ongebruikelijk. Dit jaar overleed een Brit in de gevangenis van Laos door ziekte en honger. De gevangene had psychische problemen en weigerde behandeling. Hij zat vast voor het witwassen van geld.

Uitwisseling van gevangenen
Het aantal Nederlandse gevangenen in het buitenland zal veranderen in 2010, dan wordt namelijk het Europees Tenuitvoerleggingsbevel van kracht. Het bevel maakt het burgers uit EU-lidstaten die gevangen zitten in het buitenland makkelijker om hun straf in eigen land uit te zitten.
deel dit artikel met je vrienden:
Reisnieuws
'Staren' strafbaar in Italië

Staren naar een medepassagier is in Italië strafbaar. Daar kwam een Italiaanse man achter nadat hij een hele treinreis iets te intensief naar zijn overbuurvrouw had zitten kijken. De man moet voor straf tien dagen in de gevangenis doorbrengen en ...

1

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.