Reisnieuws

Door vliegtaks meer vervuiling

Gepubliceerd: 29 mei 2008
0

De omstreden vliegtaks zorgt ervoor dat reizigers massaal op andere luchthavens opstappen om zo minder voor hun vlucht te betalen. Gevolgen: meer vliegbewegingen en meer milieuvervuiling.

Uitgekookte reizigers hebben het al lang ontdekt: wil je vanaf nu een goedkope vlucht boeken, dan kun je beter vanaf de luchthavens van Düsseldorf, Bremen of Brussel vliegen en overstappen op Schiphol. De ecotaks geldt namelijk niet voor overstappende passagiers en dus ook niet voor Nederlanders die vanuit Duitsland of België naar Schiphol vliegen om daar over te stappen, aldus NRC.Next.

Via Düsseldorf naar New York
Zo kun je het beste via Düsseldorf met KLM naar New York vliegen. Wie daar aan boord gaat van een vliegkist van de KLM en met een overstap via Schiphol doorvliegt naar de States, is bijna 200 euro goedkoper uit dan iemand die rechtstreeks vanaf Schiphol vliegt. Dit verschil zal na de definitieve invoering van de ecotaks op 1 juli alleen maar groter worden.

Service aan grensstreken
Tot voor kort was opstappen op buitenlandse vliegvelden niet mogelijk, want KLM-passagiers moesten een luchthaven in Nederland als vertrekpunt kiezen. Sinds kort biedt KLM ook de mogelijkheid om op te stappen in Düsseldorf, Bremen of Brussel. Passagiers worden dan met een korte vlucht naar Schiphol of Parijs Charles de Gaulle gebracht en stappen daar over.

Omzeilen van ecotaks
Volgens KLM is het een service aan Nederlanders in de grensstreken. Het omzeilen van de ecotaks van 45 euro per ticket voor vluchten buiten Europa is een bijkomend voordeel. Nog een voorbeeld: wie opstapt in Bremen voor een vlucht naar Johannesburg, betaalt bij KLM in september 730 euro. Wie vliegt vanaf Schiphol moet voor dezelfde route 350 euro meer neertellen.

Vliegen via Duitsland
De invoering van de vliegtaks per 1 juli (ruim 11 euro per passagier voor kortere vluchten en 45 euro voor langere) lijkt zo in plaats van minder juist meer vliegen uit te lokken. In 2004 reisden vierhonderdduizend Nederlanders vanaf Düsseldorf. Vorig jaar liep dit aantal op tot achthonderdduizend. De verwachting is dat de luchthaven dit jaar zelfs uitkomt op meer dan een miljoen Nederlanders. Ook de Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa meldt dit jaar een stijging van 23 procent in Nederlandse boekingen vanaf Düsseldorf.

deel dit artikel met je vrienden:
Reisnieuws
Vliegen fors duurder door taks

De vliegtaks maakt vliegen vanuit Nederland steeds duurder. Vooral prijsvechters merken dit en verlaten massaal Schiphol. Waardoor je als reiziger straks veel meer betaalt voor een vliegticket.

0

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.