Reisnieuws

Zwangerschapstest voor malaria

Gepubliceerd: 22 mei 2008
0

Er is een nieuwe techniek ontdekt waarmee snel en goedkoop malaria kan worden vastgesteld. De methode is ontwikkeld door het Amsterdams Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) en Engelse wetenschappers. Dat maakte het KIT gister bekend.

De ontwikkeling van de techniek is een doorbraak in de bestrijding van de ziekte. Sneltests voor het vaststellen van malaria bestaan al langer, maar volgens het KIT is de nieuwe methode nog veel sneller en is het toe te passen in gebieden met weinig voorzieningen. De test lijkt volgens het tropeninstituut een beetje op een zwangerschapstest voor thuisgebruik.

Infectieziekte
Malaria komt voornamelijk voor in de tropen en subtropen. Het is een infectieziekte die veroorzaakt wordt door parasieten die via de malariamug op mensen wordt overgebracht. Kenmerken zijn koortsaanvallen die gepaard gaan met koude rillingen en soms overgeven. Bij de meest voorkomende en heftigste vorm, malaria tropica, raken de nauwe bloedvaten van vitale organen verstopt.

Malaria in Nederland
Jaarlijks overlijden circa 1 miljoen mensen aan de ziekte. De meeste slachtoffers vallen in Afrika en zijn kleine kinderen jonger dan vijf jaar. Tot 1920 kwam malaria ook nog in Nederland voor en pas in 1959 werd het laatste inheemse malariageval geconstateerd. Nog veel later, in 1970, kreeg Nederland als één van de laatste Europese landen het predicaat 'malariavrij' van de Wereld Gezondheids Organisatie.

Veldonderzoek
De nieuw ontwikkelde methode van het KIT komt voort uit grondig laboratoriumonderzoek. De resultaten daarvan worden deze zomer gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Biophysical Journal. Dit najaar wordt de malariatest onder veldomstandigheden in Kenia verder uitgeprobeerd.
deel dit artikel met je vrienden:
Reisnieuws
Met HIV niet welkom in VS

Nederland gaat zich sterk maken tegen het Amerikaanse inreisverbod voor HIV-geïnfecteerden. Minister Verhagen van Buitenlandse Zaken heeft dit duidelijk gemaakt tijdens recente Tweede Kamer-vragen.

0

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.