Reisnieuws

Himalaya Film Festival van start

Gepubliceerd: 08 feb 2008
0

Het Himalaya gebied levert een schat aan onbekende culturen en goed bewaarde geheimen. Dit weekend kun je op het Himalaya Filmfestival de deksel van die schat optillen en een glimp opvangen van al het goud. Het festival, dat zes jaar geleden is opgezet, vindt ook dit jaar weer plaats in De Griffioen, het cultuurcentrum van de Vrije Universiteit van Amsterdam. Hier krijg je de kans om twee dagen lang de cultuur, politiek en religie van het Himalaya gebied beter te leren kennen.

Honing jagen
Bij nomaden denken de meeste mensen aan rondreizende clans die in uitgestrekte vlaktes leven van hun kuddes en wat de omgeving te bieden heeft. Maar de Raji nomaden zijn een ietwat ander volk. Ze leven rondom de bossen en als ze voedsel nodig hebben, dan halen zij deze uit de jungle. Filmmaker Iric Valli belicht in de documentaire Jungle Nomads het leven van een Raji nomade die op honing jaagt door de hoge bomen van de jungle te beklimmen.

Filmgrenzen verleggen
Een opvallende film op het festival is Riding solo to the top of the world. Ontdek de meest afgelegen plekken van de wereld door het oog van Gaurav Jani. Met zijn motor reist hij helemaal van Mumbai naar de hoogvlakte van Changthang in Ladakh, een afgelegen gebied dat grenst aan China. De motorrijder krijgt hecht contact met de bevolking en krijgt toestemming om in het nooit eerder gefilmde klooster Chemur beelden te schieten van deze bijzondere en geheimzinnige plek.

Het festival biedt 45 verschillende films en documentaires die allemaal over een ander gebied in de Himalaya gaan. Niet alleen films worden vertoond tijdens dit festival – de band JJI Exile Brothers brengen traditionele en moderne geluiden van de Himalaya naar Nederland. Kijk voor meer informatie op http://www.himalayafilmfestival.nl


deel dit artikel met je vrienden:
Reisnieuws
Nieuwe voetafdrukken 'Yeti'

Er zijn weer nieuwe bewijzen gevonden voor het bestaan van de Yeti, oftewel de Verschrikkelijke Sneeuwman in de Himalaya. Dit maakte Josh Gates, presentator van het avonturenprogramma ‘Destination Truth’, bekend.

0
Reisnieuws
Creatieve documentaires op IDFA

Het grootste documentaire filmfestival ter wereld, Het International Documentary Festival Amsterdam, gaat morgen weer van start. De ‘creatieve documentaire’ staat centraal. De organisatoren hebben dit keer de volgens hen meest vernieuwende fil...

0

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.