Reisnieuws

Alaaf: hier vier je carnaval

Gepubliceerd: 31 jan 2008
0

Was carnaval vroeger nog een feest voorafgaand aan veertig dagen vasten, tegenwoordig is het voornamelijk een verkleed- en drankfestijn. Niet alleen Nederland kent deze traditie, over de hele wereld worden carnavalsoutfits uit de kast getrokken. Columbus zet voor jou de beste carnavalsbestemmingen op een rij.

Beneden de rivieren
Van oudsher is carnaval een rooms-katholiek feest en dit geloof wordt het meest beleden in het zuiden van het land. Logischerwijs is in Nederland carnaval dan ook vooral een traditie ‘beneden de rivieren’. Drie dagen lang lopen mensen verkleed door de stad en wordt er gefeest in kroegen, waar de drank rijkelijk vloeit.

Rio de Janeiro
De bekendste carnavalstad is toch wel Rio de Janeiro in Brazilië. Van over de hele wereld komen mensen hiernaar toe om dit feest te vieren. Het mooie weer en zuidelijke temperament zorgen voor schaarse outfits en dansspektakels. Praalwagens met thema’s als de Holocaust en Hitler zorgden dit jaar voor veel commotie in Rio, toch verwacht de stad ruim 700.000 feestvierders.

Venetië
In deze Italiaanse stad is het feest al in volle gang. Hier duurt carnaval elf dagen en dit jaar is dat van 25 januari tot en met 5 februari. Niks boerenkiel, maar maskers en prachtige oude kostuums zijn de dresscode in Venetië. Het feest, met jaarlijks een ander thema, vindt hier niet alleen plaats op straat, maar ook in theaters en musea.

Nice
Een parade met praalwagens en figuranten, een bloemenparade en een lichtjesparade trekken door de straten van deze Franse stad. Daarnaast kan je tijdens dit twee weken durende feest ook speciale concerten en voorstellingen bezoeken.

Duitsland
In Duitsland staan onder andere Keulen en Aken bekend als carnavalssteden. Het feest is hier vergelijkbaar met Nederland; de meest uiteenlopende kostuums en veel alcohol. In Neuburg hebben ze wel een hele bijzondere traditie. De jaarlijkse optocht eindigt altijd in de rivier de Donau. Zwemkleding is hier dan ook een veel gezien kostuum.

New Orleans
Mardi Gras, Frans voor ‘Vette Vrijdag’, is in Amerika de naam voor carnaval. Vette Vrijdag stond voor de dag voorafgaand aan het vasten, waarop alle vette etenswaren in huis opgemaakt werden, zodat ze niet zouden bederven. In New Orleans wordt dit feest het grootst gevierd. Het doel van de parades is om kraaltjes en kettingen te verzamelen die uitgedeeld worden. Mensen doen de gekste dingen om hier aan te komen. Het meest bekend zijn vrouwen die hun borsten laten zien in ruil voor een ketting.
deel dit artikel met je vrienden:
Reisnieuws
Dag der Doden feest in Mexico

Gisteren werd een van de grootste en meest bizarre feesten van Mexico gevierd: De Dag van de Doden. Overleden familieleden en vrienden worden op deze dag herdacht. En daar hebben de Mexicanen zo hun eigen manier voor...

0

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.