Reisnieuws

Kitesurfende vrachtschepen

Gepubliceerd: 30 jan 2008
0

Dankzij een uitvinding van Beluga Skysails gaan vrachtschepen binnenkort al kitesurfend de wereld over, waarmee zij tot zo'n vijftig procent van hun brandstof besparen. Dan moet de wind wel de goede kant op staan, uiteraard.

Deze week vertrok een vrachtschip van Beluga Skysails vanuit het Duitse Bremerhaven naar Guanta, Venezuela. Eenmaal op volle zee werd de kite van 160 vierkante meter opgelaten en trok het 132 meter lange schip gedeeltelijk voort. Bij ideale weersomstandigheden neemt de kite het voor vijftig procent van de motor over, maar in de praktijk haalt hij 10 tot 35 procent.

De kite hangt driehonderd meter boven de golven, waar de wind sterker en stabieler is. Het oplaten van de kite is geautomatiseerd en een schip heeft geen extra bemanning nodig ter besturing van de kite, zoals bij oude zeilschepen wel het geval was.

De werkelijke bijdrage die de kite-aandrijving op wereldschaal levert, is helaas nihil. Nog geen 1 procent van de totale uitstoot van CO2 zou verminderen als alle vrachtschepen met kite-aandrijving zouden werken. Dit omdat de uitstoot van CO2 door vrachtschepen zelf gering is. 'Toch is het een stap in de goede richting', vindt Niels Stolberg van Beluga Skysails. Bovendien is de kostenbesparing voor schipeigenaren wel substantieel, waardoor de kans groot is dat veel van hen overwegen in de nieuwe technologie te investeren. 'Het is het begin van een revolutie in scheepsaandrijving.'
deel dit artikel met je vrienden:
Reisnieuws
Laatste theeklipper verwoest

De allerlaatste theeklipper ter wereld, de Cutty Sark is verwoest door een brand. Het zeilschip werd in de 19de eeuw gebruikt voor de theehandel tussen Londen en China, maar lag sinds 1954 in de dok van Greenwich. Het schip behoort tot de bekendst...

0

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.