Reisnieuws

Massatoerisme bedreigt Tibet

Gepubliceerd: 15 jan 2008
0

Het milieu van Tibet en de bijzondere leefwijze van de Tibetanen wordt ernstig bedreigd door massatoerisme, meldt de organisatie Free Tibet Campaign. Ruim vier miljoen toeristen bezochten Tibet in 2007. Het inwoneraantal in Tibet ligt op 2,8 miljoen mensen. Het is de eerste keer dat het aantal toeristen het lokale inwoneraantal van Tibet overtreft.

Toerisme is een belangrijke schakel in de groei van de Chinese economie. Alleen al in Tibet zorgde het toerisme in 2007 voor negen procent (417 miljoen euro) van het bruto nationaal product. Maar de Tibetanen profiteren zelf nauwelijks van deze toeristeninvasie. De toeristenindustrie wordt geleid door Han-Chinezen die niet in Tibet wonen, aldus een woordvoerder van Free Tibet Campaign. Ook de Dalai Lama zelf, die tijdens de opstand in 1959 naar India vluchtte, maakt zich zorgen en beschuldigt de Chinese regering van 'culturele genocide'. Bovendien waarschuwt hij dat dit massatoerisme in de hooglanden een bedreiging vormt voor de watervoorziening in lager gelegen landen als India, Bangladesh en China.

Het beeld dat de meeste mensen van Tibet hebben - bijna ontoegankelijk, omringd door hoge bergen en vrijwel geïsoleerd van de buitenwereld - blijkt eenzelfde misvatting als Amerikanen die denken dat wij Nederlanders nog steeds op klompen lopen. Tibet telt al drie vliegvelden, een vierde is in aanbouw. Een splinternieuwe spoorlijn verbindt de hoofdstad Lhasa met de naburige provincie Qinghai en er rijden 770 toerbussen. Steeds meer Han-Chinezen vestigen zich in Tibet, waardoor de Tibetanen een steeds grotere minderheid worden. Een beweging die begon toen de Chinesen Tibet in 1950 binnenvielen onder het mom van 'bevrijding'. Het is nog onbekend of de Chinese overheid van plan is maatregelen te nemen om de authenticiteit van Tibet te beschermen.
deel dit artikel met je vrienden:
Reisnieuws
Bestemming met deadline

Hoe vaak zeggen we niet: '‘Daar wil ik ook op een dag naartoe'’. Dat we het tijdstip maar vooruit blijven schuiven lijkt niet zo erg. Maar sommige droombestemmingen laten niet eeuwig op zich wachten.

1
Reisnieuws
Met de trein naar Tibet

De Qinghai spoorlijn, de hoogste spoorlijn ter wereld, heeft Tibet voor reizigers een stuk toegankelijker gemaakt. De spoorlijn is sinds vorig jaar juli in gebruik. Anderhalf miljoen reizigers hebben inmiddels gebruik gemaakt van de 1142 kilometer...

2
Reisnieuws
Lonely Planet schrijver vermist

De 47-jarige Lonely Planet schrijver Clem Lindenmayer wordt sinds een maand vermist. Vanuit Tibet stuurde hij op 2 mei zijn laatste e-mail naar zijn familie in Melbourne, hij was toen vlakbij het Minya Konka gebergte aan het hiken.

0

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.