Reisnieuws

Baltische Zee zwaar vervuild

Gepubliceerd: 03 jan 2008
0

Het duurt niet lang meer of de Baltische Zee is zodanig vervuild dat erin zwemmen of vissen onmogelijk is. Alleen het slagen van een schoonmaakplan kan de zee nog redden.

De zee die wordt omringd door Finland, Zweden, Polen, Rusland, Duitsland, Denemarken en de Baltische staten Estland, Letland en Litouwen hoort al langer tot ’s werelds meest vervuilde wateren. Een onderzoek door de Finse marineboot Aranda wijst uit dat dit alleen maar erger wordt. Onder andere gevaarlijke kwallen zijn hiervan de boosdoeners. Daarnaast is blauwalg in opkomst, die bijna al het zuurstof uit het water opneemt, wat funest is voor ander onderwaterleven. De groei van deze blauwalg wordt bevorderd door grote hoeveelheden fosfor, stikstof, die weer (mede) aanwezig zijn dankzij menselijke afvalproducten en vervuiling.

Wellicht is de redding nabij: er is een schoonmaakplan ontwikkeld om de hoeveelheden fosfor en stikstof terug te dringen. De negen landen aan de Baltische Zee willen er op deze manier voor zorgen dat in 2021 de zee weer in 'een goede ecologische staat' verkeert.
deel dit artikel met je vrienden:
Reisnieuws
Schoonmaakactie Aruba

Toeristen, maar ook de lokale bevolking zorgen voor vervuiling van stranden en zee. Opruimen gebeurt vaak niet en daarmee wordt de vervuiling logischerwijs alleen maar erger. Het Reef Care Project zet ieder jaar inwoners en toeristen in om in twee...

0
Reisnieuws
Smerigste rivier ter wereld

Sommige rivieren zijn smerig, maar zo smerig als de Citarum rivier in West Java, Indonesië, heb je waarschijnlijk nog nooit gezien. Het water zie je niet meer door alle flessen, hout en tv’s en de bootjes lijken vastgekoekt te zitten in het afval.

1

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.