Reisnieuws

Oudejaarsdag in Swaziland

Gepubliceerd: 28 dec 2007
0

Ieder jaar is de datum weer een verrassing, maar dit jaar is het vandaag, 28 december, oudejaarsdag in Swaziland. Er vindt daar ongetwijfeld het meest bijzondere nieuwjaarsfeest van Afrika - en misschien wel van de wereld - plaats.

Zijn een simpele oliebol en vuurpijl voor jou genoeg? In het minilandje Swaziland tussen Zuid-Afrika en Mozambique, hebben ze meer nodig om het nieuwe jaar in te luiden. Eén persoon die nooit zal ontbreken, is de bijna heilige koning. Hoe ouder hij wordt, hoe groter het feest. De ‘Incwala’ of ‘Festival of the First Fruits’ vangt aan met een periode van rituelen, waarna het echte werk kan beginnen, de ‘Big Incwala’.

Op de Big Incwala lopen jonge, ongetrouwde mannen vijftig kilometer om de takken van de Lusekwanestruik, een acaciasoort, te bemachtigen. Vervolgens slachten ze een stier. Nu komt de koning er ook bij om mee te feesten en om te doen waar het om draait: hij proeft het eerste fruit van het seizoen. Om het nieuwe jaar goed te beginnen, worden er nog wat eigendommen van de koning verbrand en dan eindelijk; het nieuwe jaar in Swaziland is officieel gestart!

Waar en hoe vier jij oud en nieuw? Reageer onderaan deze pagina!
deel dit artikel met je vrienden:

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.