Reisnieuws

Expo Verborgen Afghanistan

Gepubliceerd: 21 dec 2007
0

In het tijdperk voor de Taliban had Afghanistan een ongelofelijk rijke cultuur. Maar eind vorige eeuw schokten moslimfundamentalisten de wereld door het leeuwendeel van de Afghaanse kunstschatten te vernietigen. Wat gespaard bleef - 250 unieke stukken - is vanaf morgen te zien in de Nieuwe Kerk in Amsterdam.

De Belgische schrijver Marc Helsen ontdekte het al toen hij Afghanistan bezocht voor zijn boek Op reis naar nergens, waarvan een voorpublicatie in Columbus editie 8 verscheen. Hij omschrijft de grootste schattenroof die hij ooit heeft gezien: ‘Het treft me met de kracht van een mokerslag. Ik kijk neer op hetzelfde pokdalige landschap dat ik vanuit de auto zag voorbijschuiven en waarvan ik in mijn naïviteit meende dat de gaten restanten van de oorspronkelijke huizen waren. Maar nu zie ik dat de holen heel recent zijn. Ze hebben scherp afgestoken wanden en zijn het werk van mensen met schoppen. Het zijn er zoveel dat ik ze niet kan tellen: duizenden putten en gaten. Dat kan maar één ding betekenen: Ay Khanoem is geplunderd.’ En deze plaats is niet de enige in Afghanistan waar kunstschatten tijdens de oorlog tussen 1997 en 2001 werden vernietigd of gestolen door de Taliban.

Ooit was het een land met een rijke cultuur, op een strategische plek aan de Zijderoute. Gelukkig zijn er schatten uit die tijd bewaard gebleven, dankzij de directeur van het nationaal museum. Met een paar mannen brak hij ‘s nachts in bij zijn eigen museum, ‘stal’ een groot aantal stukken en borg ze veilig op in een kluis met zes sleutels: elke man van het groepje bewaarde er één. Vanaf zaterdag zijn deze schatten te zien op de expositie ‘Verborgen Afghanistan’ in de Nieuwe Kerk in Amsterdam.

Reisinformatie over Afghanistan: www.kabulcaravan.com

Foto's: Nationaal Museum van Afghanistan © musée Guimet/Thierry Ollivier
deel dit artikel met je vrienden:

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.