Reisnieuws

Eind vloeistofregels handbagage

Gepubliceerd: 19 dec 2007
0

Deze zomer presenteert de Europese Commissie een stappenplan ter afschaffing van de vloeistoflimieten in de handbagage van luchtvaartpassagiers. Het besluit volgt op klachten van passagiers, het Europees Parlement en luchtvaartmaatschappijen.

Iedereen die het afgelopen jaar gevlogen heeft, herkent de irritatie over vloeistoflimieten. Zeker de langere vluchten, waarbij je uren aaneen in een droge cabine zit, werken niet echt bevorderend voor je gesteldheid als de crew slechts eens in de twee uur met een piepklein bekertje water aan komt zetten. De luchtvochtigheid in de cabine is vaak minder dan twintig procent, zo droog als de buitenlucht op die hoogte, en veel mensen krijgen dan ook last van hun huid en ogen.

De vloeistofmaatregel werd eind vorig jaar ingevoerd, na de poging tot een terroristische aanslag op luchthaven Heathrow in Londen. Een team van terroristen had een gelijktijdige aanslag op tien verschillende toestellen naar de Verenigde Staten gepland, met behulp van explosieve vloeistoffen. Deze vloeistoffen bevatten instabiele moleculen die bij een lichte beweging of trilling opbreken en de explosie veroorzaken.

Passagiers mogen sinds de invoering (augustus 2006) alleen kleine flesjes van honderd milliliter in een afgesloten plastic zakje mee aan boord nemen. Maar veel mensen vinden de maatregel grote onzin: ‘De vloeistoflimiet houdt geen terrorist tegen. De controle is zo lek als een mandje en verschilt per land. Kortom, een dure maatregel voor schijnveiligheid’, aldus Hennis-Plasschaert van de VVD. Zij was vanaf het begin al tegen de maatregel, die veel geld kostte en veel vertragingen en dus frustraties opleverde.

Heb jij een vervelende, grappige of memorabele ervaring met de vloeistofmaatregel of werd je zelf ooit verdacht van ‘terrorisme’? Vertel je verhaal hieronder…
deel dit artikel met je vrienden:

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.