Review

Getest: Swarovski verrekijker CL Companion 8x30

Gepubliceerd: 11 okt 2011
2

Onlangs kregen wij op de Columbus redactie de nieuwste Swarovski verrekijker, de CL Companion 8x30 binnen. Een verrekijker uit Swarovski Optik's nieuwe compacte Companion-serie, met de vraag of we deze wilden testen.

Uitgever Matthijs de Groot
Uitgever Matthijs de Groot

Swarovski Optik staat bekend als de crème de la crème als het gaat om goede verrekijkers en telescopen. Zie je in natuurprogramma's rangers in Afrika of andere natuurprofessionals in actie, dan hebben ze negen van de tien keer een Swarovski om de nek hangen. Uiteraard gaat de kwaliteit die deze verrekijkers bieden gepaard met een hogere prijs, maar de vraag is: merk je het kwaliteitsverschil in de praktijk eigenlijk wel?

We probeerden het uit. Ik heb de Swarovski Optik kijker, met een vergroting van 8x en een lichtsterkte van 30, meegenomen naar de Seychellen en vogels en ander wildlife gespot bij bijna perfecte lichtomstandigheden. Niet alleen was het beeld heel erg goed, maar ook de robuuste bouwkwaliteit voelde aangenaam aan.
 

Veluwe

Interessanter is dat ik de CL Companion 8x30 heb meegenomen naar de Veluwe, samen met mijn eigen verrekijker die ik slechts twee jaar geleden heb aangeschaft voor ongeveer € 400, met ongeveer dezelfde factor en lichtsterkte. Ik kwam nog voor zonsopkomst aan. En dan zie je wat het verschil maakt tussen een gewone verrekijker en een goede verrekijker. Het licht was zwak, de mist lag nog als een deken boven de hei en de herten waren - helaas - ver weg. Door mijn eigen kijker werden deze slechte lichtomstandigheden versterkt. Het enige dat ik zag was mist, grauwheid en contrastloze soep. Ik bleef maar aan de scherpstelknop draaien, hopend dat er meer uit te halen viel. Helaas: het was één grote teleurstelling. Maar, toen ik wisselde voor de Swarovski Optik verrekijker was het beeld plotseling zoals ik het met het blote oog zag, maar dan ingezoomd: scherp, briljant en contrastrijk. Het verschil was veel groter dan ik had verwacht. Mijn eigen kijker -waarvan ik het merk niet zal noemen, want daar gaat het hier nu niet over - was door het ijs gezakt.

Eigenlijk had ik dit kunnen weten. Dat onze Columbus-fotograaf Louise op reportage gaat met een paar duizend euro aan objectieven, heeft een reden. Goedkopere lenzen maken het niet waar. Misschien wel in perfecte lichtomstandigheden, maar als het wat moeilijker is, dan heb je goed glas nodig met goede coatings. Als je goede objectieven kunt betalen, moet je het doen. Je zult er altijd veel plezier van hebben. En nu weet ik dus dat voor verrekijkers hetzelfde geldt.

Swarovski CL Companion 8x30 € 990, Swarovski CL Companion 10x30 € 1.030. Zie Swarovskioptik.nl voor meer info.

Matthijs de Groot
redactie Columbus

deel dit artikel met je vrienden:

Reacties van bezoekers Reageer

Geert

Door: Geert • Geplaatst op

Klinkt logisch, doe mij ook zo'n verrekijker!

schenkel

Door: schenkel • Geplaatst op

Klopt helemaal,Matthijs wij hebben al een aantal jaren zo,n verrekijker nog nooit zo,n goede kijker gehad.Als mensen hem wel eens lenen zijn ze zeer verbaasd van de geweldige kijkkwaliteit

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.