Reisnieuws

De wereld uit zijn voegen

Gepubliceerd: 19 feb 2007
0

Iedereen weet hoe de wereldkaart er ongeveer uitziet, maar als je de verschillende plattegronden van Worldmapper ziet, denk je toch even: ‘Huh? Afrika kleiner dan Europa?’ Of: ‘India groter dan de VS?’ Maar wat blijkt? De landen en continenten zijn expres uit hun verband gerukt. Worldmapper vervormt kaarten namelijk aan de hand van data. Zoals bevolkingsaantallen, het bruto binnenlands product of het aantal toeristen dat een land bezoekt.

Wat je krijgt is vervolgens een kaart waarop niets meer lijkt te kloppen, maar waarop je wel in één oogopslag de verhoudingen tussen landen kan zien op het vlak van werk, inkomen, onderwijs, gezondheid en geweld. Elke kaart geeft een weergave van een ander onderwerp. De grootte van het land wordt bepaald door de waarde van de variabele.

De kaart met toeristenbestemmingen geeft voor de meeste mensen geen verrassend resultaat, Frankrijk en Spanje zijn heel populair en Afrika juist niet. Andere kaarten confronteren meer, zoals die over aids en kinderarbeid, waarbij de ongelijke verhoudingen wel heel duidelijk zichtbaar worden.
www.worldmapper.org

deel dit artikel met je vrienden:

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.