Reisnieuws

Klimaat bedreigt cultuur

Gepubliceerd: 09 jun 2007
0

Elke twee jaar stelt het World Monuments Fund (WMF) een lijst op met honderd culturele erfgoederen die in gevaar zijn gebracht. Dit jaar stond klimaatverandering er voor het eerst op als bedreigende factor, naast politieke conflicten, toerisme en vervuiling.

Stijgend zeeniveau, smeltend ijs en groei van de woestijn zijn bedreigend voor monumenten, zoals bijvoorbeeld Inuit-woningen (Herschel Island, Canada). Ze kunnen weggespoeld worden door smeltend permafrost en een stijgend zeeniveau. Een middeleeuwse moskee (Chinguetti, Mauritanië) komt door een snel veranderde woestijn in gevaar. Het Franse Kwartier in Orleans - dat door de orkaan Katherina al is beschadigd - kan nog meer orkanen verwachten, en een stijgende zeespiegel. Op de werelderfgoedlijst staan 830 monumenten in 138 landen.
wmf.org

Foto: Inuit woning, Canada
deel dit artikel met je vrienden:
Reisnieuws
Earth Day

7 juli 2007 staat in het teken van de Live Earth concerten die op zeven locaties op alle zeven continenten zullen plaatsvinden. Doel is om mensen bewust te maken van de gevaren van klimaatverandering. National Geographic Channel besteedt die dag u...

0

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.