Reisnieuws

In 2050 zijn we visloos

Gepubliceerd: 20 aug 2009
0

Een vlezige tonijnmoot, een bagel met gerookte zalm, een bord vol sushi... Velen van ons zijn dol op vis. Maar terwijl onze borden vol liggen, raken de zeeën steeds leger.

Als we op het huidige tempo doorgaan, dan zijn onze oceanen in 2050 leeggevist. Dat stelt de nieuwe documentaire 'The End of the Line'. Deskundigen trekken in de film aan de bel: alleen als er nu actie ondernomen wordt, kan het tij nog gekeerd worden.

Je eet toch ook geen broodje tijger

Het Wereld Natuurfonds probeert al tijden de boodschap over te dragen aan de consument, met de slogan 'Een broodje tonijn staat gelijk aan een broodje tijger'. The End of the Line benadrukt ook de verantwoordelijkheid van de individu. Hoewel regeringen harder moeten optreden en er zeereservaten aangelegd zouden moeten worden waar niet meer gevist mag worden, kun je als consument ook je steentje bijdragen: eet minder vis en kies voor 'duurzame vis'.

Ernst van de situatie

Dat er nog hard aan gewerkt moet worden om de consument bewust te maken van de ernst van de situatie, blijkt wel uit de cijfers. Onderzoek heeft uitgewezen dat maar liefst 96% van de bevolking niet op de hoogte is van de dreiging. En was jij je ervan bewust dat 40 % van de 100 miljard kilo vis jaarlijks weer dood overboord wordt gegooid, omdat het bijvangst is?

Quota overtreden

Door steeds geavanceerdere apparatuur, grotere vissersboten en grootschaliger operaties, maken de vissen geen schijn van kans meer. Quotas die door regeringen gesteld worden, worden overtreden en de vissers komen ermee weg, omdat er grof geld aan verdiend wordt.

Kleine vissers verliezen

Sommige zeeen zijn al leeggevist. De boten die daar actief waren, hebben zich naar andere gebieden geplaatst, zoals de kust van Afrika, waar lokale vissers, die afhankelijk zijn van de zee voor hun inkomen, de strijd tegen de groten verliezen.

Documentaire

De documentaire The End of the Line is te koop via mare-nostrum.nl.
Bekijk de trailer hieronder.
Foto door: ronniedankelman.reisreporter.nl

Volg Columbus Magazine via Twitter of via RSS.


deel dit artikel met je vrienden:
Reisnieuws
Gooien met neptonijn

Met eten gooien is natuurlijk niet erg netjes, toch vinden veel mensen dit stiekem wel heel erg leuk. In Australië maken ze er een wedstrijd van, eind deze maand maakt het land zich op voor de 'tonijngooiwedstrijden'. Dit jaar ontbreekt alleen ee...

0
Reisnieuws
Smerigste rivier ter wereld

Sommige rivieren zijn smerig, maar zo smerig als de Citarum rivier in West Java, Indonesië, heb je waarschijnlijk nog nooit gezien. Het water zie je niet meer door alle flessen, hout en tv’s en de bootjes lijken vastgekoekt te zitten in het afval.

1

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.