Reisnieuws

Wis toeristen uit je foto's

Gepubliceerd: 24 jul 2009
4

Eindelijk ben je in de stad van je dromen en wil je een foto maken van dat prachtige gebouw. Maar helaas hebben tien andere toeristen hetzelfde plan en staan recht voor je neus. Wat nu?

Voor een perfecte foto moet je soms geduld hebben. Soms baat het om even te wachten tot er niemand meer in je beeld staat, voordat je het gewenste plaatje schiet. Maar er zijn nu eenmaal van die locaties, waar er áltijd wel iemand staat of langswandelt. Wat dan?

Photoshop

Digitale fotografie heeft het al een stuk makkelijker gemaakt dergelijke problemen op te lossen. Upload je foto op de computer, open hem in Photoshop en stempelen maar. Maar eh.. wat als je het dure programma niet hebt? Of als je niet zo'n talent bent in Photoshoppen en die talloze mogelijkheden en knopjes je horendol maken? Tja, dan is het pech hebben. Of niet?

Tourist Remover

Snapmania heeft handig ingespeeld op de frustratie van de vele fotografen, die zich storen aan de zoveelste toerist op de foto. Met het redelijk simpele programma Tourist Remover kun je ongewenste figuren uit je foto's verwijderen. Nee, geen magisch gummetje die de achtergrond tevoorschijn tovert, je moet er wel wat voor doen: maak twee (of meer) foto's van dezelfde locatie, vanuit hetzelfde standpunt genomen. Als je ervoor zorgt dat de personen niet de hele tijd op dezelfde plek in je beeld staan, dan zorgt het programma ervoor dat het de foto's samenvoegt, zodat de storende elementen eruit verdwijnen. De achtergrond die je wilt hebben, moet in ieder geval in één van de beelden te zien zijn.

Nadelen

Een kind kan de was doen. Tenzij er natuurlijk hele drommen toeristen voor je neus staan; dan kun je schieten wat je wilt, maar zelfs dit programma is niet zo intelligent dat hij ze allemaal zal kunnen doen verdwijnen. Bovendien moet de belichting op beide foto's identiek zijn en moet je goed uit de losse hand kunnen schieten, ofwel een statief gebruiken om hetzelfde standpunt te kunnen waarborgen.

NB: Dit programma kan een handige tool zijn om een foto te perfectioneren voor je fotoalbum, maar mag niet gebruikt worden voor Reisreporter.nl. Kijk voor alle regels en tips omtrent het plaatsen van foto's binnen de community op de Hoe Werkt Het pagina.

deel dit artikel met je vrienden:

Reacties van bezoekers Reageer

doppie

Door: doppie • Geplaatst op

Mijn favoriete kunstje werkt juist omgekeerd: als ik een panorama maak door meerdere verschoven foto's samen te voegen probeer ik nog wel 'ns bepaalde personen meerdere keren in beeld te krijgen.

Zo heb ik een erg grappig panorama van een strand in Tunesië met daarop 5 keer hetzelfde ventje dat over het strand aan het rennen is.

Overigens geeft het vaak erg leuke resultaten als je op een drukke plek probeert een foto te maken zonder omstanders erop te zetten, bv een ander camerastandpunt of inzoomen op details.

Annemieke50

Door: Annemieke50 • Geplaatst op

Het is vaak heel storend al die toeristen, wacht toch meestal op een rustig moment.
Soms kan het juist voor grappige plaatjes zorgen, dus een heel enkele keer gebruik ik de toeristen juist.
Zoals op mijn foto van Corfustad, Ëven shoppen".
Vind ook dat dit moet kunnen.
Maar bedankt voor de leuke tip, hou het zeker in mijn achterhoofd. Je weet maar nooit!

fraju

Door: fraju • Geplaatst op

Bij reizen horen nu eenmaal toeristen. Ik vind het soms helemaal niet storend om toeristen op de plaat te zetten. Je kunt ze ook als hoofdonderwerp neerzetten. Ik weet dat deze foto's op de site niet gewenst zijn, maar ik durf te wedden dat daar soms hele leuke en originele plaatjes tussen kunnen zitten. Wil je geen toeristen op de foto, zoek een originele posite. Plaats een standbeeld in je oogveld of wat er nog meer voor handen is. Kan ook leuk zijn.

wikrit

Door: wikrit • Geplaatst op

Klinkt interessant, maar je moet dan altijd wel op statief werken, want anders krijg je nooit exact dezelfde achtergrond. Zeker niet als je even wachten moet.
VRoeger liep ik altijd al te roepen "Ik wou dat er een 'blikfilter' bestond" als ik weer eeens een ontsierende auto niet uit beeld kon krijgen. Leve fotoshop die dit wel mogelijk maakte en nu dus weer dit ... straks hoeven we niet eens meer zelf op het knopje te drukken.

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.