Reisnieuws

Wat te doen bij ramp op reis

Gepubliceerd: 17 jun 2009
0

Wat zou je doen als je op een cruisevakantie bent en wordt overvallen door piraten? Dit soort rampen, maar ook infectievirussen, natuurrampen en terroristische aanvallen komen steeds vaker voor. Hoe bescherm je jezelf tegen deze rampen op reis?

Volgens de Travel Insurance Association uit de Verenigde Staten worden Amerikanen steeds banger voor rampen op reis. Meer dan 67 miljoen inwoners hebben in 2006 1,3 miljard dollar uitbesteed aan een reisverzekering. Dat is een verhoging met twintig procent ten opzichte van twee jaar eerder. Dat mensen steeds banger worden voor rampen op reis, komt ook doordat er steeds meer rampen gebeuren. Met 363 natuurrampen was 2008 een relatief rustig jaar, maar het aantal kleine natuurrampen die niet in de officiële statistieken worden opgenomen, komen steeds vaker voor.

Voorzorgsmaatregelen
Reizigers bereiden zich voor met een reisverzekering. Ook onderzoek doen naar het gebied en je aan de regels van bestemming houden, zijn goede voorzorgsmaatregelen. Hieronder een aantal voorbeelden van reisrampen en tips voor de manier waarop je de ramp kan beperken of oplossen.

Orkanen, tsunami's en andere natuurrampen
Waar? Caribisch gebied, Verenigde Staten, Golfkust, Mexicaanse Yucatán Peninsula en Riviera Maya.
Wat te doen? Reisverzekering afsluiten.

Piraten
Waar? Golf van Aden tussen Jemen en Somalië.
Wat te doen? Als een cruiseschip wordt aangevallen, zal de kapitein de boot harder laten varen en de bemanning weet wat ze moeten doen. Als je nog zenuwachtig bent, kun je kijken waar de recente aanvallen plaatsvonden en hierop je cruisereis aanpassen.

Verdwaald raken
Waar? Woestijnen (Mojave, Atacama), bossen en moerassen (Brits-Columbia, Everglades in Florida) en moderne steden (New York, Tokyo).
Wat te doen? Als je per auto reist, huur dan een auto met een GPS en zorg ervoor dat iemand weet dat je eraan komt, zodat die persoon hulp kan inschakelen als je bent aangekomen. Neem bij avontuurlijke reizen altijd genoeg mee: voedsel, water, waterbestendige kleding, kaart, fluitje en een kompas of GPS.

Faillisement luchtvaartmaatschappij
Waar? Tot nu toe zijn de luchtvaartmaatschappijen Zoom, Oasis, Eos, MAXjet, XL, ATA, Sterling, Jetsgo en Silverjet Airlines failliet gegaan.
Wat te doen? Houd het nieuws in de gaten; meestal wordt vantevoren al aangekondigd dat het slecht gaat met de luchtvaartmaatschappij. Betalen met creditcard maakt de kans groter dat je je geld terug krijgt.

Paspoort verloren
Waar? In het buitenland.
Wat te doen? Maak voordat je vertrekt een aantal kopieën van je paspoort. Hiermee kun je makkelijker je identiteit bewijzen bij de ambassade en vaak vragen ze hier ook naar. De ambassade is de enige optie, dus als zij gesloten zijn voor het weekend of de vakantie zul je moeten wachten. Vaak is het ook handig om even aangifte te doen.
deel dit artikel met je vrienden:
Reisnieuws
Natuurrampen Australië

De buitengewone weersomstandigheden van de afgelopen weken in Australië hebben geleid tot zowel hevige bosbranden in het zuidoosten als overstromingen in het noordoosten. Gisteren werd in Melbourne de recordtemperatuur van 46,6ºC gemeten.

0
Reisnieuws
Noordpool in 2012 per boot bereikbaar

De noordpool is al over zes jaar volledig gesmolten, aldus het meest recente klimaatmodel van onderzoeker Wieslaw Maslowski. Dit maakte hij deze week bekend tijdens de Amerikaanse Geofysische Unie. Tot dusver werd verondersteld dat de noordpool ro...

0
Reisnieuws
Wildlife Afrika verdwijnt

Binnenkort is het wildlife in Afrika net zo zeldzaam als in Europa, aldus het tijdschrift ‘African Journal of Ecology’.

0

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.