Reisnieuws

De laatste plek op aarde...

Gepubliceerd: 16 mei 2009
0

Ben jij net als Columbus een ontdekkingsreiziger in hart en nieren? Heb jij interesse in de meest ongerepte en minst toeristische plekken op aarde? Lees dan verder, want wie weet, vind jij hier de roeping die jouw leven doet veranderen...

De laatste plek op aarde...

...die nog niet in kaart is gebracht
Bij Muynak in Oezbekistan is veertig jaar geleden een woestijn ontstaan van 50.000 vierkante kilometer. Voorheen was dit het Aralmeer, het derde grootste meer ter wereld met 68.000 vierkante kilometer. Het meer is droog komen te staan doordat de bevolking het water gebruikt voor de productie van katoen. Er zijn buitenlanders die de woestijn probeerden over te steken met de auto, maar zij zijn nooit ver gekomen. De bedding is dus niet volledig onontdekt, maar er is maar een heel klein deel van in kaart gebracht.

...waar mensen afgesloten van de buitenwereld leven
Op 3 maart 2004 heeft een groep van zeventien Ayoreo Indianen, die nog nooit met de buitenwereld contact had gehad, toenadering gezocht tot een andere groep Ayoreo Indianen. Ze hadden namelijk geen water meer, doordat veeboeren hun watertoevoer hadden toegeëigend. Volgens Survival International zijn er wereldwijd nog ruim honderd stammen (ongeveer 40.000 mensen) die geen contact hebben met de buitenwereld. Op bijvoorbeeld Sentinel Island (Australië) woont een stam Sentinelesen in de Andaman-archipel. Er zijn vijftig tot tweehonderd stamleden. Siinds mensenheugenis hebben ze contact met anderen geschuwd.

...waar nog nooit iemand is geweest
Veel afgelegen stukken woestijn en eilanden bij de poolgebieden zijn nog nooit door de mens betreden. Zo zijn ook vele bergtoppen nog nooit beklommen, zoals de Gangkhar Puensum in Buthan. Deze berg is 7.541 meter hoog en daarmee de hoogste onbeklommen berg ter wereld. Tot driemaal toe hebben bergbeklimmers een poging gewaagd, maar zij hebben geen van allen hun doel bereikt. Ook ondergrondse gebieden zijn niet allemaal ontdekt. Pas in 1999 werd de grootste schacht van Groot-Brittannië ontdekt, de Titan in Derbyshire.
Grotten kunnen soms zelfs moeilijker te verkennen zijn dan bergen. De Voronyagrot in Abgasië (Georgië) bijvoorbeeld; deze grot is met 2.170 meter de diepste grot ter wereld!

...die nog niet ontdekt is
Het laatste continent dat ontdekt werd, was Antarctica aan het begin van de negentiende eeuw. Het laatste ontdekte stuk land is een stuk kleiner en ligt voor de kust van Siberië: de woestijnachtige eilandengroep Severnaya Zemlya. Deze werd in 1913 ontdekt en in 1930 pas volledig verkend.
Je zult nooit in één adem genoemd worden met Columbus, maar er is nog steeds onontdekt land te vinden op onze planeet. Zeker nu de aarde opwarmt en het ijs smelt, komen eilanden bloot te liggen.


Foto door japio.reisreporter.nldeel dit artikel met je vrienden:
Reisnieuws
Meest afgelegen plek op aarde

De moeilijkst bereikbare plek op aarde ligt op de Tibetaanse hoogvlakte. Vanuit dit berggebied duurt het drie weken om naar de dichtstbijzijnde steden Lhasa of Korla te reizen. Het grootste gedeelte van die reis moet te voet worden afgelegd.

0
Reisnieuws
Door: Floor Vink
Groen en onbekend stukje India

Geen nieuws is goed nieuws normaal gesproken. Dat geldt niet voor Sikkim, de deelstaat in India ter grootte van 20% van Nederland, die bericht dat ze meer ecotoeristen wil aantrekken om het bergparadijs ‘groen’ te houden. Niet voor niets is de c...

0

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.