Reisnieuws

Meer kans op overleven crash

Gepubliceerd: 26 feb 2009
1

De crash van het Turkse vliegtuig gisteren bij Schiphol en de recente noodlanding van een vliegtuig op de rivier de Hudson in New York geven volgens experts aan dat vliegen een stuk veiliger is geworden.

Van de 127 passagiers van het Turkse vliegtuig vonden tot nu toe negen mensen de dood. Dat zo veel mensen de ramp overleefden, is vooral te danken aan het feit dat het vliegtuig niet in brand is gevlogen. Bij de noodlanding van het vliegtuig van US Airways op de Hudson op 15 januari van dit jaar overleefden alle inzittenden.

Hoe overleef je een vliegtuigramp?
Natuurlijk is een flinke portie geluk altijd handig als je een crash wilt overleven. Maar bij het vliegtuig dat een noodlanding maakte in de wateren van New York speelde daarnaast nog mee dat de bemanning uitstekend getraind was en perfect handelde op het moment dat dat het meest nodig was. Maar met deze tips heb je in ieder geval zelf ook nog invloed op de afloop.

1. Maak een plan
Zorg dat je weet wat je moet doen in een crash-situatie. Luister daarom altijd naar de veiligheidsinstructie en pak je instructiekaart er het liefst nog even bij. Check waar de nooduitgangen zitten en hoeveel rijen je hier vanaf zit: zo kun je ook als het zicht beperkt is naar een uitgang komen.

2. Gordel om en kies een plek achterin
Autogordels KLIK je vast; vliegtuig seat belts GESP je vast. Ga dus niet naar een knopje zoeken als het zover is! Trek de seat belt zo strak mogelijk aan, zo ondervind je de minste last van g-krachten op je lichaam. Onderzoek heeft overigens uitgewezen dat je als passagier achterin het vliegtuig net iets meer kans op overleven hebt dan voorin (zie afbeelding).

3. Negatieve paniek
Wacht niet altijd totdat het personeel met noodinstructies komt. Net als de passagiers kunnen zij ook in shock zijn geraakt en nog steeds verlamd van angst in hun stoel zitten. Houd hier rekening mee en onderneem anders zelf actie.

4. Eruit!
Zorg dat je zo snel mogelijk op twee benen uit het vliegtuig komt, bedek je mond en neus met een (zak)doek (rook is dodelijker dan vuur!), laat je spullen achter en zorg dat je zo ver mogelijk van het vliegtuig wegloopt of zwemt. Of je mensen op je vlucht wilt helpen of meenemen, moet je laten afhangen van je moed of hang naar heroïsme.

Bekijk ook dit filmpje over het overleven van een vliegtuigramp:Beeld door Gil Ahn. Diagram Courtesy of seatguru.com
deel dit artikel met je vrienden:
Reisnieuws
Vliegtuig crasht in Venezuela

Een vliegtuig van de Venezolaanse maatschappij Santa Barbara is donderdag een half uur na vertrek van de radar verdwenen.

0

Reacties van bezoekers Reageer

whp

Door: whp • Geplaatst op

'Zo'n filmpje helpt niet al te veel! Bovendien stopt het al na de eerste tip over de houding die je bij een crash moet aannemen, heel plots!

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.