Reisnieuws

Succesvolle noodlanding op rivier

Gepubliceerd: 16 jan 2009
0

Een paar minuten na het opstijgen vanaf LaGuardia Airport in New York heeft een US Airways Airbus A320 met 150 passagiers en 5 bemanningsleden een succesvolle noodlanding gemaakt in de snelstromende Hudson rivier.

Ongeluk waarschijnlijk door vogels
Kort na opstijgen meldde de piloot aan de luchtverkeersleiding dat het vliegtuig geraakt was door vogels. Waarschijnlijk is een van deze vogels opgezogen in de motor waarna deze explodeerde. Een piloot van een wachtend vliegtuig gaf later aan dat er veel ganzen rondom de startbanen aanwezig waren.

Harde noodlanding op het water
De piloot van de Airbus, een voormalig gevechtsvlieger met 40 jaar vliegervaring, wist het hoofd koel te houden en zorgde ervoor dat het vliegtuig bijna horizontaal landde op de Hudson rivier, aan de westkant van Manhattan. Kort voor de duik meldde hij dat de passagiers zich gereed moesten maken voor een noodlanding. Een passagier gaf aan dat ze het water hard raakten en dat verschillende mensen gewond raakten. Omstanders zagen het vliegtuig in een lage hoek op het water afvliegen en met een plons in de rivier terecht komen.

Alle passagiers en bemanningsleden veilig
Direct na de noodlanding kwamen direct meerdere veerboten en watertaxi’s te hulp om de geschrokken passagiers te bevrijden. De meeste passagiers konden direct vanaf de vliegtuigvleugels en een opblaasbaar vlot in de boten stappen, maar een paar mensen moesten door duikers uit het water worden gehaald.
Alle 150 passagiers en de 5 bemanningsleden zijn veilig aan land gebracht. Volgens de eerste meldingen heeft één van de passagiers twee gebroken benen en zijn er daarnaast een aantal passagiers in behandeling genomen vanwege onderkoeling en kleine verwondingen. De piloot wordt geroemd vanwege zijn kalmte en vakmanschap. Na de geslaagde noodlanding is hij zelfs nog twee keer door het vliegtuig gelopen om er zeker van te zijn dat iedereen veilig van boord was.Een unicum
Volgens de eerste schattingen raakte het vliegtuig het water met een snelheid van zo’n 260 kilometer per uur. Het is een wonder dat het vliegtuig niet in tweeën is gebroken, in de meeste gevallen breken de vleugels af en wordt het vliegtuig uit elkaar getrokken door het binnenstromende water.

Het vliegtuig is blijven drijven en naar de oever gesleept om daar onderzocht te worden. Op basis van inspectie van de motoren en de analyse van de Flight Data Recorder (de zwarte doos) zal blijken of de vogels de oorzaak waren van deze noodlanding.


deel dit artikel met je vrienden:
Reisnieuws
VIDEO - Neerstortend vliegtuig

X-Travel maakte één van de meest aansprekende commercials ooit. Al meer dan twee miljoen mensen bekeken de video "Boeing 737 lands on Mediterranean Sea" op YouTube.

1

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.