Reisnieuws

Culturele hoofdsteden 2009

Gepubliceerd: 02 jan 2009
1

Een nieuw jaar, een nieuwe culturele hoofdstad. Het Noord-Oostenrijkse Linz en de Litouwse hoofdstad Vilnius delen vanaf gisteren de titel ‘Culturele hoofdstad van Europa’.

Een vuurwerkspektakel luidde in beide steden het begin van een reeks festiviteiten in. Linz heeft dit jaar 69 miljoen euro te besteden aan culturele evenementen. De Zwitser Martin Heller mocht het programma voor de stad samenstellen en heeft voor komend jaar 220 voorstellingen gepland.

Duizend jaar Litouwen
Vilnius heeft een iets kleiner budget, namelijk 55 miljoen euro. In de Litouwse stad staan maar liefst 900 voorstellingen gepland, verdeeld over 120 cultuurprojecten. Het eerste evenement is al achter de rug: het nieuwe jaar werd ingeluid met een twintig minuten durende show van de Duitse lichtarchitect Gert hof, welke de duizendjarige geschiedenis van de Baltische staat uitbeeldde.

Sinds 1985
De titel ‘culturele hoofdstad’ wordt sinds 1985 aan een Europese stad toegekend. In 2008 viel de eer ten deel aan de Engelse stad Liverpool en het Noorse Stavanger. De titels voor 2010 zijn ook al bekend: dan zijn het Duitse Essen, de Turkse stad Istanbul en het Hongaarse Pecs aan de beurt.
deel dit artikel met je vrienden:

Reacties van bezoekers Reageer

lindenruiten

Door: lindenruiten • Geplaatst op

Wij hebben Vilinius in Augustus 2008 bezocht en is zeer de moeite waard voor een bezoek. De oude stadskern is in 1994 door Unesco uitgeroepen tot wererdcultuurerfgoed!
Robert en Gre van der Linden

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.