Reisnieuws

Hoe overleef je een hotelbrand?

Gepubliceerd: 22 nov 2008
2

Een nachtmerrie op je vakantie. Brand in het hotel. Wat doe je als er onverhoopt brand in je hotel uitbreekt? Raak niet in paniek. Met deze 11 tips ben je goed voorbereid en is de kans groot dat je kunt ontsnappen.

De 11 belangrijkste tips op een rijtje:

1. Voel met de rug van je hand aan de deurknop.
Als de deurknop heet is, ga je naar stap 2 en vervolgens meteen naar stap 5. Als de knop niet heet is, volg je de onderstaande stappen.

2. Vul het bad voor een deel met koud water.
Maak handdoeken, washandjes, dekens en lakens nat. Als de waterleiding niet werkt, gebruik je water uit de spoelbak van de wc. Houd een nat washandje voor je mond en neus en wikkel een natte handdoek om je hoofd.

3. Open de deur.

4. Als de gang vol rook staat, houd je je hoofd zo laag mogelijk: 30 tot 60 centimeter boven de vloer.
Ga naar de nooduitgang. Gebruik nooit de lift.

5. Als de deurknop heet is, laat je de deur dicht.
Prop natte handdoeken in de spleet onder de deur om de rook buiten te houden.

6. Probeer de receptie of kamers op andere verdiepingen te bellen om te weten te komen hoe de situatie daar is.

7. Zet ventilatoren en airconditioning uit als die rook in de kamer kunnen zuigen. Open het raam op een kier.
Als de brand op de verdieping onder je is kan er rook via het raam naar binnen komen, doe het raam daarom niet verder open. Als de brand niet direct onder je is, open je het raam tot de helft.

8. Maak bij het raam een tent van natte handdoeken en lakens.
Doe dit niet als er rook de kamer binnenkomt. Houd handdoek of laken tegen het raam of maak het vast en laat het andere einde over je heen vallen zodat je beschermd bent en de buitenlucht kunt inademen. De handdoeken koelen de lucht en vergemakkelijken zo het ademhalen.

9. Geef met een witte handdoek of een zaklantaarn signalen aan de brandweer.
Wacht tot je gered wordt.

10. Als de lucht in de kamer steeds slechter wordt, je steeds meer problemen hebt om adem te halen en de redding niet ophanden is, moet je proberen de muur naar de volgende kamer door te trappen.
Een kast is de beste plek om te proberen door de muur te breken. Ga op de bodem van de kast zitten en klop tegen de muur totdat je een hol geluid hoort (staanders in de muur zitten gewoonlijk 40 centimeter uit elkaar). Trap met beide voeten door de beplating. Hopelijk stroomt er nu voldoende lucht door het gat om te overleven, anders moet je het gat groter maken en naar de andere kamer ontsnappen.

11. Als de muur te sterk is, ga je naar het raam en bekijk je de buitenkant van het gebouw.
Als de kamers balkons hebben die dicht bij elkaar zitten, zou je naar het balkon van de kamer naast je kunnen klimmen. Als er geen balkon direct naast je kamer zit, kun je beddengoed aan elkaar knopen en naar een balkon direct onder jouw balkon klimmen. Gebruik platte knopen (de eerste knoop die je in je veters van je schoenen legt, maar nu twee keer) en laat jezelf niet meer dan een verdieping zakken. Doe dit alleen als laatste optie en alleen als je een direct gevaar moet ontsnappen of zo bij de brandweer kunt komen.

Deze lijst is afkomstig van de site van ElmarReizen.
deel dit artikel met je vrienden:
Reisnieuws
Brand teistert toeristen

Het Canarische eiland La Gomera en delen van Californië worden geteisterd door branden. In Californië zijn duizend mensen geëvacueerd. Ook op La Gomera moesten toeristen en inwoners aan een evacuatie geloven.

0

Reacties van bezoekers Reageer

hkleijer

Door: hkleijer • Geplaatst op

Vijf jaar geleden een hotelbrandje meegemaakt in een klein ****hotel in Andalusië . Het begon midden in de nacht met een signaal dat klonk als een inbraaksignaal van het gebouw waarin ik dagelijks werkte. Daarna gebonk op mijn deur. Mijn reactie half slapend: "een dronken tor loopt door het alarm en vind het leuk om op mijn deur te bonken." Tien minuten later hetzelfde, maar nu met intenser gebonk op mijn deur.
Deur geopend en een gang vol rook, met daarbij iemand die mij gelastte mee te komen.
Snel gekleed, tasje met creditcards, paspoorten etc. gepakt, fototas en hup eruit .
Geleid door een personeelslid de gigantische rookwolken getrotseerd.
Daarna een uur buiten gestaan onder het genot van een aangeboden drankje.
Op zich stelde het niet veel voor, een afwasmachine in de brand. Maar het gevaarlijkste was toch de rookontwikkeling.
Na die tijd de vluchtroutes bekeken. De kamer tegenover mijn kamer was begane grond, maar aangezien het hotel een berghelling was gebouwd was de vluchtweg vanuit het raam van mijn kamer 10 meter hoog.

Sinds die keer bestudeer ik toch de vluchtroutes en oriënteer ik mij op de ligging van mijn kamer t.o.v. de rest van het hotel.

De tips "Hoe overleef je een hotelbrand" zijn goed, maar bedenk dat je altijd in een hotel zit waarin je zoiets niet overkomt, hoewel...!

dickblom

Door: dickblom • Geplaatst op

Maar het eerste wat je doet als je voor het eerste op je kamer komt is natuurlijk de vluchtwegen onder- en uitzoeken. Ook handig is als je je belangrijke spullen (paspoort, tickets, geld, credit card) allemaal in een nek zakje / moneybellt heb zitten zodat je met een graai kan weglopen. Tip uit de praktijk.

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.