Reisnieuws

Fotopioniers op wereldreis

Gepubliceerd: 02 okt 2008
0

In het Teylers Museum in Haarlem is vanaf morgen t/m 4 januari 2009 een unieke tentoonstelling over reisfotografie uit de negentiende eeuw te zien.

Zeldzame foto’s
De tentoonstelling toont in samenwerking met het Rijksmuseum, dat een uitzonderlijke collectie vroege reisfoto’s bezit, onder andere de eerste zeldzame foto’s van vrouwen uit Darfur. Je kunt er ook groepsportretten uit Algiers bekijken van Alexandrine Tinne, één van de eerste vrouwen die Noord-Afrika verkende. Bekijk de opening van het Suezkanaal in 1869 of reis in 3D even naar Amerika of Japan.

De ontwikkeling van de fotografie
Vroeger was fotograferen heel anders dan nu; het produceren van een foto was een moeizame onderneming en een verre reis was een kostbare investering omdat er heel wat dragers en transportmiddelen nodig waren. Meestal was een fotoreis een archeologische expeditie of een reis die rijke jongeren ondernamen om kennis te maken met de wereld.
Maar al snel werd fotograferen ook een commerciële onderneming. Fotografen gingen mee naar populaire reisbestemmingen om de reizigers van fotoherinneringen te voorzien in bijvoorbeeld Rome en Cairo. Hiervan zijn vele mooie foto’s te zien op de expositie.
De volgende belangrijke ontwikkeling was de boxcamera door Kodak in 1888. Foto’s werden in een kastje op een rolletje belicht, en daarna afgedrukt in het lab. Een boxcamera kostte in 1900 slechts 1 dollar en hierdoor werd fotografie voor velen ineens bereikbaar.Op de expositie worden albums getoond van enkele amateur-fotografen die de hele wereld rond trokken om foto’s te maken.

Voor meer informatie, lezingen en het programma kun je kijken op www.teylersmuseum.nl
deel dit artikel met je vrienden:
Reisnieuws
Eindeloos de wereld rond

Gisteren is Nederlands bekendste zeezeiler Henk de Velde begonnen aan zijn allerlaatste wereldreis. Hij heeft Nederland definitief verlaten en wil tot aan zijn dood de wereld rondzeilen, zwerven over de oceanen tot hij sterft.

0
Reisnieuws
Tentoonstelling African Pride

Sommigen hebben een eenzijdig beeld bij Afrika: sterfgevallen door droogte, AIDS, criminaliteit, oorlog en corruptie. Fotografe Hanneke de Vries laat met haar tentoonstelling African Pride een andere kant van dit volgens haar wel prachtige contine...

0

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.