image
Jeroen Cox

Vakantie Denemarken: maak een roadtrip langs Deens design

Van getransformeerde stadswijken tot hypermoderne fietsbruggen en van futuristische gebouwen tot hagelnieuwe musea: tijdens een reis door het Deense vasteland en over de eilanden Funen en Seeland rijgen onze reporters Roman Helinski en Jeroen Cox designparels aaneen en leggen ze de filosofie achter Deens design bloot. Dit zijn hun tien tips voor een onvergetelijke roadtrip. 

Foto's: Jeroen Cox. Tekst: Roman Helsinki

1. Geniet van een duizelingwekkend uitzicht vanaf de Forest Tower, Seeland

De Forest Tower is 45 meter hoog en staat in Camp Adventure, Denemarken. Foto's: Jeroen Cox

Midden in de bossen van Seeland staat de Forest Tower, een spiraalvormige constructie van staal. De wandeling omhoog is duizelingwekkend en het uitzicht over de omgeving is ronduit prachtig. Toegang vanaf € 23.


2. Ervaar Kopenhagen op de fiets

Ervaar Kopenhagen per designfiets. Foto's: Jeroen Cox

Met zijn bedrijf Cycling Copenhagen biedt Christian diverse fietstours aan op witte designfietsen. Zijn enthousiasme is aanstekelijk en hij neemt echt de tijd. Voor een niet al te toeristische ervaring boek je voor € 47 The Urban Tour door onbekendere wijken.


3. Vind het kind in jezelf in het DAC in Kopenhagen

Danish Architecture Centre, Kopenhagen, Denemarken. Foto: Jeroen Cox

Het Danish Architecture Center (DAC) in Kopenhagen werd ontworpen door de Nederlandse toparchitect Rem Koolhaas ontworpen centrum. Hier vind je een overzichtstentoonstelling van de ontwikkeling van design en architectuur in Denemarken. Je kunt hier uren rondstruinen. Ben je moe aan het eind? Er is een glijbaan gemaakt voor wie geen zin heeft in de lift.


4. Wandel door een regenboog in het ARos-Museum in Aarhus

ARos Museum, Aarhus, Denemarken. Foto: Jeroen Cox

Het moderne Aarhus, dat onlangs nog werd verkozen tot gelukkigste stad ter wereld, is een feest voor liefhebbers van kunst en cultuur. Befaamd is het  ARoS Aarhus Kunstmuseum. De bovenste verdieping is een kunstwerk van Olafur Eliasson, het Rainbow Panorama. Afgaande van het tijdstip en je positie verkleurt de verdieping voor je ogen.

Lees ook: 8 Deense musea die je niet wilt missen

5. Drink koffie tussen kunstenaars in Aarhus

Breng een bezoek aan de Kreuzbar in Aarhus, Denemarken. Foto: Jeroen Cox

Om de hoek van het ARoS-museum ligt de kleine, hippe Kreuzbär waar goede koffie wordt geschonken voor een on-Deense prijs, waar het gebak goed is en de eigenaren aardig zijn. Ook worden hier geregeld literaire evenementen georganiseerd. Een echte vondst!


6. Loop oneindig over The Infinite Bridge nabij Aarhus

The Infinite Bridge, Aarhus, Denemarken. Foto: Jeroen Cox

Breng vooral ook een bezoek aan de Infinite Bridge even buiten Aarhus, naar een ontwerp van Niels Povlsgaard en Johan Gjødes.  Het is een curieus kunstobject waarover je kunt blijven lopen. De brug is elk jaar van april tot oktober te bezoeken. Daarna wordt hij afgebroken voor de herfst en winter. 


7. Vergaap je aan de Grote Beltbrug tussen Seeland en Funen

De Grote-Beltbrug tussen Seeland en Funen is zo’n 18 kilometer lang en bestaat uit twee bruggen. Foto: Jeroen Cox

De Grote Beltbrug tussen Seeland en Funen is zo’n achttien kilometer lang en bestaat uit twee bruggen, die samenkomen op het eilandje Sprogø. Wanneer je op Seeland de auto parkeert naast de brug heb je een fantastisch uitzicht op dit weergaloze project. Want hoe bouw je een achttien kilometer lange brug op zee? Waar haal je als mens het lef vandaan? Er is branie voor nodig. 


6. Struin door kunstwerk Fjordenhuis in Vejle

Het Fjordenhus in Vejle, Denemarken. Foto: Jeroen Cox

Het Fjordenhus in Vejle is een iconisch gebouw, ontworpen door de wereldberoemde architect Olafur Eliasson, waar je zeker even moet kijken. Een rondleiding boek je hier voor circa € 15. Op de eerste verdieping ligt het exclusieve restaurant Lyst.


7. Dein mee op architectuurgolf The Wave in Vejle

De appartementen verschillen in prijs, zodat iedereen kans maakt in dit architectonische kunststuk. Foto: Jeroen Cox

Oók niet te missen in Vejle: The Wave. Vijf identieke ‘golven’ bieden ruimte aan 105 appartementen. De appartementen verschillen in prijs, zodat iedereen kans maakt in dit architectonische kunststuk. Vanaf de boulevard en het Skyttehus-park aan de overkant kun je geweldige foto’s maken.


8. Ga op in de omgeving in het Trapholt Museum in Kolding

Trapholt museum, Kolding, Denemarken. Foto: Jeroen Cox

In Kolding ligt het hedendaagse kunstmuseum Trapholt Museum for Modern Art and Design, met oog voor kunst, ambachten en design. Het museum heeft een enorme tuin aan het Kolding Fjord. Binnen loopt een opvallend lange gang met de glooiing van het landschap omlaag. Medewerkster Louise vertelt: ‘Trapholt moet opgaan in de omgeving. De lange gang volgt de heuvel omlaag naar het meer achter het museum, het ontwerp past zich aan het landschap aan.'


10. Vergaap je aan koninklijke parels in kasteel Koldinghus, Kolding

Koldingshus, Kolding. Foto: Jeroen Cox

Het kasteel Koldinghus is vanbinnen veel moderner dan je zou denken. Het is opnieuw opgebouwd rondom de oude ruïne, dankzij een houten, uitneembare constructie die is opgehangen aan touwen en kabels. Deze constructie heeft geen permanente aard en kan op elk moment worden losgekoppeld van de oorspronkelijke ruïne. Een ingenieuze oplossing. In een van de zalen, smetteloos wit met enorme zuilen, is het servies van de koninklijke familie uitgestald op een lange tafel. Een kooi van glas en goud beschermt het porselein.


De smaak te pakken? De uitgebreide reportage lees je in de dubbeldikke Columbus Travel editie 130/131, bomvol architectuur. Of laat je verder inspireren op onze themapagina Kunst en Cultuur.

Columbus Travel editie 130/131

Volg Columbus Travel op FacebookInstagramSpotify en/of YouTube en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.