image
Brian Hill

De 8 leukste activiteiten en slaapplekken in de Balkan

Ontdek de avontuurlijke activiteiten in de Balkan! Verken de stille bossen van het Šargebergte in Kosovo op een berenexcursie, beleef de geschiedenis in de verdedigingstorens van Montenegro en wandel door de spectaculaire Vervloekte Bergen. Voor natuurliefhebbers en avonturiers biedt de Balkan een schat aan unieke ervaringen.

Activiteiten om te doen in de Balkan

1. Wees muisstil in het Šargebergte, Kosovo

Spot beren in het Šargebergte in Kosovo. Foto's: Getty ImagesFoto's: Getty Images

Bekim Bytyqi van Sharri Ecotour organiseert berenexcursies in het Šargebergte in Kosovo. Wie muisstil is (en niet naar deodorant stinkt) maakt kans deze dieren te bewonderen vanuit een observatiehut. Ook voor serieuze trekking, birdwatching en wandeltochten met sneeuwschoenen is Bekim je man.


2. Sluit je op in een verdedigingstoren in Montenegro

Een verdedigingstoren in Plav, Montenegro. Foto's: Brian HillFoto's: Brian Hill

Eeuwenlang boden de stoere verdedigingstorens van Albanië en Kosovo bescherming tegen de elementen én wraakzuchtige vijanden. Ook in Plav, in Montenegro, staat zo’n toren. De ruimtes in Kula Redžepagića zijn intiemer dan in de fortachtige Kosovaarse tegenhangers, met gezellige zithoekjes — en toch met kogelwerende houten luiken voor de nauwe vensters. Šićo Redžepagića neemt je mee naar de rijkelijk gedecoreerde gastenkamer op de tweede verdieping en de slaapkamers bovenin, waar hij tot zijn 24ste levensjaar woonde. Oprecht geïnteresseerde bezoekers worden getrakteerd op een toetje: in zijn woning tegenover de toren herbergt Šićo een indrukwekkende verzameling pistolen en sabels.


3. Ga hiken in de vervloekte bergen van Montenegro

De Albanese vlag wappert op Maja e Can, een berg waar je vanuit Montenegro heen wandelt zonder dat je ergens je paspoort hoeft te laten zien. Foto: Brian HillFoto: Brian Hill

In de Grebajevallei loopt een netwerk aan wandelpaden de bergen van het Prokletije in, zoals de Vervloekte Bergen in Montenegro eigenlijk heten. De paden zijn gemarkeerd, al is het soms zoeken naar de start van een route. Wij liepen over bergrichels van Volušnica naar Maja e Can, net over de grens in Albanië, en terug over de toppen Talijanka en Popadija. Een tocht van twaalf kilometer en bijna duizend meter stijgen (zes tot zeven uur). Neem een goede kaart mee of installeer een wandelapp.


4. Word duizelig in Vermosh

Een rit terug in de tijd in de Shalavallei. Nog niet lang geleden vormden paden als deze de enige toegangswegen tot Thethi in Albanië. Foto: Brian HillFoto: Brian Hill

Wie vanuit de Vervloekte Bergen naar het Skadarmeer, de Baai van Kotor of de kust van Montenegro rijdt, kan een stukje afsnijden via Albanië. Voor de tijdwinst hoef je het niet te doen — je voegt twee (vlotte) grensovergangen aan je rit toe — maar het woeste berglandschap in de vallei van Vermosh is het juist-niet-omrijden waard. Tien jaar geleden was dit nog ontoegankelijk gebied. De vele haarspeldbochten maken de noordelijke uitstulping van Albanië tot een populaire bestemming onder motorrijders en dappere fietsers.


5. Overwin je koudwatervrees in de bergen van Albanië

Syri i Kaltër in de vallei boven Ndërlysa in Albanië. Foto: Brian HillFoto: Brian Hill

Vergeet je zwembroek niet in de Albanese bergen! De beste manier om de Grunas-waterval voor jou alleen te hebben is door het ijskoude water te trotseren onder een regenboogopwekkend stortbad. Een tweede waterval bereik je na een drie kilometer lange wandeling vanuit het dorp Ndërlysa: Syri i Kaltër is een ijskoude turkooizen poel in een groen bebost karstlandschap. Ook zonder ver te lopen kun je een verfrissende duik nemen. Onder een terras midden in Ndërlysa ligt een prachtige zwemplek met azuurblauw water.

Ook interessant: Ontdek deze 7 onbekende reisbestemmingen in Europa (voordat de massa het doet)

Slaapplekken in de Balkan

6. Slaap in Eko Village Deljanin in Grebaje, Montenegro

De houten tweepersoons bungalows en huisjes met achtpersoons slaapzaal van Eko Village Deljanin vormen de perfecte uitvalsbasis voor wandelingen door de Vervloekte Bergen in Montenegro. Rafet en Nora Deljanin zorgen op verzoek voor ontbijt en diner — en dat kunnen we warm aanbevelen. Een feestmaal van geitenvlees, aardappelen, salade en met spinazie gevulde deegrolletjes (en voor de liefhebbers royale hoeveelheden raki) gaat er wel in na een stevige wandeling. Een overnachting  kost € 15 per persoon.


7. Kulla e Mazreka | Drenoc 

Ook in Kosovo vind je stevige stenen verdedigingstorens. De familie Mazrekaj heeft hun kulla omgebouwd tot bijzonder sfeervolle overnachtingsplek. De voorzieningen zijn basic, maar dat wordt ruimschoots gecompenseerd met gastvrijheid en traditionele Kosovaarse gerechten. Je slaapt hier voor € 20 per persoon, inclusief ontbijt. Kun je niet wachten? WhatsApp Nita Mazrekaj op tel.nr. +38349716675 of Isup Mazrekaj op tel.nr. +38644386517.


8. Guesthouse Northern Peaks in Abat, Albanië

Het leven in Abat, hoog in de Vervloekte Bergen in Albanië, is zwaar. Toch piekeren Zef en Groshe er niet over hun erf te verlaten. Foto: Brian HillFoto: Brian Hill

In guesthouse Northern Peaks in traditionele stenen bouwstijl tonen Zef en Groshe Shenaj de ware rijkdom van hun bergparadijs. Gegrilde paprika en aubergine, vlees van varkens van de buren, gebakken aardappels met ui en pepers, zelfgebakken brood, raki en versgeperst druivensap — het mag gasten aan niets ontbreken (vanaf € 35 per persoon, inclusief ontbijt en diner). Hoewel Abat slechts vijftien kilometer ten zuiden van Thethi ligt, trek je voor de abominabele rotsweg een uur uit. Op aanvraag verzorgt Zef de transfer.

Lees ook: In de voetsporen van Wie is de Mol: 10 redenen waarom Albanië op je bucketlist hoort

Volg Columbus Travel op FacebookInstagramSpotify en/of YouTube en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.