image
Jordi Chias (Arxiu Imatges PTCBG)

Ontdek de onderwaterwereld van de Costa Brava: 10 duikplekken die je niet wilt missen

De heerlijke stranden aan de Spaanse Costa Brava trekken ieder jaar tal van zonaanbidders. Maar wie - letterlijk - verder kijkt dan z'n neus lang is, ontdekt een heel nieuwe wereld. Onderwater, welteverstaan! Onder het zeeoppervlak gaat een wereld vol leven schuil. We zetten de 10 mooiste duikplekken op een rij. 

De karakteristieke kronkelige kustlijn van de Costa Brava gaat onder het wateroppervlak over in hoekige rotsen, onderzeese heuvels, lichtgevende grotten, imposante rotswanden en spectaculaire weiden van Neptunusgras, waar verschillende scheepswrakken genesteld liggen. Het is de ideale broedplaats voor onderwaterflora- en fauna: scholen van kleine en grote vissen schieten hier langs, veelkleurige zeewaaiers bedekken hele rotswanden en kolonies rood koraal nestelen zich in hoekjes.
Het is een ideale plek voor duikers, die via meer dan 35 gespecialiseerde centra dit onderwaterparadijs kunnen ontdekken. De centra worden gerund door echte liefhebbers van de zee die je begeleiden bij het avontuur. Zij hebben aan ons de 10 beste duikplekken verklapt, om je een uitzonderlijk voorproefje te geven. 

Heb je nog geen duikbrevet? Geen zorg: volg een introductiesessie of hele cursus, of verken de kustlijn langs een van de snorkelroutes en leer meer over deze bijzondere leefomgeving, die zo dichtbij en toch zo onbekend is. Er zijn bovendien nog tal van andere wateractiviteiten en een groot aantal bedrijven om uit te kiezen.

1. Blanes - La Seca

© Jordi Chias, Arxiu Imatges PTCBG© Jordi Chias, Arxiu Imatges PTCBG

In Blanes kun je al als beginner terecht. Extra fijn: je duik begint vanaf het strand. Hier vind je La Seca, een imposante rots die vanaf een diepte van veertien meter tot drie meter onder het wateroppervlak oprijst. Op deze duikplek liggen vier kanonnen van verschillende scheepswrakken uit de zestiende eeuw. Als je om de rots heen zwemt, kom je bij een spleet die leidt naar een kleine schoorsteen, waar het wemelt van het leven.

Niveau: beginners
Duikcentrum in Blanes: Blanes~Sub

2. Tossa - La Mar Menuda

Ook de duik in Tossa begint vanaf het strand. Je daalt in enkele minuten af naar de rotsachtige zeebodem op zo'n twaalf tot vijftien meter diepte, wat het ideaal maakt voor beginners. Het hele jaar door kunnen hier onder andere zeepaardjes, zeeduivels, zonvissen en inktvissen worden gespot. Duikers met meer ervaring kunnen afdalen tot dertig meter diepte. Hier vind je de poetslipvissen, die vaak parasieten van andere vissen verwijderen. La Mar Menuda biedt ook een van de beste nachtduiken aan de Costa Brava.

Niveau: alle niveaus
Duikcentra in Tossa: Andreas Diving, SuperDive Tossa, Water Sports/Dive Tossa

3. Palamós - Boreas

Costa Brava. © Arxiu Imatges PTCBG© Arxiu Imatges PTCBG

Boreas is een schip uit de Tweede Wereldoorlog dat in 1989 tot zinken werd gebracht om er te kunnen duiken. Het is een van de bekendste wrakken van de Costa Brava en ligt op 20 tot 32 meter diepte. Als duiker heb je grote kans om zeepalingen, brasem en zeebaars te spotten.

Niveau: gevorderd
Duikcentra in Palamós: Gidive Center Palamós, H2O Duikcentrum, Palamós Duikcentrum.

4. Calella, Llafranc en Tamariu - Els Ullastres

Els Ullastres is een formatie van drie onderzeese bergen, die elk een duik op zich waard zijn. Vanaf een diepte van acht meter en worden vind je tal van richels, grotten en smalle gangen, waar vooral tandbaarzen, schorpioenvissen, murenen en een groot aantal zeewaaiers voorkomen.

Niveau: beginners
Duikcentra in Calella, Llafranc en Tamariu: Poseidon Diving, Snorkel Diving Center, Triton Diving, Stollis Divebase.

5. Aiguablava-Begur - Furió Fitó

Furió Fitó is een van de meest indrukwekkende onderzeese rotsformaties van de Costa Brava. Dit enorme onderwatermassief piekt op veertien meter diepte, maar reikt meer dan 65 meter diep. Deze duikplek is geschikt voor alle niveaus en je kunt hier vrijwel alle soorten vis en subaquatische organismen spotten.

Niveau: alle niveaus
Duikcentrum in Begur: Begur Dive

6. L'Estartit, Medes-eilanden - La Vaca

© Jordi Chias, Arxiu Imatges PTCBG© Jordi Chias, Arxiu Imatges PTCBG

La Vaca is een bekende duik in het zeereservaat van de Medes-eilanden. Het wordt geroemd om de ruime, lichtgevende tunnelingangen die worden bedekt door spectaculaire zeewaaiers. Deze plek wemelt van de zeedieren, variërend van majestueuze baarzen tot kleurrijke naaktslakken.

Niveau: alle niveaus
Duikcentra in L'Estartit:

7. L'Escala - El Marmoler

In L'Escala vind je een gezonken schip, genaamd El Marmoler vanwege de lading marmer die het vervoerde en die nog steeds op de zeebodem ligt op een diepte van 36 tot 40 meter. Deze duik is een absolute aanrader voor gevorderde duikers omdat het schip nog steeds lijkt te varen, zij het nu op een oceaan van zand.

Niveau: gevorderd
Duikcentra in L'Escala: Dive Paradis, Mateua Dive, Orca Diving Center

8. Roses, Cap de Creus - Cap Norfeu - El Gat

© Arxiu Imatges PTCBG© Arxiu Imatges PTCBG

El Gat is de meest geliefde en bekendste duik ten zuiden van Cap de Creus, bij Cap Norfeu. Hier vind je een explosie aan onderwaterleven. De zeebodem begint aan de voet van een rotswand op ongeveer tien meter diepte en daalt tot zo'n 25 meter. De met rode zeewaaiers bedekte rotswanden eindigen op een zanderige zeebodem.

Niveau: alle niveaus
Duikcentra in Roses, Montjoi en Jóncols: Centre d'Immersió Roses, Roses Sub, Montjoi Duikcentrum, Euro-Divers Cala Jóncols.

9. Cadaqués - La Massa d'Or

Bij het eiland La Massa d'Or (letterlijk: goudmassa) kun je als ervaren duiker een iconische duik maken. Het eiland, dat zijn naam dankt aan de gouden glans van de rots onder water, ligt ver van de kust en de zee kan hier dan ook flink tekeer gaan. Vanwege de sterke wind en allerlei stromingen is het een moeilijk duikgebied, maar op goede dagen is het niettemin spectaculair vanwege de vele onderzeese eilandjes en het grote aantal vissen dat er te zien is. Het is een van de meest uitzonderlijke plaatsen om te duiken aan de Costa Brava.

Niveau: gevorderd
Duikcentrum in Cadaqués: Sotamar Duiken

10. Llançà / Colera - Bau de la Punta del Molí

© Jordi Chias, Arxiu Imatges PTCBG© Jordi Chias, Arxiu Imatges PTCBG

Bau de la Punta del Molí is een lang, smal rif dat op enige afstand van de kust ligt. Hier kun je duiken naar dieptes tussen vier en veertig meter, wat de plek geschikt maakt voor alle niveaus. De rotswand is bedekt met zeewaaiers en zeer verticaal, waardoor je als duiker een gevoel van gewichtloosheid kunt ervaren. De duikspot is zeer dichtbevolkt met vis; je spot hier vooral tandbaarzen, tandbrasems en kongeralen, maar ook barracuda's en andere trekvissen.

Niveau: alle niveaus
 Duikcentra in Llançà en Colera: Centre d'Immersió Cap de Creus, Duikcentrum Colera

Hier wil je overnachten

Één dag is niet genoeg! Als je een paar dagen aan de Costa Brava wilt doorbrengen en je duiken wilt combineren met de rijke keuken, cultuur en natuur van de regio, dan raden we een van deze accommodaties aan. Het zijn ideale plekken om met familie of vrienden te verblijven en kennis te maken met het hele aanbod aan beschikbare activiteiten.


Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!