image
ZWITSERLAND TOERISME JAN GEERK

Duurzaam terugschakelen in Zwitserland

Reizen door de natuur, zonder die natuur te beschadigen? Het kan in Zwitserland, dankzij het goed georganiseerde treinsysteem en de duurzame ‘Swisstainable’ hotels. Een superbestemming voor het najaar: dan staat alles in vuur en vlam met de prachtige herfstkleuren. 

Swisstainable: milieuvriendelijk overnachten

Hotel Julen Zermatt Foto: Adrian BretscherHotel Julen Zermatt. Foto: Adrian Bretscher

De term sustainable (duurzaam) wordt in Zwitserland ‘Swisstainable’. De Zwitserse duurzame hotels onderscheiden zich met bijzondere projecten en een holistische aanpak. Stuk voor stuk hebben ze het hart op de juiste plaats; het zijn echte voortrekkers op het gebied van verantwoord overnachten. Vind je bewust leven en duurzaam reizen belangrijk, laat je dan hierdoor leiden. In Zermatt vind je bijvoorbeeld Tradition Julen. Dit hotel wordt al meerdere generaties door dezelfde familie gerund − ecologisch bewustzijn zien ze als een familietraditie. Hun inzet voor het milieu is even inspirerend als uniek. Zo produceert het hotel zelf CO2 -neutrale elektriciteit, onder andere met mest van de eigen koeien en schapen. De zwartneusschapen die op de alm grazen houden de biodiversiteit in stand. Het gebruik van het hele dier zien ze hier als een vanzelfsprekende verantwoordelijkheid − met de wol worden bijvoorbeeld de kussens in de hotelkamers gevuld.


Hotel Schloss Wartegg. Foto: Switzerland ToerismeHotel Schloss Wartegg. Foto: Switzerland Toerisme

Nog zo’n mooi voorbeeld: het prachtige Schloss Wartegg op de Rorschacherberg, het voormalige vakantieverblijf van de laatste Oostenrijkse keizerin, Zita. Hier worden ecologie en sociale waarden consequent in de praktijk gebracht, ze zijn op een unieke manier vervlochten met deze historische plek. Zo kunnen bijen tot laat in de herfst gifvrije bloemen vinden in de paradijselijke kasteeltuin. Het hart van het park wordt gevormd door de Demeter-gecertificeerde moestuin. De opbrengst uit het park vind je iedere dag vers op je bord, in het biologisch gecertificeerde gastronomische restaurant.


Recept voor een duurzaam dagje uit in Zwitserland

Warm jezelf op in één van de natuurspa's. Foto: André Meier | Switzerland TourismWarm jezelf op in een van de natuurspa's. Foto: André Meier | Zwitserland Toerisme

Dompel je onder in de Zwitserse Indian Summer met een van de vele perfect bewegwijzerde wandelroutes. Daarna warm je weer helemaal op in een van de natuurspa’sHotTug Brienzersee is een aanrader, evenals La Vigne - Swiss Wine Therapy.


Hotel Valsana Arosa. Foto: Hotel ValsanaFoto: Hotel Valsana

Bij het luxe Valsana Hotel in Arosa is zelfs de reis naar het hotel al groen en duurzaam. Als je hier logeert, kun je gratis gebruikmaken van de pendeldienst naar Arosa met de Rhätische Bahn, die voor 100% op groene stroom rijdt. Er zijn vier gratis e-laadstations, je kunt de heen- en terugreis compenseren en bij de reservering kun je ervoor kiezen om een boom te laten planten. Het meest bijzondere aan dit hotel is nog wel de combinatie van duurzaamheid met modern, natuurlijk design. Één van de eerste volledig CO2 -neutrale hotels in Zwitserland.


Hotel Eden Roc in Ascona. Foto: Hotel Eden RocFoto: Hotel Eden Roc

Hotel Eden Roc in Ascona is een prachtig plekje met privéstrand op de oever van het Lago Maggiore. Hier zijn sociale kernwaarden zeker zo belangrijk als ecologie. Eigenlijk heel logisch − de mens vormt het hart van het hotel. De ecologische voetafdruk wordt in de gaten gehouden door een Green Team, dat bestaat uit de duurzaamheidsdeskundige en leden van alle hotels van de Zwitserse Tschuggen Hotel Group, een hotelgroep die de CO2 -uitstoot reduceert door te investeren in geavanceerde technologie. Inmiddels zijn ze klimaatneutraal; de resterende voetafdruk wordt gecompenseerd door herstel van hoogveen in Zwitserland en de bescherming van berggorilla’s in Rwanda.


De milieuvriendelijke weg naar Zwitserland

Duurzaam met de trein naar Zwitserland. Foto: Jan Geerk | Switserland TourismDuurzaam met de trein naar Zwitserland. Foto: Jan Geerk | Zwitserland Toerisme

Met het openbaar vervoer reis je zorgeloos naar Zwitserland: snel, comfortabel én milieuvriendelijk. Treinen stoten minder CO2 uit dan welk ander gemotoriseerd vervoermiddel dan ook, maar Zwitserland heeft meer te bieden op het gebied van duurzame mobiliteit. Je vindt er bijvoorbeeld ook een kabelbaan op zonne-energie, een klimaatneutraal motorschip, een e-PostBus, een kabelbaan op water en autovrije dorpen. Zo wordt reizen een bijzondere ervaring. De Grand Train Tour of Switzerland is goed voor een complete vakantie. Je beleeft 1280 kilometer aan magnifieke uitzichten: goed voor elf grote meren, vier officiële talen en vijf UNESCO-Werelderfgoedlocaties. Panoramatreinen brengen je vanzelf naar alle hoogtepunten en bezienswaardigheden van Zwitserland, het hele jaar door. Stap in, ga zitten en geniet. De Grand Train Tour of Switzerland combineert de mooiste panoramalijnen tot een unieke route, zonder vastgestelde richting of duur. Je kunt in- of uitstappen waar en wanneer je maar wil. Verken bijvoorbeeld op je gemak het leuke Zermatt of St. Moritz, of neem de tijd voor een wandeling in het kanton Ticino, in de Lavaux, bij de Rijnwatervallen of aan het meer van Luzern. Voor de hele tour heb je maar één kaartje nodig – de Swiss Travel Pass.


Treinstation in Zwiterland. Foto: Switserland ToerismDe Bernina Express is ook echt 
een route om je te verwonderen over de natuur. Foto: Zwitserland Toerisme

Interlaken is bijvoorbeeld een goed startpunt, in het hart van Zwitserland. Hiervandaan reist de trein langs het Meer van Thun en door het Simmental naar Zweisimmen. De GoldenPass Panoramic neemt je verder mee naar de Duits-Franse taalgrens, terwijl je geniet van prachtige kastelen en rustig grazende koeien. De trein kronkelt vervolgens door de heuvels omlaag naar Montreux, waar je wordt ondergedompeld in de mediterrane flair van de regio. Een ander mooi traject gaat van Zermatt naar St. Moritz. De Glacier Express rijdt dwars door de Alpen en verbindt het chique Zermatt aan de voet van de Matterhorn met het al even luxe St. Moritz. De acht uur durende rit door de bergachtige kantons Wallis, Uri en Graubünden neemt je mee langs 91 tunnels en 291 bruggen. Een pièce de résistance. Vanuit je luxe treinstoel geniet je van een vrij uitzicht over een imposant berglandschap. Vervolg je route met het traject St. Moritz – Tirano – Lugano: een van de meest veelzijdige treinreizen die je kunt maken, langs gletsjers en palmbomen. De Bernina Express is ook echt een route om je te verwonderen over de natuur. Je ziet de glinsterende Morteratschgletsjer, maar ook het turkooizen bergmeer Lago Bianco, waar je op 2.253 meter hoogte vlak langs rijdt. De trein gaat al kronkelend over de Berninapas en door het schilderachtige Val Poschiavo naar Tirano in Italië. Hier stap je over op de Bernina Express Bus, die je door het Valtellina-dal via het Comomeer naar Lugano brengt. Zo leuk kan duurzaam reizen zijn!


Herfstactie: Swiss Travel Pass

Koop dan nu de populaire Swiss Travel Pass voor 4 dagen, voor de speciale prijs van CHF 199,– (2e klas)Koop de populaire Swiss Travel Pass voor 4 dagen, voor de speciale prijs van CHF 199,– (2e klas). 
Foto: Swis Travel System AG - Tobias Ryser

De Swiss Travel Pass is je all-in-oneticket voor het openbaar vervoer van Zwitserland en meer: de pas geeft je ook gratis toegang tot meer dan 500 musea en korting op veel bergbanen. In 2022 profiteer je als vakantieganger uit het buitenland van een Swiss Travel Pass voor vier dagen. Het werkt op dezelfde manier als de reguliere Swiss Travel Pass. Nu tijdelijk beschikbaar voor een speciale prijs! De pas kan tot zes maanden na aankoop worden gebruikt (uiterlijk tot april 2023). De pas moet op vier opeenvolgende dagen worden gebruikt. Dit ticket is alleen verkrijgbaar t/m 31 oktober 2022.

De Swiss Travel Pass
Prijs tweede klas CHF 199 in plaats van CHF 281
Prijs eerste klas CHF 315 in plaats van CHF 447

Kijk voor meer Zwitserland-inspiratie op onze themapagina Tijd voor Zwitserland

Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.