image
Vellah

De 6 mooiste ballonvaarten binnen Europa

Heb je je ooit afgevraagd hoe een vogel de wereld ziet? Veel landschappen zijn al prachtig als je met beide benen op de grond staat, maar vanuit de lucht krijg je een totaal ander perspectief. In de mand van een luchtballon zweef je in totale rust over de aarde, waarbij alleen het sporadische geluid van de gasbrander de stilte doorbreekt. Dit zijn de mooiste én meest originele ballonvaarten in Europa!

1. Turen over Toscane in Italië

Toscane is misschien wel de meest geliefde streek van Italië en dat is geen wonder, want de glooiende heuvels en kaarsrechte cipressen laten je meteen verliefd worden op de streek. En Toscane is van bovenaf nog romantischer. Met Tuscany Ballooning zweef je tussen april en november over de beroemde wijnstreek Chianti met zijn stadjes op de heuvels, kastelen, beroemde wijngaarden, zilveren olijfboomgaarden en gemengde bossen. Op zeer heldere dagen zie je in de verte Florence in het noorden en de Apennijnen op de achtergrond, in het westen zie je de Elsa-vallei, San Gimignano, Certaldo en Volterra en op grote hoogtevluchten zelfs de zee in de verte afstand. Geniet op grote hoogte van een echt Toscaans ontbijt: lokaal brood en olijfolie, verse kaas van de boerderij en vleeswaren. Een glas prosecco mag natuurlijk ook niet ontbreken! Vanaf €250 p.p. 


2. Love is in the air in Litouwen

Luchtballon over Trakai, Litouwen. Foto: Getty ImagesFoto: Getty Images

Barokken huizen en middeleeuwse kastelen, meren en naaldwouden — veel romantischer dan een ballonvaart in Litouwen kun je het niet snel bedenken. Een uur lang vlieg je over de hoofdstad Vilnius, het bosrijke natuurpark Labanoras en het plaatsje Trakai met zijn veertiende-eeuwse kasteel midden in een meer. Mogelijk tussen 15 april en 15 oktober; vanaf € 119 p.p. inclusief een glas bubbels. 


3. Bikken in een ballon in Nederland

Dineren in een heteluchtballon? Dat kan, en gewoon hier in Nederland. CuliAir is het enige restaurant ter wereld waar de gerechten worden bereid met de hete lucht van de ballon zelf. Allemaal gebakken lucht dus. Dit jaar gaat het restaurant, onder leiding van meesterkok Angelique Schmeinck, voor het achttiende jaar de lucht in. In de ballon is plaats voor veertien personen en tijdens de ballonvaart worden speciaal geselecteerde gerechten à la minute bereid. Hoogtepunt? Wilde zeebaars luchtballon-gegaard, groene asperges, gekonfijte rode puntpaprika, bouillabaissesaus en citroentijm. Vertrekken kan vanaf verschillende plekken, waaronder Amersfoort, Utrecht. Den Bosch en Arnhem. Kosten: €435 per persoon inclusief ballonvaart, diner en wijnen. 

Lees ook: Dit zijn de 4 mooiste ballonvaarten in Afrika

4. De molens van Kinderdijk (bijna) voor jezelf alleen in Nederland

Luchtballonnen over Kinderdijk, Nederland. Foto: Getty ImagesFoto: Getty Images

De molens van Kinderdijk-Elshoun staan niet voor niets op de Werelderfgoedlijst van Unesco: de plek is een van negen Nederlandse werelderfgoederen. Wie de molens nog voor zichzelf wil hebben, mag wel heel erg vroeg uit de veren gaan. Zodra de zon boven de horizon uit piept, verschijnen al de eerste dagjesmensen. Een bijzondere manier om de negentien windmolens te bewonderen, is niet vanaf het land maar vanuit de lucht. Stijg op vanuit Ridderkerk, Hendrik Ido Ambacht of Capelle aan de IJssel en glijd over het oer-Hollandse landschap. Vanaf €206 per persoon. 


5. On top of the world op de Noordpool

Hot air balloon ride Northpole. Foto: Quark Expedtions/ Samantha CrimminFoto: Quark Expedtions/ Samantha Crimmin

Een reis naar de Noordpool is op zichzelf al een once in a lifetime-reiservaring. Maar om die unieke omgeving dan ook nog eens vanuit een luchtballon te kunnen bewonderen?! Dan ben je pas écht on top of the world! Je moet wat geluk hebben met het weer, maar het kan echt: Quark Expeditions organiseert een Arctische expeditie naar de Noordpool die, naast Zodiac-cruises en het spottem van wilde dieren ook een ballonvaart met een luchtballon op 90° noorderbreedte omvat. Je vertrekt vanuit Helsinki op een vlucht naar Moermansk, waar je op de ijsbreker stapt naar het hoge noorden. Op dag 7 arriveer je op de Noordpool, waar het grote moment daar is: je kunt de omgeving bewonderen vanuit de lucht. Let wel: de reis op zichzelf kost zo'n €1800, daar zitten de kosten voor de ballonvaart nog niet bij inbegrepen. 


6. Jagen op het noorderlicht in Zweden

Het staat bij menig reiziger bovenaan de bucketlist: het noorderlicht bewonderen. Het natuurfenomeen is op zichzelf al spectaculair, maar het wordt nog veel bijzonderder vanuit een luchtballon. In Zweden kan het - mits de weersomstandigheden het toelaten. Na fantastische tochten op een sneeuwscooter, een overnachting in een tipi en een opwarmsessie in een drijvende sauna, is het tijd om op te stijgen en de befaamde Aurora Borealis van zó dichtbij te bewonderen dat je het bijna aan kunt raken. Het mag wat kosten - deze ervaring is vanaf €2275 p.p. - maar dan heb je ook wel een onvergetelijke belevenis. 

Benieuwd naar nog meer ballonvaarten? Dit zijn de 20 mooiste ballonvaarten ter wereld, handig opgedeeld per continent!

Nog meer reisinspiratie? Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!