image
Vellah

Laat de voorjaarsvakantie maar komen: 8 tips voor Nederland, België en Europa

Verruil je loafers voor wandelschoenen, zet de computer uit en de zonnebril op: de voorjaarsvakantie komt eraan! Tijd om de boel de boel te laten en eropuit te trekken. Zowel binnen Nederland als daarbuiten liggen tal van plekken klaar om ontdekt te worden. We hebben acht van onze favorieten op een rij gezet. Reis je mee? 

1. Wandel door een tapijt van blauwe hyacinten in Noord-Holland

Wandel langs een tapijt van blauwe hyacinten in Wildrijk. Foto: iStockFoto: iStock

Veel mensen trekken naar het Belgische Hallerbos in het voorjaar om de bloei van wilde hyacinten te zien, maar het fenomeen doet zich ook voor in Nederland. In de lente is de bodem van het bos in het Noord-Hollandse Wildrijk in Sint Maartenszee bedekt met een blauw tapijt. Zover je kunt kijken word je getrakteerd op een schitterend kleurenpalet van blauw met schakeringen van roze en wit, afgewisseld met het frisse groen van jonge varens. In de buurt van de boswachterswoning vind je wilde narcissen. Hier kun je gerust een uur rondwandelen en de natuur opsnuiven. 

De Kop van Noord-Holland is bij uitstek de plek om te verkennen in het voorjaar. In een authentiek stukje Holland vind je prachtige natuur zoals Unesco Werelderfgoed de Waddenzee, pittoreske dorpjes en eindeloze fiets- en wandelroutes. We hebben 15 van onze favoriete tips voor de regio op een rij gezet. 

2. Proef de wijnen van het Zwarte Woud in Duitsland

Wijnroute door het Zwarte Woud, Duitsland. Foto: Thijs van den BurgFoto: Thijs van den Burg

Bij het Zwarte Woud denk je waarschijnlijk aan een groot bebost gebied vol wandel- en fietsroutes. En dan zit je een heel eind in de goede richting, maar er is nog zoveel meer. Zo vind je in de buurt van Endingen de wijnmakerij Winzerhof Linder. In de omgebouwde stal kun je wijn en ambachtelijke producten kopen. Boek van tevoren een wijnproeverij (€ 12,50 p.p.) of kruidenwandeling (€ 19,50 p.p.). Op woensdag is er een weekmarkt van 15 tot 19 uur. Even verderop vind je ook befaamde wijnroutes, zoals de Texaspass tussen Oberbergen en Kiechlinsbergen en de Burgemer Wii-Weg. Heb jij het wijnrijk liever voor jezelf? Rijd dan door naar Burkheim. Op de hoger gelegen heuvel, ter hoogte van de Rheinhaldenhütte, heb je een waanzinnig uitzicht op de eindeloze wijnvelden. 

Combineer je uitstapje langs de wijnvelden met wandelen in het Zwarte Woud, en cultuur snuiven in Freiburg. Wij hebben 7 tips van de massa voor je op een rij gezet. 

3. Ga op in de smeltkroes van Green capital Nijmegen

De Smeltkroes, Nijmegen. Foto: ANPFoto: ANP

Hoewel Nijmegen officieel geen hoofdstad is, mag het toch de titel European Green Capital dragen. En met recht, want je vindt hier tal van duurzame projecten. Een daarvan is De Smeltkroes, een bedrijfsverzamelplaats in de voormalige Honig-fabriek aan de Waal. Hier draait alles om duurzaam en circulair denken, bouwen en werken. Zo vind je er het LokaliteitenKabinet, een marktplaats voor tweedehands grond- en hulpstoffen, en het Dutch Bicycle Centre voor de fietsfanaat. Ook voor  interieur en fashion vind je er eerlijke, unieke producten. Uiteraard kun je ook gewoon een koffietje of borreltje komen doen.

Liever de grens over? We hebben 13 Europese groene hoofdsteden op een rij gezet en vertellen je meteen de leukste dingen om er groen te doen!

4. Ga even helemaal weg van alles in Kornati, Kroatië

Kornati National Park, Kroatië. Foto: Getty ImagesFoto: Getty Images

Ben je de drukte zat en wil je genieten van een echt Robinson Crusoë-gevoel?  Dan is Nationaal Park Kornati in Kroatië the place to be. Hier zijn geen winkels, niet meer dan een handvol restaurants (die alleen in het hoogseizoen geopend zijn) en vakantiehuisjes waar de elektriciteit het maar een paar uur per dag doet. De beste manier om de 89 eilandjes te bezoeken is met je eigen jacht. Of huur een huisje voor een week, pluk verse vijgen en vang zelf vis voor op de barbecue. Bij de meeste huisjes krijg je je eigen bootje, waarin je de Dalmatische karstkust op je gemak verkent en in een baai naar keuze een duik in het kristalheldere water van de Adriatische Zee neemt. Iets minder extreem en afgelegen, maar qua landschap vergelijkbaar zijn de steile kliffen van Telašćica op het nabijgelegen eiland Dugi Otok. Hiervoor heb je geen eigen boot nodig en de jaarlijkse ezelrace is een evenement om niet snel te vergeten.

Europa telt zo'n vijfhonderd nationale parken die lang niet allemaal even bekend zijn. We nemen mee naar acht nationale parken waar je waarschijnlijk nog nooit van hebt gehoord.

5. Loop de regen achterna op Madeira

Levada, Madeira. Foto: Getty ImagesFoto: Getty Images

De Canarische eilanden lenen zich bij uitstek voor prachtige wandelingen. Een van onze favoriete wandel-eilanden is toch wel Madeira. Om hier een mooie hike te maken hoef je simpelweg de levadas te volgen. Dit zijn uit rotsen gehakte geulen die regenwater uit het noorden en midden van het eiland naar het drogere zuiden leiden. Als je de officiële routes vermijdt, kom je bijna geen andere wandelaars tegen. Rijd naar een hooggelegen punt en kijk uit over het landschap — je ziet al snel een levada voor jezelf. Op Naturemeetings.com valt heel veel inspiratie op te doen.

Zo divers als Europa is, zo divers zijn ook de verschillende hiking trails. Of je nu gaat voor een ontspannen stadswandeling of een uitgebreide trektocht door de bergen: met onze originele wandelgids kom je geheid aan je trekken! 

6. Duik onder op de Scilly-eilanden in Engeland

Scilly eilanden, Engeland. Foto: Getty ImagesFoto: Getty Images

Haakte je al af bij Engeland omdat je wel wat tropischer wilt dan rainy old England tijdens de voorjaarsvakantie? Hold your horses: ook Engeland kent een gebied met bijna subtropisch formaat. Scilly betekent niet voor niets 'zonnig' in het oud Engels: op deze eilanden vind je de fijnste zandstranden en duikplekken van Groot-Brittannië. Vergis je niet, ook al waan je je hier totaal ergens anders, vind je ook op de eilanden typisch Engelse zaken als schattige cottages, gezellige pubs en natuurlijk cream tea. Het logische startpunt voor de eilanden is St Mary’s, verrreweg de grootste van de vijf bewoonde Scilly’s. Regel hier een tentje op het kampeerterrein van Troytown Farm, nabij een zandstrand (wildkamperen is op de eilanden helaas verboden). Om je een beetje op te warmen duik je niet meteen het water in, maar ontdek je eerst wat zich boven het oppervlak afspeelt. Je kunt zeilen of kajakken naar de andere vier bewoonde eilanden of − nog beter − naar een van de vele onbewoonde Scilly’s.

Heb je helemaal zin gekregen om te gaan eilandhoppen? Ook in andere delen van Europa vind je de meest geweldige eilanden om te al hikend, fietsend, duikend of per boot  te verkennen. We zetten onze 11 favorieten op een rij.

7. Kom niet van dat dak af in Antwerpen, België

Dakboerderij Antwerpen. Foto: Pakt Antwerp. Foto: Pakt Antwerp

Wil je de voorjaarsvakantie niet in eigen land blijven, maar wil je wel duurzaam en dichtbij op pad? Dan kun je je groene hart ophalen bij onze zuiderburen. In België ontspruiten zich tal van duurzame initiatieven. Zo vind je in Antwerpen de grootse dakboerderij Pakt Antwerpen. ’t Groen Kwartier is tot een rustgevend dorp binnen de drukke stad, met onder andere een koffiebranderij, pizzeria, taproom en elke week een boerenmarkt met biologische groente, verse eitjes en lokale honing. In de 1800 vierkante meter grote daktuin kun je zelf dakboer worden en niet alleen je eigen groente en fruit verbouwen, maar zelfs kippeneieren rapen en vissen kweken.

Het gras is altijd groener bij de buren. Proef van veggiehoofdstad Gent, ga op ontdekking in de autoloze stad Brussel of haal je boodschappen (en verhaal) bij de stadsboer. Dit zijn 14 van de leukste duurzame tips voor België!

8. Quiz: hoe goed ken jij Nederland in het voorjaar? 

Oké, toegegeven: dit is niet echt een tip, maar onze voorjaarsquiz staat bomvol tips om uit te putten voor Nederland! Lammetjes in de wei, akkers vol kleurige tulpen en moedereendjes met hun pulletjes in de sloot: geniet deze voorjaarsvakantie optimaal in eigen land. Dan is het wel handig als je goed voorbereid bent. Test je kennis en doe meteen goede ideeën op. Fijne voorjaarsvakantie toegewenst!


Nog meer reisinspiratie? Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!