image
Getty Images

De mooiste roadtrips weg van de massa in Frankrijk

Vergeet de vakantiefiles op de Route du Soleil: geniet van een alternatieve roadtrip door Frankrijk, van de Côte d’Azur maar dan minder duur, tot vuurwerk, chocolade en Glühwein in de Alpen.

1. Roadtrip door Côte d’Azur: 300 kilometer in 4 dagen

Frankrijk Gourdon Foto Getty ImagesHet hooggelegen dorpje Gourdon in Frankrijk. Foto: Getty Images

Aanschuiven op prijzige terrasjes in Saint-Tropez, filmsterren spotten in Cannes, bakken op het strand van Nice en dure Ferrari’s en nog duurdere jachten tellen in Monaco: een bezoekje aan de Côte d’Azur klinkt niet als een roadtrip op de Columbus-manier. Gelukkig kan het ook anders. Vergeet de sportauto’s en kies voor de kajak als vervoermiddel. In Parc National des Calanques (Frans voor inhammen) peddel je tussen kalkstenen kliffen, zeegrotten en geheime baaien. Ook goed verstopt zijn Île du Petite Gaou en Île du Grand Gaou. Je bereikt de eilandjes via voetbruggen vanaf het strand van Le Brusc.

Via de kronkelende Corniche d’Or, een weg die bij elke bocht nieuwe ‘oehs’ en ‘aahs’ oproept, rijd je van SaintRaphaël naar Cannes, waar je de bergen van het binnenland opzoekt. Het uitzicht op de Middellandse Zee vanaf het hooggelegen dorpje Gourdon, boven de Gorges du Loup, is ongeëvenaard. Terug aan de kust mik je tussen Nice en Monaco op het dorpje Èze. Niet te missen bezienswaardigheden heb je hier niet, waardoor dwalen door de middeleeuwse straatjes des te leuker is.


2. Roadtrip door de Alpen: 400 kilometer in 5 dagen

Aiguille du Midi kabelbaan in Frankrijk Foto Getty ImagesAiguille du Midi-kabelbaan in Frankrijk. Foto: Getty Images

Elke zomer staan we massaal in de file op weg naar ons favoriete vakantieland, maar van een winterse roadtrip naar de Alpen krijgt menig francofiel koudwatervrees. Toch, wie de juiste voorbereidingen treft — winterbanden, sneeuwkettingen, een paar dekens in de auto voor het geval dat — begeeft zich heus niet op glad ijs. Toegegeven, de kans op zwarte-zaterdag-taferelen is aanwezig in de drukke periode tussen kerst en nieuwjaar en bij extreem zware sneeuwval, maar ook in de Alpen sneeuwt het niet onafgebroken. Bergwegen worden sneeuwvrij gehouden en tussen sneeuwbuien door kun je rekenen op zonneschijn en blauwe luchten.

De sneeuwpret begint in Lans-en-Vercors, met in de omliggende heuvels 35 kilometer aan langlaufloipes. Stop in februari vooral in Courchevel. Het International Fireworks Festival belooft vuurwerk, ook in de vorm van straatoptredens, liters glühwein en een door fakkels verlichte skiafdaling. Vanuit Chamonix aan de voet van de Mont Blanc stijg je met de Aiguille du Midi-kabelbaan tot 3.842 meter boven zeeniveau. Het uitzicht vanaf de glazen Skywalk — ruim duizend meter loodrecht naar beneden! — staat garant voor koude rillingen.


Benieuwd naar de beste routes voor andere landen? Kijk dan op onze speciale themapagina Auto- en campervakanties.
Of zak weg in een luie stoel met Columbus Travel editie 114, met de mooiste autoroutes ter wereld. 
Columbus Travel editie 114

Ben je nog geen abonnee van Columbus Travel? Profiteer dan nu van onderstaande superdeal en ontvang het Columbus-roadtripboek cadeau >>>

Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.