image
Columbus Travel

De 12 leukste zomerse stedentrips van Nederland

De Nederlandse steden zijn klaar voor het zomerseizoen en trekken dit jaar alles uit de kast. Luier op een stadsstrand, vergaap je aan buitenkunst, schud de heupen los op een festival en nip aan een cocktail op een dakterras. Met onze stedengids heb ook jij in no time de zomer in de bol.

Friesland

1. Laat je vangen in Leeuwarden

Blokhuispoort, Leeuwarden. Foto: Marc Venema/ ANPFoto: Marc Venema/ ANP

Voor de pak ’m beet honderd ondernemers is het absoluut geen straf om te ‘brommen’ in de Blokhuispoort, het oude gevangeniscomplex van Leeuwarden. In de vrijgekomen ruimtes stichtten zij onder andere een keramiekatelier, tattoostudio, kapperszaak en boekrestauratie-atelier. Ook vind je er leuke horeca-adressen, zoals de Bajes Streetfood Club en Drink- en Eetlokaal. 

Liever onderdompelen in cultuur? Dat kan in het Fries Museum of je leent gewoon een Fries (ja, echt). Dit zijn onze 3 tips voor een zomers uitje naar Leeuwarden.

Groningen

2. Krijg een sugar rush in Groningen

EM2, Groningen. Foto: Erwin Java, KnelisEM2, Groningen. Foto: Erwin Java, Knelis

De opkomst van het voormalige Suikerunieterrein in Groningen, waar vroeger suikerbieten tot kristalsuiker werden verwerkt, is bitterzoet. Het industriële gebied groeide uit tot een Klein Berlijn en leeft als nooit tevoren. Maar uiteindelijk zullen de creatieve ondernemers die voor die kwaliteitsinjectie hebben gezorgd moeten wijken voor zo’n vijfduizend nieuwbouwwoningen. In 2023 gaat de eerste schep de grond in. Tot het zover is kun je er geniet van experimentele evenementen en leuke horeca. Voor een eerste kennismaking (en een biertje of cocktailtje) zoek je de hoogte op. Dakterras BOOVN werd gerealiseerd op het dak van het centrale fabrieksgebouw en biedt uitzicht op de proeftuinen en de Groningse skyline.
Als de zon schijnt is het ook goed toeven in de Paradigm Biergarten. Op het menu staan naast speciaalbieren ook fairtrade dranken, biologische sapjes, thee uit eigen tuin en veganistische hapjes. De wereldmuziek maakt het af. Paradigm Festival is een magisch en open-minded muziek- en kunstfestival dat deels plaatsvindt in een microbos aan de rand van het Suikerunieterrein. Voor heerlijke pizza’s ga je naar EM2. Loop ook eens door de Secret Garden aan de zijkant. Hier is op regelmatige basis livemuziek te horen. Zodra je door de poort van de Bamboo Lodge stapt waan je je in een tropische oase met meer dan honderd plantensoorten. Verscholen tussen het groen staan duurzame slaapvertrekken voor twee. Er worden ook workshops en seminars gegeven over allerlei onderwerpen.

Groningen is volop in ontwikkeling. Niet alleen het voormalige Suikerunieterrein is de moeite van een bezoek waard, ook in het Ebbingekwartier valt genoeg te beleven. We vertellen je er alles over!

Drenthe

3. Aanschouw kunst van wereldfaam in Assen

Frida Kahlo in het Drents Museum. Foto: Robin Utrecht/ ANPFoto: Robin Utrecht/ ANP

Het Drents Museum is er al meerdere keren in geslaagd om tentoonstellingen van wereldfaam naar Assen te halen. De werken van Frida Kahlo hebben het gebouw nog maar net verlaten, en in het verleden kon je hier ook al met je neus boven op Het Terracotta Leger van Xi’an en De Dode Zeerollen staan. Ook in de nabije toekomst is er genoeg om naar uit te kijken. Zo aanschouw je in het najaar een tentoonstelling over Pompeï en Herculaneum en het jaar erna over de Drentse periode in het leven en oeuvre van Van Gogh. Daarnaast beschikt het museum over een eigen collectie, gericht op diverse kunststromingen en de Drentse cultuurgeschiedenis. Denk aan het Meisje van Yde, een wereldberoemd veenlijk, en de goed bewaarde resten van de oudste boot ter wereld. Al dat moois is verpakt in een fraai jasje: een voormalig klooster met een abdijkerk, moderne bijgebouwen en een daktuin.


Gelderland

4. Voel je vrij in de vrijhaven van Nijmegen

Hubert, Nijmegen. Foto: HubertFoto: Hubert

Toen een anoniem bedrijventerrein in de wijk Hazenkamp in Nijmegen door de gemeente werd vrijgegeven, bedachten de Nijmeegse broers Gijs en Jop zich geen moment. Het tweetal zocht zijn toevlucht in een oude loods aan de Sint Hubertusstraat en stichtte er Hubert: een café, restaurant en culturele vrijhaven. Strijk neer op het terras of laat je verrassen door de leuke evenementen: een filmavond, kunstnacht, kledingruil of livemuziekavond. Op het terrein staat ook een door Herman Brood beschilderde stadsbus, die met behulp van crowdfunding wordt gerestaureerd.

In Gelderland valt genoeg te beleven. Proef oesters in een stadstuin, breng een ode aan mode en voel je vrij in een vrijhaven. Dit zijn onze 6 tips voor een heerlijke zomer in Arnhem en Nijmegen. 

Overijssel

5. Geniet in het zicht van de binnenhaven in Deventer

Streetart Havenkwartier Deventer

Het Havenkwartier is de nieuwe creatieve en culturele broedplaats van Deventer. Waar eerst binnenschepen aanlegden en havenarbeiders zwoegden, vind je nu de leukste hotspots van de stad. In het zicht van de binnenhaven kun je terecht bij Koffiedok, voor fairtrade koffie, en De Zwarte Silo, een bourgondisch restaurant in een voormalig veevoersilo. Er zijn ook streetartwerken te zien. De speciale streetartroute is in anderhalf uur te wandelen.

Deventer en Zwolle zijn dé steden om deze zomer in Overijssel door te brengen. Reis terug naar de sixties en kijk binnen in een kunsttempel. Dit zijn onze 4 zomerse tips voor een stedentrip in Overijssel.

https://tijdschriftnu.nl/products/in-eigen-land-zomer-2022?utm_medium=referral&utm_source=columbusmagazine.nl&utm_campaign=iel2-2022&utm_content=advblk_artikelen


Flevoland

6. Bezoek de theaterhoofdstad Almere

Theater in Almere. Foto: Anna van KooijFoto: Anna van Kooij

Almere heeft een verrassend levendige theaterscene. Cultureel Centrum Corrosia in Almere-Haven weet te boeien met originele theatershows, expo’s en films, cultureelcentrumcorrosia.nl. Theatergroep Suburbia gebruikt de stad als podium. Optredens vinden plaats in parkeergarages, flatgebouwen en de natuur, theatergroep-suburbia.nl. Vis à Vis pakt het zowaar nog grootser aan. Het theatergezelschap staat bekend om zijn spectaculaire openluchtshows op een vaste locatie aan het Almeerderstrand. 

Dacht je dat er niet meer te beleven was in Almere? Think again. Smulpapen kunnen hier namelijk ook terecht. 

Utrecht

7. Vermaak je in een microstad in Amersfoort

In De Nieuwe Stad, een microstad op het terrein van de voormalige Prodentfabriek in Amersfoort, gaan creativiteit, duurzaamheid en innovatie hand in hand. In de open keuken (en drie houtovens) van HOOG VUUR wordt op ambachtelijke wijze gekookt met lokale en eerlijke ingrediënten. Het Lokaal, een streekrestaurant en -supermarkt, gaat nog een stapje verder: de producten die op de kaart staan en in de schappen liggen zijn binnen een straal van vijftig kilometer geteeld. In De Nieuwe Stad wordt volop gewerkt, gecreëerd en geëxperimenteerd. Maar er is ook ruimte voor ontspanning. Zandfoort aan de Eem is the place to be. Waag je aan een drankje en dansje in de overdekte circustent of op het stadsstrand. Tijdens de Ouwe Lulle Disco XL kun je ongegeneerd meezingen met oude hitjes uit de jaren zestig tot negentig (elke derde vrijdag van de maand).

Natuurlijk valt er in de provincie Utrecht nog veel meer te beleven. Zo plof je in de hoofdstad neer op een stadsstrand, volg je een tuinierworkshop of proef je de natuur op je bord. Dit zijn onze vier tips voor een heerlijke zomer in Utrecht.

Noord-Holland

8. Sla spijkers met koppen in het Hamerkwartier, Amsterdam

Hangar en Stork, Amsterdam Foto: Hangar/ StorkLinks: het terras van Hangar. Rechts: het terras van Stork.  

Nog een paar jaar en dan moet ook het Hamerkwartier, een industrieel gebied in Amsterdam-Noord met her en der een leuke horecazaak, geloven aan de Amsterdamse bouwwoede. Sla dus nu je (hamer)slag en ga chic dineren in Stork, het grootste visrestaurant van de stad, of gezellig borrelen in speciaalbierbrouwerij Oedipus. Minder bekend maar al even fantastisch zijn het Skatecafé, waar je een hapje kunt doen terwijl skaters van een halfpipe af vliegen, en Coba Taqueria, een Mexicaans restaurant in een voormalige garage. Daarna pak je een filmpje in FC Hyena of zie je de zon achter het IJ zakken vanaf het terras van restaurant Hangar.

En dat is nog lang niet alles! Of je nu de bak in wilt voor een filmpje of neerploft op een stadsstrand, zowel in Amsterdam als in Haarlem en Alkmaar is genoeg te beleven. Dit zijn onze 7 tips voor een fantastische zomer in de steden van Noord-Holland!

Zuid-Holland

9. Zoek het groene dak op in Rotterdam

Dakakker, Rotterdam. Foto: Karin OppellandFoto: Karin Oppelland

Fun fact: Rotterdam heeft de meeste platte daken van Nederland. Dat heeft onder meer te maken met het bombardement in 1940, en de daaropvolgende wederopbouw. Het gevolg: maar liefst achttien miljoen vierkante meter plat dak, waarvan één miljoen vierkante meter in het centrum, ligt smachtend te wachten op invulling. Talloze creatieve geesten gaven reeds gehoor aan die lokroep. Als je in het Schieblock-gebouw de zevende etage oploopt, begeef je je plotseling in een groene oase met uitzicht over de skyline van de binnenstad. Het dak biedt een ondergrond voor Europa’s grootste dakakker, DakAkker, en all-day brunchplek Teds.

In Zuid-Holland ben je van alle markten thuis. Leer surfen in Den Haag, duik in de geschiedenis in Leiden en bezoek een spiegelpaleis in Rotterdam. We hebben maar liefst 9 tips voor een zomerse stedentrip voor je op een rij gezet!

Zeeland

10. Maak een chocoladereis in Middelburg

Hoewel er geen chocoladewaterval te zien is en er ook geen Oempa Loempa’s rondspringen, is een bezoekje aan Sjakies’ Chocolade Museum in Middelburg wel degelijk de moeite waard. Ervaar cacao met al je zintuigen en volg de reis die het eindproduct aflegde, van de plantage in Afrika tot in de winkel. Een Gouden Toegangskaart is niet nodig — je hoeft alleen maar de entree (€ 13,50 p.p.) te betalen. Voor € 7,50 krijg je er ook nog een proefbox met chocolaatjes bij.

Van een chocoladefabriek tot een vleeshal en een lasloods: deze drie plekken wil je niet missen tijdens je citytrip naar Zeeland.

Noord-Brabant

11. Zie het licht in Eindhoven

Strijp S, Eindhoven. Foto: Nick BookelaarFoto: Nick Bookelaar

Gloeilampen, radiotoestellen en tv’s: tot de jaren negentig was het gigantische bedrijventerrein Strijp-S het hart van elektronicagigant Philips. Alles zat er, van de researchafdeling tot het opslagmagazijn. Toen het bedrijf besloot stapsgewijs Eindhoven te verlaten, werd het complex tot een broedplaats voor de creatieve sector gebombardeerd. Begeef je tussen de kunstenaars, ingenieurs en developers en breng een bezoek aan MU, een moderne kunstruimte, en NATLAB, een filmhuis. De spulletjes op de gezellige FeelGood Market zijn handgemaakt en duurzaam, de hapjes bio en de muziek live. Elke derde zondag van de maand. Ook leuk: de FLEAGood Market. Beoordeel jij een stad aan de hand van het culinaire aanbod? Vershal het Veem is een dagelijkse overdekte markt en bij Radio Royaal, gevestigd in het voormalige energiehuis van Philips, kun je terecht voor Frans-Duitse creaties in een rauwe, industriële setting. Met het buikje rond gaan de schoenen uit voor een blotevoetenfeest in POPEI, het alternatieve muziekcentrum in het iconische klokgebouw.

Bezoek een interieurhemel, zie het licht en zit op het juiste spoor. Met onze stedengids voor Breda, Den Bosch, Eindhoven en Tilburg heb je genoeg vermaak voor de hele zomer. 

Limburg

12. Maak een sanitaire stop in Maastricht

Bold Rooftopbar. Foto: Eighty8thingsBold Rooftopbar. Foto: Eighty8things

Maastricht pakte groots uit met de voormalige fabrieksgebouwen van de sanitairproducent Sphinx. In het nieuwe Sphinxkwartier kun je nu onder andere een drankje doen in Bold Rooftopbar boven op The Student Hotel, een arthousefilm kijken in Lumière, een expositie bezichtigen in Bureau Europa, een concert bezoeken in poppodium De Muziekgieterij en neerstrijken op een van de terrasjes aan Het Bassin. Op donderdag kun je het Sphinxkwartier verkennen met een gids.

Of je nu een kunstwandeling wilt maken door de binnenstad of juist wilt ontsnappen uit de stad, het kan allemaal. Dit zijn onze 4 tips voor een zomerse citytrip in Maastricht.

Meer tips voor dagjes uit of weekendjes weg in Nederland? Lees dan nu de nieuwste editie van In Eigen Land en kijk voor meer tips op Vakantie in Nederland.

Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!