image
Getty Images

De 16 mooiste wandeltochten door Europa

These boots were made for walking! Van IJslandse reuzen en lama's in Tirol tot lavastromen op Sicilië en duizend-en-één-nacht-dorpjes in Spanje: dit zijn de 16 mooiste wandelroutes door Europa. 

1. Klim op het dak van het Zwarte Woud in Duitsland

Zwarte Woud - wandelingen. Foto: Thijs van den BurgZwarte Woud - wandelingen. Foto: Thijs van den Burg
Locatie: Westweg Schwarzwald, Duitsland | Afstand: 285 kilometer in 12 etappes | Zwaarte: gemiddeld

De allereerste Duitse Fernwanderweg werd in 1900 aangelegd en voert langs (en over) alle hoogtepunten van het Zwarte Woud. Etappe 10 van Hinterzarten naar Wiedener Eck (26 km in 8 uur) brengt je naar het dak van het Zwarte Woud, de 1495 meter hoge Feldberg, waar de sparrenwouden wijken en je je in de Alpen waant.


2. Sneeuwschoenwandel boven de poolcirkel in Finland

Pallas-Ylläs National Park in Finland. Foto: JamoimagesPallas-Ylläs National Park in Finland. Foto: Jamoimages
Locatie: Pallas-Ylläs National Park, Finland | Afstand:  56 kilometer in 5 etappes | Zwaarte: gemiddeld

De meest voor de hand liggende wandelpaden vind je zelden ver boven de poolcirkel en ver onder het vriespunt. Toch kunnen we nationaal park Pallas-Ylläs in Fins Lapland warm aanbevelen. Op sneeuwschoenen hike je hier door de witte wildernis naar houten blokhutten, waar de sauna en een goede kans om het noorderlicht te zien je niet koud zullen laten.


3. Volg de populairste pelgrimsroute van Europa in Frankrijk en Spanje

Camino de Santiago. Foto: Getty ImagesCamino de Santiago. Foto: Getty Images
Locatie: Camino de Santiago, Frankrijk/Spanje| Afstand: 769 kilometer in 30 etappes | Zwaarte: eenvoudig

De Camino de Santiago is niet één enkele route, maar een netwerk van pelgrimsroutes met een gedeeld einddoel: Santiago de Compostella, vermeende laatste rustplaats van de apostel Jakobus de Meerdere. Omdat het niet de laatste rustplaats is die ertoe doet maar de reis erheen, lopen elk jaar duizenden pelgrims de Camino Francés vanaf Saint-JeanPied-de-Port in de Pyreneeën, de meest gangbare route naar Santiago de Compostella. De route werd al in 1135 tot in detail beschreven in een van de oudste reisgidsen uit de geschiedenis, maar blijft dankzij recente ontwikkelingen als bagagevervoer en wijnproeverijen onverminderd populair.


4. Wandel door Les Plus Beaux Villages in Frankrijk

Dordogne, Turenne in Frankrijk. Foto: Getty ImagesDordogne, Turenne in Frankrijk. Foto: Getty Images
Locatie: Dordogne, Frankrijk | Afstand: 89 kilometer in 5 etappes | Zwaarte: eenvoudig

Dordogne is mooie-dorpen-recordhouder: maar liefst negen van les plus beaux villages de France liggen in dit departement. Het is dan ook een peulenschil om er meerdere in één wandeling te combineren. Loop bijvoorbeeld van het op een heuveltop gebouwde Turenne naar Collonges-la-Rouge, een middeleeuws dorp dat volledig uit rood zandsteen is opgetrokken (negen kilometer in twee uur).


5. Ontdek het binnenland van de Peloponnesos in Griekenland

Prodromos-kloosterin Griekenland. Foto: Getty ImagesProdromos-kloosterin Griekenland. Foto: Getty Images
Locatie: Menalon Trail, Griekenland | Afstand: 75 kilometer in 8 etappes | Zwaarte: gemiddeld

In het idyllische Arcadië, in het bergachtige binnenland van de Peloponnesos, hebben dorpsbewoners oude voetpaden door de ruige Lousioskloof opgeknapt. De mooiste dagetappe van de Menalon Trail loopt van Stemnitsa naar Dimitsana (12,5 kilometer in vijf uur), door bergdorpen met traditionele natuurstenen huizen en langs kloosters die zich als vliegen aan de steile bergwanden vastklampen.


6. Wandel door het groene hart van Engeland, Groot-Brittannië

Wandel door het groene hart van Engeland. Foto: Getty ImagesWandel door het groene hart van Engeland. Foto: Getty Images
Locatie: Cotswolds, Verenigd Koninkrijk | Afstand: 164 kilometer in 10 etappes | Zwaarte: gemiddeld

De Cotswold Way, van het Britser-dan-Britse marktplaatsje Chipping Campden naar het kuuroord Bath, voert door glooiende weilanden, beukenbossen en honingkleurige dorpjes gebouwd van het typische Cotswold-kalksteen. Dit is het grootste Area of Outstanding Natural Beauty in het Verenigd Koninkrijk. Wil je niet alleen wandelen maar ook de Engelse pubs verkennen? Tap dan uit een rijk gevuld vat van kortere hikes, zoals het rondje tussen Bibury en Coln St. Aldwyns (tien kilometer in drie uur).


7. Zoek het hogerop in de Dolomieten, Italië

Lago di Braies in Italië. Foto: Getty ImagesLago di Braies in Italië. Foto: Getty Images
Locatie: Alta via 1, Italië | Afstand: 120 kilometer in 10-12 etappes | Zwaarte: gemiddeld

In het noorden van Italië lonkt de Mont Blanc (Monte Bianco in het Italiaans), de hoogste piek van Europa. De meeste bergwandelaars slaan de oostelijker gelegen Dolomieten dan ook over. Doodzonde. De bergketen is een aaneenschakeling van imposante gletsjers en steile rotswanden en pieken. Je kunt ze verkennen via tien zogeheten Alta Via-routes, alle op verschillende niveaus. Een goede start is Alta Via 1, die van het meer Lago di Braies in het noorden naar het stadje Belluno in het zuiden voert. Geen zin om een tent mee te sjouwen? Slaap in een sfeervolle rifugio (berghut).


8. Volg de lava op Sicilië, Italië

Volg de lava op Sicilië, Etna in Italië. Foto: Getty ImagesVolg de lava op Sicilië, Etna in Italië. Foto: Getty Images
Locatie: Etna, Italië | Afstand: 15 kilometer in 6 uur | Zwaarte: zwaar

‘Wist je dat lava bij 1080 °C exact dezelfde viscositeit heeft als Heinz Tomato Ketchup?’ Gids Claudio van EtnaWay kent − naast wetenswaardigheden als deze − het exacte jaartal bij het ontstaan van elke caldera en elke lavatunnel op de flanken van de Etna. Vanaf de zwartgrijze steenvelden op 2.500 meter hoogte heb je een fenomenaal uitzicht over de oostkust van Sicilië en de hoger gelegen kraters van de Etna (3.326 meter). Hoe hoog je mag hiken, hangt van de vulkanische activiteit af. De laatste uitbarsting, tussen november 2022 en februari 2023, duurde tien weken. Ook even verderop, op de Eolische Eilanden, rookt en rommelt het. Vulcano heeft een gigantische walmende krater en markante zwavelgeur. De vuurspuwende Stromboli op het gelijknamige buureiland stelt zelden teleur.


9. Begeef je onder reuzen in IJsland

Van Hellnar naar Arnarstapi in IJsland. Foto: Getty ImagesVan Hellnar naar Arnarstapi in IJsland. Foto: Getty Images
Locatie: Van Hellnar naar Arnarstapi, IJsland | Afstand: 2,5 kilometer in 1 uur | Zwaarte: eenvoudig

Laat je door de barre IJslandse winters niet ontmoedigen. Het ommetje van Hellnar naar Arnarstapi is kort, maar daardoor niet minder indrukwekkend. Het pad brengt je langs loodgrijze golven die meedogenloos op verticale kliffen beuken, de zwarte rotsboog Gatklettur en het ruwe stenen beeld van de machtige Bárðr − half mens, kwart reus, kwart trol.


10. Ga met de stroom mee op Madeira

Levadas Madeira. Foto: Getty Images

Locatie: Levadas, Madeira | Zwaarte: eenvoudig

De meer dan 200 levadas, irrigatiekanaaltjes om Madeira’s bergen heen, werden ooit aangelegd door de eerste bewoners van het eiland. Ze waren bedoeld om water naar lastig bereikbaar boerenland te voeren. Nu zijn wandelingen langs de kanaaltjes dé toeristische attractie van het eiland. De bekendste wandelingen zijn Levada 25 Fontes (‘25 watervallen’) en Caldeirao Verde. Vermijd de officiële routes en je struikelt niet over andere wandelaars. Rijd naar een hooggelegen punt en kijk uit over het landschap − je ziet al snel een levada voor jezelf.


11. Volg de dramatische kust van Malta

​​​​​​​Volg de dramatische kust van Malta. Foto: Getty ImagesVolg de dramatische kust van Malta. Foto: Getty Images
Locatie: Coastal Walk, Malta | Afstand: 155 kilometer in 13 etappes | Zwaarte: eenvoudig

De Malta Coastal Walk is een informele verzameling van dertien losse wandelingen. Spaar ze allemaal en loop het hele eiland rond, langs stranden, dramatische kliffen, megalithische tempels en de kerken, kapellen en kathedralen van Valletta en de Three Cities. Valsspelen wordt aangeraden, want halverwege snijd je een stuk van de route af door de Victoria Lines te volgen, de Maltese minivariant van de Chinese Muur. Er wordt een wandelnetwerk gerealiseerd langs de volledige linie.


12. Laat je van je beste kant zien op de KAT Walk in Oostenrijk

KATWALK, Oostenrijk. Foto:Tim BilmanKATWALK, Oostenrijk. Foto: Tim Bilman​​​​​​​
Locatie: Kat Walk, Oostenrijk | Afstand: 106 kilometer in 3-6 etappes | Zwaarte: gemiddeld tot zwaar

De KAT Walk, oftewel de Kitzbüheler Alpen Trail, is een meerdaagse langeafstandswandeling dwars door een van de mooiste bergregio’s van Oostenrijk. Het panoramische zicht op de top van de berg Lodron, met 1.925 meter het hoogste punt van de hike, en op de Grosser Rettenstein, de prominentste piek, zullen je lang bijblijven. Je wandelt licht − je bagage wordt elke dag naar de volgende overnachtingsplek gebracht. Zo kun je met volle teugen genieten van al het natuurschoon om je heen, en kun je je aan het eind van de dag verheugen op een goede maaltijd en je eigen bed in een pension of hotel. De eerste variant, de KAT Walk Alpine, is 106 kilometer lang en bedoeld voor de sportieve wandelaar. De tweede variant, de 76 kilometer lange KAT Walk Compact, is iets makkelijker. Elke ervaren wandelaar die gewend is aan afwisselend terrein, kan dit pad bedwingen.


13. Trek met lama’s door Tirol, Oostenrijk

Trek met lama's door Tirol. Foto:Darius SilciusTrek met lama's door Tirol. Foto: Darius Silcius​​​​​​​
Locatie: Oostenrijk | Afstand: 1,5 - 3 uur | Zwaarte: Eenvoudig

Met lama’s door de Kitzbüheler Alpen is een beproefde methode om kleine kinderen aan het wandelen te krijgen. Voor een dik pak sneeuw zijn de dieren niet bang, maar op hete zomerdagen nemen Ronaldo, Loriot, Coco, Felix en Diego een dagje vrij.


14. Bedwing de magistrale Tatra, Slowakije

Bedwing de magistrale Tatra. Foto: Getty ImagesBedwing de magistrale Tatra. Foto: Getty Images
Locatie: Tatranska Magistrala, Slowakije | Afstand: 68 kilometer in 4 etappes | Zwaarte: zwaar

We hadden de naam Tatranska Magistrala zelf niet beter kunnen kiezen: de hoge-bergen-dichtheid in de Hoge Tatra is werkelijk magistraal. Op deze bergrug van slechts 26 kilometer lang kom je liefst 29 pieken boven de 2500 meter tegen. Dan is het onvermijdelijk dat je, naast kristalheldere bergmeren, gezellige houten chata’s (berghutten) en wie weet een bruine beer, lynx of wolf, ook jezelf tegenkomt ...


15. Wandel door duizend-en-één-nacht-dorpjes in Spanje

Wandel door duizend-en-een-nacht-dorpjes in Spanje. Foto: Getty Images​​​​​​​Wandel door duizend-en-een-nacht-dorpjes in Spanje. Foto: Getty Images
Locatie: Alpujarras, Spanje | Afstand: 34 kilometer in 3 etappes | Zwaarte: gemiddeld

Andalusië is de Moren niet alleen dankbaar voor de dubbele bogen van de Mezquita in Córdoba en het sprookjespaleis van het Alhambra. Ook de nauwe, kronkelende steegjes en witgekalkte huizen met platte daken van de regio Alpujarras werden door Spaanse moslims gebouwd. Noord-Afrikaanse plaatsjes stonden model voor deze bergdorpen aan de voet van het Sierra Nevada. Vooral in de lente, wanneer de eerste voorjaarsbloemen en fruitbloesems de valleien opfleuren en er nog sneeuw op de toppen ligt, zijn de pueblos blancos (witte dorpen) geliefd wandelterrein. Drie etappes van de GR-7 langeafstandsroute lopen door het hart van de Alpujarras. Het traject tussen Busquístar naar Capileira (twaalf kilometer in vier uur) is met recht het populairst: je komt door de mooiste dorpen en ook buiten het hoogseizoen zijn hier voldoende restaurants om uit te kiezen. Zoek je rust en mogen de dorpjes iets valer wit zijn? Wandel dan van Juviles naar Trevélez (tien kilometer in drie uur).


16. Trek met ezels door Catalonië, Spanje

Trek met ezels door Catalonië. Foto: Getty ImagesTrek met ezels door Catalonië. Foto: Getty Images​​​​​​​
Locatie: Spanje | Afstand: tot 7 dagen | Zwaarte: eenvoudig

Zitten de pijnlijke schouders na die trekking met zware rugzak nog vers in je geheugen? Een ezel stoot zich nooit twee keer aan dezelfde steen. Laad je bagage dus op de rug van een pluizige ezel en wandel zonder een centje pijn door wijngaarden, idyllische dorpjes en oude olijfboomgaarden. Pas op, je zou je weleens aan je reisgezelschap kunnen hechten. Gelukkig kun je naast dagtochten ook een vijfdaagse wijnroute of bergtocht van een week door de Pyreneeën maken. Er zijn altijd delen van de route waarop kleine kinderen op de rug van een ezel kunnen rijden. Vind je dat je langorige vriend wel een pitstop heeft verdiend? Het Catalaanse binnenland telt genoeg sprankelende beekjes om uit te puffen en talloze wijnkelders om bij te tanken.


Wil je nog meer mooie wandelingen wereldwijd ontdekken? Bestel dan editie 120-121 in onze webshop.

101 mooiste wandelingen ter wereld.

Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.