image
Vellah

4 x de herfst vieren op de Veluwe

Met al het natuurschoon in de herfst is het genieten op de Veluwe. De blaadjes veranderen van groen naar geel en rood, tig soorten paddenstoelen poppen uit de grond en de herten hoor je in de verte burlen. Wandel tussen gekleurde bladeren, spot en proef wild en zoek de gezelligheid op in de bruisende steden of pittoreske dorpjes. Dit zijn onze vier tips voor een perfect dagje of weekendje weg op de Veluwe!

1. Spot de Veluwse Big Five

Spot de Veluwse big five. Foto: UnsplashSta oog in oog met een edelhert. Foto: Jurjen Drenth

Op de Veluwe heeft het wild alle vrijheid. En met een beetje geluk zie je dat ook live, als je oog in oog met ze staat. De herfst is het ultieme moment om onze eigen Big Five te spotten: edelherten, wild zwijnen, reeën, vossen en Schotse hooglanders. Bezoek een wildarena, boek een wildexcursie of ga mee op een spannende wildspeurtocht onder leiding van een gids. Wist je dat je over het algemeen in de namiddag en avond het meeste kans hebt om dieren te spotten?


2. Volg de mooiste routes van de Veluwe

Bewandel de mooiste routes op de Veluwe. Foto: Jurjen DrenthBewandel de mooiste routes op de Veluwe. Foto: Jurjen Drenth

De Veluwe is volgens velen het mooiste natuurgebied van Nederland om een wandeltocht te maken, met verschillende soorten bos, heidevelden en zandverstuivingen. Heuvelachtig, gevarieerd en uitgestrekt. De herfst geeft de Veluwe een gouden randje. Een herfstwandeling door de natuur is hier dan ook een onvergetelijke ervaring. Met ruim 5.400 hectare aan natuurgebied is Het Nationale Park De Hoge Veluwe een walhalla voor wandelaars. Trek een fijn paar schoenen of laarzen aan en geniet van het knisperende bladerdek en kleurenspektakel in de bomen.

Toptip: Bezoek de Wilde Weken op de Hoge Veluwe, neem een kijkje bij kunstfestival Woest en Bijster of volg een paddenstoelenexcursie of bronsttocht. Kijk voor alle actuele data op visitveluwe.nl/vakantieplanner.

3. Zoek de grens op

Schotse hooglanders. Foto: Getty ImagesDe Schotse hooglander. Foto: Getty Images

In het westen van de Veluwe wacht het Speulder- en Sprielderbos, een van de oudste oerbossen van Nederland. De grote eiken- en beukenbomen hebben speciale krommingen en zijn deels met elkaar vergroeid, waardoor het bos een sprookjesachtig karakter krijgt. Daarnaast vind je er ‘het donkere bos’ met douglas- en fijnsparren en het ‘lichte bos’ met dennen en berken. Hier spot je onder andere dassen, edelherten en roofvogels. Op de grens van de Veluwe vind je ook het Oldenallerpad, dat door het mooie buitengebied van Putten voert. Tijdens de route van twaalf kilometer (inkorten mogelijk) wandel je via een heidegebied met schaapskooi richting een eeuwenoud landgoed met een prachtig kasteel(bos). Natuur en cultuur bepalen hier de sfeer. Nog niet uitgewandeld? Het Deelerwoud vormt een groene corridor tussen Het Nationale Park De Hoge Veluwe en Nationaal Park Veluwezoom, compleet met ecoducten en faunatunnels. Hierover verplaatsen zich niet alleen grote grazers zoals Schotse hooglanders, damherten en edelherten, maar ook veel insecten en reptielen. Dieren die heel goed lijken te weten dat hier minder mensen komen. Meer rust, meer wild!

Toptip: Zin in een heerlijke herfst? Blijf een of meer nachtjes slapen! Kijk voor meer inspiratie op visitveluwe.nl/vakantieplanner.

4. Proef de smaak van de Veluwe

Proef de streekproducten. Foto: Getty ImagesProef de streekproducten van de Veluwe. Foto: Getty Images

Streekproducten, wild van eigen bodem en lokale wijn: op culinair vlak biedt de Veluwe eindeloos veel mogelijkheden, van gezellige bistro’s en hippe bars tot sfeervolle restaurants. Het wildseizoen is een van de belangrijkste culinaire seizoenen in Nederland. Neem de proef op de som en geniet van smaakvolle stoofpotjes en heerlijke wildgerechten bij De Waldhoorn in Otterlo, of bezoek Brasserie Staverden in Ermelo voor een diner met heerlijke gerechten bereid met seizoens- en streekproducten en zelfs uit eigen moestuin en kas. Bij Hotel Restaurant de Echoput geniet je van wild uit de ‘achtertuin’ op een bijzondere plek in Kroondomein Het Loo, bij Apeldoorn. Ook de telers en producenten van de vele Erkende Veluwse Streekproducten heten je van harte welkom. Kom proeven van honing, wijn, bier, brood en kaas. De ingrediënten komen allemaal uit de omgeving en dát proef je! Bijzondere vermelding verdienen de streekproducten in de uiterwaarden van de IJssel in de gemeente Heerde. Stap op de fiets en maak kennis met de boer achter lokale producten. Volg de Streekproductenroute (vijftig kilometer in totaal) en zie met eigen ogen hoe streekproducten worden verbouwd en geoogst voordat ze op je bord verschijnen.

Toptips: 
- Wijngaard Telgt, Ermelo. Proef heerlijke wijn, wijnbrand en likeuren.
- Fruittuin Verbeek, Oldebroek. Hier worden verschillende rassen appels, peren, kersen, aardbeien en zacht fruit geteeld en verkocht.
- Geitenboerderij de Groote Stroe. Stroe Stroese dame, zo heet de geitenkaas van de biologische geitenboerderij. Daarnaast verkopen ze hier ook geitenmelk en -vlees.

Zin in een heerlijke herfst? Kijk voor meer inspiratie op de website van de Veluwe.

Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.