image
Adobe Stock

De Etna Rivièra in Sicilië - een zee vol emoties in een land vol legendes

Midden in de Middellandse Zee ligt Sicilië, een eiland gezegend door zeldzame schoonheid, dat de kern vormt in de geschiedenis van de westerse beschaving. Al duizenden jaren is het een plek waar verschillende volkeren en culturen samenkomen. De oostkant van het eiland wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van twee elementen: de befaamde Etna-vulkaan en de zee. Samen vormen ze een bijzondere schat: de Etna Rivièra.

De Etna-vulkaan zorgt voor een uniek landschap vol variëteit

​​​​Etna Vulkaan CREDIT Adobe StockDe Etna-vulkaan is een onlosmakelijk onderdeel van de omringende natuur en het landschap van Sicilië. 
Foto: Adobe Stock

De Etna, dat in dit deel van Sicilië ook wel 'A' Muntagna' (de berg) of 'De grote moeder' wordt genoemd, maakt onlosmakelijk deel uit van de omringende natuur en het landschap, evenals van de geschiedenis en mythen van het eiland. De Etna is met 3.357 meter hoogte de hoogste actieve vulkaan van Europa en werd in 2013 uitgeroepen tot Unesco-werelderfgoed. De veelvuldige uitbarstingen door de eeuwen heen hebben gezorgd voor een groenrijke en diverse omgeving. Hier komen zee, bergen en vuur samen in een innige omhelzing. Dat komt tot uiting in een uniek landschap. Kleine kustdorpen worden afgewisseld met beroemde badplaatsen, je vindt er dichte kastanjebossen, jeneverbesstruiken en uitgestrekte velden bedekt met magmatisch gesteente. Uitgestrekte citrusboomgaarden geurend naar oranjebloesem steken af tegen de helderblauwe Ionische Zee. Dit is een omgeving die betoverende uitzichten en spectaculaire panorama's biedt, en waar dankzij het de lavaresten het landschap zo vruchtbaar is dat het zich uitstekend leent voor landbouw. 


Een vulkanische kustlijn vol mythen en sagen

De gezellige haven in Sicilië. Foto: Adobe StockEen haventje in Sicilië met de Etna op de achtergrond. Foto: Adobe Stock

En dan is er de kustlijn langs de kristalheldere zee die, beginnend bij Aci Castello, wordt gekenmerkt door lavaformaties als gevolg van de talloze uitbarstingen van de Etna. De kust bereikt bij Acireale een hoogte van 120 meter boven zeeniveau; hier vind je het natuurreservaat Timpa. Deze kuststrook, ook wel de Riviera dei Ciclopi (Rivièra van de Cyclopen) genoemd als eerbetoon aan de mythen die zich afspelen in het gebied, wordt gekenmerkt door de Faraglioni van Aci Trezza, gigantische rotsen die slechts enkele meters van de kust af uit zee oprijzen. Deze 'cyclopische eilanden' zijn sinds jaar en dag toeristische attracties en trekken jaarlijks miljoenen toeristen van over de hele wereld.
Eenmaal voorbij Acireale daalt de kust weer af om de Riviera dei Limoni te vormen, bekend om de weelderige citrusboomgaarden die - juist in de winter - een buitengewoon spektakel vormen. Hier activeren land en zee alle menselijke zintuigen. Het is dan ook geen toeval dat het gebied de inspiratiebron is voor tal van schrijvers en vaak terugkomt in beroemde literatuur.


Wanneer is de beste reistijd?

Het klimaat in de Etna Rivièra is mild en aangenaam in de winter. In de zomer waait er juist een verkoelende zeebries, waardoor de Etna Riviera een bestemming is om het hele jaar door heerlijk te kunnen te genieten. Benieuwd geworden naar meer? Bezoek Etnariviera.com en ontdek alle parels van het gebied.


Nog meer inspiratie? Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!