TonyUyttenhove

'1140588' door TonyUyttenhove '1140588' door TonyUyttenhove

NamibiëTwyfelfontein

NamibiëTwyfelfontein

Uitgestrekt

TonyUyttenhove

Twyfelfontein is de naam van een waterbron en van het dal waarin deze bron ligt, in de bergen van Damaraland in Namibië. De vallei werd beroemd toen er vele honderden prehistorische rotstekeningen werden ontdekt. Het is niet bekend wanneer de ontdekking gedaan werd, onder anderen volkenkundige Reinhard Maack (1892-1969) en geoloog Volkmann worden genoemd als de eerste onderzoeker die ze wereldkundig maakte. Het bleken meer dan 2500 verschillende prenten te zijn. Nadat er al vele exemplaren waren ontvreemd, werd Twyfelfontein in 1952 uitgeroepen tot nationaal monument, en in 2007 tot werelderfgoed volgens de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Op de foto zelf, zie je géén rotstekeningen, maar het toont wel het landschap waar je de site zich bevind.

'1139943' door TonyUyttenhove '1139943' door TonyUyttenhove

NamibiëWalvisbaai

NamibiëWalvisbaai

Flamingo's

TonyUyttenhove

Dit was zo een prachtige ervaring, een massa flamingo's die gewoon langs de kant van de weg, verzamelen om met z'n allen algen te eten, aan de oeverkant. De kleuren, let op het rode van de ogen, het geluid, van de wind, van de flamingo's zelf, de synchroniciteit, de sierlijkheid... om stil van te worden en gewoon te genieten.

'1139606' door TonyUyttenhove '1139606' door TonyUyttenhove

NamibiëSossusvlei

NamibiëSossusvlei

Deadvlei

TonyUyttenhove

De Deadvlei in Namibië ken je waarschijnlijk wel van de foto’s. Een wonderlijk gebied dat ooit een moeras was en toen langzaam verdroogde. En inmiddels een zoutpan is. Als je hier rond loopt zul je merken hoe droog het hier is. De dode bomen van de Deadvlei zijn het meest gefotografeerde onderdeel van de Namib-woestijn. Nu is alles gortdroog en zijn de 900 jaar oude bomen statige fossielen. Deze zijn het mooist bij zonsopgang. En ja, je kijkt je ogen uit. Ik kon wel blijven fotograferen, wat een magische plek...

'1139595' door TonyUyttenhove '1139595' door TonyUyttenhove

NamibiëSossusvlei

NamibiëSossusvlei

Eindeloze wegen door.

TonyUyttenhove

Eindeloze wegen door steenpuin... Wist je dat je in Namibië perfect selfdrive kan doen? Enkele voorwaarden: Een goede, maar dan ook dure 4x4, durf, geduld, rijmanskunst en rijden maar...

'1138949' door TonyUyttenhove '1138949' door TonyUyttenhove

MarokkoFez

MarokkoFez

De Medina

TonyUyttenhove

Ervaar Fez in de medina. Proef traditionele zoetigheden in de oudste banketbakkerij van de stad en wandel door de kronkelende straatjes van een buurtsoek naar ateliers en ateliers van kunstenaars. Dineer samen met de lokale bevolking, proef een zoet dessert en leer lokale remedies in een kruidenwinkel over een traditioneel glas Marokkaanse thee. Geniet van de sympahtie en de vriendelijkheid van de lokale bevolking.

'1138802' door TonyUyttenhove '1138802' door TonyUyttenhove

MarokkoFez

MarokkoFez

Beste zicht op Fez

TonyUyttenhove

Een van de beste manieren om Fez te zien, is door een leuk café of bar op het dak te vinden en van bovenaf van de stad te genieten. Ga hier zitten aan het einde van de dag en geniet van de zon die ondergaat achter deze prachtige stad.

'1138801' door TonyUyttenhove '1138801' door TonyUyttenhove

MarokkoChefchaouen

MarokkoChefchaouen

Chefchaouen, de blauw

TonyUyttenhove

Chefchaouen of Chaouen is een van de meest romantische en mooiste plekken in Marokko. De stad ligt in het noorden van het land en is helemaal anders dan elders in Marokko. Door zijn noordelijke ligging is het weer in Chefchaouen in warmere periodes een pak aangenamer. Dat komt natuurlijk ook doordat het bergdorpje op vijfhonderd meter hoogte verscholen ligt en daardoor sterk afgekoeld wordt. Na een fikse rit kom je uit bij dit kleine dorp dat tussen twee bergen ligt: Ech en Chaoua. Vanuit de hoogte kan je de blauwtinten al waarnemen, maar het is pas wanneer je door de smalle straatjes van de medina van Chefchaouen wandelt dat je omringd wordt door honderden soorten blauw.

'1134968' door TonyUyttenhove '1134968' door TonyUyttenhove

CyprusFamagusta

CyprusFamagusta

Historisch...herkenni

TonyUyttenhove

Overblijfselen van de stad Salamis... Even ten noorden van Famagusta, aan de voet van het schiereiland Karpaz, liggen de overblijfselen van de stad Salamis. Salamis, dat reeds in 1100 v. Chr. de hoofdstad van Cyprus was, overleefde de opeenvolgende bezettingen van de Assyriërs, Egyptenaren, Perzen en Romeinen, maar bezweek uiteindelijk aan de krachten van de natuur.

'1134967' door TonyUyttenhove '1134967' door TonyUyttenhove

Cyprus

Cyprus

Verlaten stranden

TonyUyttenhove

Golden beach in Noord Cypus, er zijn hier geen strandtentjes, geen ligbedden te huur, geen feestjes tot de ochtend. Er is hier niemand, maar er is schoon water, een strand met goudgeel zand en rust. Complete leegte aan het einde van Cyprus, zonder massa's toeristen.

'1134964' door TonyUyttenhove '1134964' door TonyUyttenhove

ItaliëTrentino-Zuid-Tirol

ItaliëTrentino-Zuid-Tirol

Pragser Wildsee

TonyUyttenhove

Pragser Wildsee wordt ook vaak Lago di Braies genoemd. Dit is het grootste natuurlijke meer van de Dolomieten. Zoals alles in de Dolomieten worden hier twee talen gesproken. De Italiaanse naam is Lago di Braies, in het Duits is het Pragser Wildsee. Beide namen worden veel gebruikt voor dit wonderlijke meer in de Dolomieten in Italië. Probeer zo vlug mogelijk te arriveren, het licht is er dan magnifiek!

'1134963' door TonyUyttenhove '1134963' door TonyUyttenhove

JordaniëPetra

JordaniëPetra

De Treasury...(Al-Kha

TonyUyttenhove

Na ongeveer drie kwartier lopen door de Bab Al Siq en de Siq, zie je de Treasury verschijnen tussen de hoge wanden van de Siq. Dit is hét beeld wat ik van Petra in mijn hoofd had. Ik vind het in het echt nog veel indrukwekkender dan ik had verwacht. Bovendien is het er zo vroeg in de ochtend nog super rustig, waardoor we de Treasury in alle rust kunnen bewonderen.

'1134962' door TonyUyttenhove '1134962' door TonyUyttenhove

JordaniëWadi Rum

JordaniëWadi Rum

Lodge in Wadi Rum

TonyUyttenhove

In de Wadi Rum moet je simpelweg slapen in 1 van de vele lodges, en vroeg uit de veren om de prachtige kleuren van de woestijn op te nemen. Het eten en het comfort is mooi meegenoemen.

'1000491' door TonyUyttenhove '1000491' door TonyUyttenhove

Sri LankaElla

Sri LankaElla

Géén toeristen

TonyUyttenhove

Op zo’n 25 kilometer van Ella af, op de weg naar het zuiden, ligt het plaatsje Buduruwagala. De hoofdattractie van dit plaatsje zijn de prachtige beeldgroepen uit de 10e eeuw, dit is absoluut een bezoek waard. Het unieke aan deze site, is het feit dat je hier géén honderden toeristen ziet, een paar enkelingen en een paar pelgrims....Wat een magische plek. De beeldengroep ligt ergens verscholen in een stille omgeving met de omringende jungle. Zelfs de kleine weg er naar toe is al de moeite, je passeert een groot stuwmeer, met kleine poelen, die bezaaid liggen met waterlelie's. Hier wonen alleen grote groepen apen en fladderen de vlinders. Olifanten komen in de hete maanden drinken in het 1700 jaar oude stuwmeer. De tempel zelf bestaat uit een steile rotswand met hierin 7 beelden gehakt. De beelden zelf zijn waarschijnlijk gemaakt in de 10e eeuw. Letterlijk betekent de naam van de tempel Boeddha’s in de rots. De grootste staat in het midden en is een 17 meter hoge Boeddha. De Boeddha heeft een hand omhoog als teken van bescherming voor zijn volgelingen. Naast de Boeddha staan aan weerszijde verschillende beelden. Als laatste volledige dag in Sri Lanka, kon dit wel tellen, dit moet je gewoon met je eigen ogen zien. Met dank aan een Columbusmagazine, die ergens in onze boekenkast stond, waar een artikel hierover werd gewijd, en aan mijn reispartner die er op stond om de 25km ernaar toe, te overbruggen met een TukTuk. Bedankt!

'1000276' door TonyUyttenhove '1000276' door TonyUyttenhove

Sri LankaKandy

Sri LankaKandy

Ghosts

TonyUyttenhove

De Tempel van de Tand (Dalada Maligawa) is één van de meest heilige Boeddhistische plaatsen ter wereld. In deze tempel wordt de linkerboven-hoektand van Boeddha bewaard. Iedere dag komen duizenden gelovigen naar de tempel in de hoop een glimp op te kunnen vangen van de tand. De tand zelf kun je niet zien, omdat deze in een gouden kistje wordt bewaard. Drie keer per dag wordt er hier een ceremonie (pooja) met traditionele muziek gehouden en dit is heel indrukwekkend om mee te maken. Het is dan wel erg druk in de tempel. Maar door die drukte juist niet weer te geven, gebruik ik een klein statiefje in de vorm van een gorillapad die ik overal makkelijk kan meenemen en niet storend is voor de talloze pelgrims én toeristen. Wanneer ik dan fotografeer met een lange sluitertijd, vervaagt als het ware de menigte.... Deze maakte ik bij het naar buiten gaan via de trappen van de grote inkom. Beetje zoeken naar een goed standpunt, instellingen juist zetten, paar keer testen, beetje zweten, én zie het resultaat. Er is er maar ééntje die het niet altijd leuk vind, wanneer ik mijn statiefje uithaal, mijn reispartner....Maar geloof me, wanneer ik dan de foto toon aan haar en een local, zijn die laaiend enthousiast over het resultaat, en daar haal ik nu net de meeste voldoening uit.

'1000197' door TonyUyttenhove '1000197' door TonyUyttenhove

Sri LankaSigirya

Sri LankaSigirya

"Vlug nog een selfie.

TonyUyttenhove

Zelf hou ik niet zo van selfie's nemen. Al die rare toeristen, die constant rondhuppelen met hun selfiesticks. Zelfs op de meest gevaarlijke plaatsen, staan ze stil om toch maar de beste foto te maken. Hierboven op de Lion's Rock in Sigirya, staan ze werkelijk aan de rand van de rots, waar je een val kunt maken van 150m. En toch...hadden zij op deze moment niet een selfie genomen, en had ik mij niet in hun richting gedraaid, want ik was zelf al op weg om weer af te dalen, had ik nooit gezien, dat dit wel een goeie foto zou kunnen opleveren, door het perspectief, de invalshoek, de onheilspellende lucht, én met het typische Sri Lankaanse landschap op de achtergrond. Dus een hartelijke dank aan de toeristen met hun selfie's, doe zo verder! Hahaha

'998247' door TonyUyttenhove '998247' door TonyUyttenhove

Sri LankaAnuradhapura

Sri LankaAnuradhapura

Hulpje

TonyUyttenhove

is dit een tip? Neen, eigenlijk niet. Ik wou gewoon deze foto plaatsen, omdat er weinig foto's op de site zijn die gemaakt zijn in zwart wit, en omdat het één van mijn persoonlijke favorieten is. Er hangt ook wel een klein verhaal aan vast... De persoon in kwestie was het hulpje van onze gastvrouw in Anuradhapura. Zij was een vrome dame, advocate van beroep én heel gastvrij. Bij onze aankomst, werden we heel goed ontvangen, én werd onze bagage, onze rugzakken van 15kg, gedragen door een klein onderdanig mannetje, waar ik dusdanig van onder de indruk was, door zijn beleefdheid en bescheidenheid. Hij woonde in de tuin van de gastvrouw, in een klein huisje, waar een tv ging die groter was dan hijzelf. Op een dag, ergens in een late namiddag was hij ijverig aan het werk in de tuin, en via gebarentaal vroeg ik hem of ik een foto van hem mocht maken. Prompt liet hij alles vallen en poseerde als een fiere gieter. Hij wist met zijn dankbaarheid en geluk géén weg, toen ik hem het resultaat toonde. Naar alle waarschijnlijkheid had hij zichzelf nog nooit op foto gezien....

'994894' door TonyUyttenhove '994894' door TonyUyttenhove

Sri LankaJaffna

Sri LankaJaffna

Kleurrijke...hindoeïs

TonyUyttenhove

In het uiterste noorden van Sri Lanka ligt Jaffna. Deze kustplaats is pas sinds enkele jaren weer open voor toeristen. De burgeroorlog in Sri Lanka – die pas in 2009 is afgelopen – was het heftigst in het noorden van het land. Toeristen mochten daarom deze regio niet in. Nog altijd wordt het noorden van Sri Lanka aanzienlijker minder bezocht dan het zuiden. Zonde, want het is een ontzettend leuke en authentieke regio. Jaffna is de bekendste stad in dit gedeelte van het land, is minder toeristisch én de sfeer is hier ook totaal anders. Dit maakt het juist zo leuk, ook de vele tempels die je kunt bekijken maken dit een gave bestemming. Wat ons het meest bekoorde, was het bezoek aan een tempel gelegen op een eilandje ten westen van Jaffna. Enkel te bereiken via een ferry volgestouwd met pelgrims én géén enkele westerling, behalve wij dan.... Wil je echt of the beaten track reizen, dit is the place.

'992301' door TonyUyttenhove '992301' door TonyUyttenhove

Sri LankaAnuradhapura

Sri LankaAnuradhapura

Waar kijkt ze naar?

TonyUyttenhove

Zo’n 11 kilometer ten noordoosten van Anuradhapura ligt de bergtop Mihintale. Deze bergtop is een van de belangrijkste bedevaartsoorden voor boeddhisten op Sri Lanka. Mihintale wordt gezien als de plek waar het boeddhisme op Sri Lanka van start ging. Hier vond de ontmoeting plaats tussen de boeddhistische monnik Mahinda en koning Devanampiya Tissa, die vervolgens het boeddhisme in Sri Lanka introduceerde. De grote witte stoepa, Maha Seya genaamd, valt je meteen op. De stoepa staat op de top van de Mihintale bergheuvel en heeft een diameter van 41 meter. Een stenen trap gaat naar de top van de heuvel waar de frangipani-bomen met hun bekende witte bloemen zorgen voor schaduw. Vanaf de stoepa heb je een prachtig uitzicht. Aan de zijkant staat een groot wit Boeddhabeeld, deze bereik je via een trap uitgehouwen uit rotsen. Aan het beeld, tussen vele toeristen én pelgrims, viel mij dit vrouwtje op die beweegloos bleef staren naar het Boeddhabeeld én de omgeving. Kwam zij daar voor het eerst? Had ze er de dag ervoor ook geweest? Ik weet het niet....Misschien kwam ze elke keer tijdens het Poson Poya festival, telkens bij volle maan in juni? Trouwens, een absoluut hoogtepunt om mee te maken, mocht je rond die tijd in Sri Lanka zijn. Op deze dag wordt de bekering tot het Boeddhisme van Mahinda Devanampiya Tissa gevierd, een van de eerste koningen van Sri Lanka. In ieder geval.....Ze wekte bij mezelf, gewoon door naar haar te kijken én haar te observeren, een sfeer op van rust én een vredig gevoel. De innerlijke rust die ik toen ervaarde, hielp me dan ook om deze foto te maken.....

'980980' door TonyUyttenhove '980980' door TonyUyttenhove

Sri LankaElla

Sri LankaElla

Oma

TonyUyttenhove

Soms kunnen bepaalde onverwachte momenten, de beste zijn....op weg naar onze logeerplaats, stuiten we op een familietafereel, oma, moeder én kleindochter...en het was de grootmoeder die met haar innemende blik het meest indruk op me maakte. Ik vroeg in het engels aan de kleindochter, of ik een foto van haar mocht nemen, en ben redelijk tevreden met het resultaat. Met dank aan de lieve oude dame.

'980979' door TonyUyttenhove '980979' door TonyUyttenhove

Sri LankaElla

Sri LankaElla

Little Adam’s Peak

TonyUyttenhove

Een paar kilometer buiten het centrum van Ella vind je Little Adam’s Peak. Deze berg is vernoemd naar Adam’s Peak in de buurt van Nuwara Eliya, omdat het een vergelijkbare vorm heeft. Adam’s Peak slaan wij over in verband met de moeilijkheidsgraad, 5500 treden naar boven én in de zomer, minder kans op goed weer. Maar Little Adam’s Peak schijnt ook erg mooi te zijn, dus gaan we die beklimmen. We hebben in het dorpje één van de tuktuks op de kop weten te tikken en dus rijden we tot aan de parkeerplaats onderaan de toegang tot Little Adam’s Peak. Vanaf hier begint de wandeling, ook al is dit slechts de toegangsweg. Via een steil, maar eenvoudig pad sta je op een half uurtje op de top, met een mooi uitzicht op het specifieke Sri Lankaanse landschap.

'570834' door TonyUyttenhove '570834' door TonyUyttenhove

NederlandFriesland

NederlandFriesland

Wind trotseren in...S

TonyUyttenhove

Stavoren is misschien wel bekend bij de meeste van onze lezers, maar vond de locatie en de foto wel leuk om te delen, zeker met de hoge in het midden, waar je goed het contrast zien tussen land én water...en de bijhorende weersomstandigheden maken het nog iets meer dramatischer.

'562823' door TonyUyttenhove '562823' door TonyUyttenhove

GriekenlandVasteland

GriekenlandVasteland

Sit, relax and enjoy.

TonyUyttenhove

Er zijn zo van die plaatsen, waarvan je zegt...hier wil ik gewoon blijven zitten, genietend van het uitzicht, de stilte, de grootsheid, het onbereikbare...van de bergen. Ja zelfs in Griekenland bestaan van die plekjes. Het rare is, dat je ze soms tegenkomt op een tijdstip wanneer je het niet verwacht. In de afdaling van het afgelegen plekje Mikro Papingo, stuit je dan, aan de rand van de weg, op een uitklapbaar verroest bankje, die je enkel maar uitnodigt om er in plaats te nemen. Ik zou zeggen, wanneer je er passeert, en je moet goed opletten, want voor je het weet, ben je het al kwijt, stop even en vlijt je neer...je zal er geen spijt van hebben. De bergen op de achtergrond zijn trouwens de "Papigo towers" met aan de rechterzijde het begin van de Vikos kloof.

'562690' door TonyUyttenhove '562690' door TonyUyttenhove

Griekenland

Griekenland

Wat een verrassende..

TonyUyttenhove

Parga is een van de leukste plekjes van het Griekse district Epirus. Hoewel de toeristische invloeden duidelijk te merken zijn in dit pittoreske stadje, heeft Parga een leuke en gemoedelijke sfeer. Parga ligt prachtig tegen een kleine berghelling en het uitzicht van boven is magisch. De gekleurde huizen van het stadje aan zee geven het plaatsje een geweldige uitstraling. De terrasjes zijn gezellig en er zijn veel kleine, leuke winkeltjes en smalle steegjes. Overal zijn karakteristieke Venetiaanse huizen. De stranden van Parga zijn erg mooi en schoon. Accommodaties zijn er veel, maar in het hoogseizoen niet voldoende om alle toeristen te verwelkomen. Parga ligt aan de noordwestkust van Griekenland. Het ligt niet ver van de Albanese grens en tegenover het mooie eiland Corfu en de eilandjes Paxi. Parga ligt aan de heldere Ionische zee en wordt dagelijks door dagjes toeristen uit diverse eilanden bezocht (ook uit Lefkas). Het achterland is mooi groen, dankzij natuurlijke bronnen en historische plaatsen zijn goed bewaard gebleven. Parga heeft 's avonds gezelligheid, overdag kun je verschillende mooie stranden opzoeken of de natuur en cultuur in het binnenland bekijken. Parga hoort, wat mij betreft, zeker bij de Top 10 leukste vakantieplaatsen van Griekenland. Dit was een echte verrassing!

'562632' door TonyUyttenhove '562632' door TonyUyttenhove

GriekenlandChalkidiki

GriekenlandChalkidiki

Verboden voor vrouwen

TonyUyttenhove

Athos, ook wel Mount Athos genoemd, is de autonome monnikenrepubliek met als hoofdstad Karyes. Het ligt op het meest oostelijke schiereiland van Chalkidiki en heeft een zeer ruig bergland, is dichtbebost en heeft de hoogste top van Chalkidiki van 2.033 meter. Daar ligt tot mei vaak nog sneeuw op. De monniken, in totaal 1.500, leven in 20 kloosters op en in aparte gemeenschappen op Athos in een gebied van 336 km2. Er zijn 17 Griekse kloosters, een Bulgaars, een Russisch en een Servisch klooster. De kloosters houden bijen, hebben wijngaarden en bouwland en in de Athos kloosters schilderen de monniken religieuze iconen. De kloosters kan je bereiken over land, maar de beste manier is over zee, waar je de kloosters, die bijna het water raken, het best kan zien. Voor ze te fotograferen, is het handig om een sterke zoomlens mee te nemen.

Community-updates

NEEM DEEL AAN DE COMMUNITY OP FACEBOOK

01-11-2022 Zoals jullie weten, gaat de community stoppen. Wil jij graag nog in contact blijven met de andere communityleden? Word dan lid van de speciale Facebookgroep, die wordt beheerd door communityleden!

UPDATE: COLUMBUS COMMUNITY GAAT STOPPEN


27-08-2022 Helaas hebben we moeten besluiten dat we de community niet voort gaan zetten. We leggen je graag uit waarom. Lees verder >

Onze wedstrijden

Bekijk onze winacties hier