MaJaTa
De laatste...grotbewo
Deze mevrouw behoort tot de laatste bewoners van de ‘Ha Kome Caves’ in het district Berea in Lesotho. De grotwoningen van leem zijn begin 19e eeuw gebouwd door Chief Teleka van de Basis Clan. Hij en zijn familie zochten een veilig onderkomen, omdat er in het land als gevolg van ernstige droogte veel geweld en kannibalisme heersten. De grotwoningen zijn tegen een hoge overhangende rots gebouwd. Dat ze er zo ‘nieuw’ uitzien, komt omdat ze elk jaar opnieuw worden bepleisterd en geschilderd. Momenteel zijn er nog maar een paar grotten bewoond door al flink op leeftijd zijnde weduwes. Zij behoren tot de zesde generatie van Chief Teleka. Waarschijnlijk zullen zij de laatste bewoners zijn, want hun kinderen en kleinkinderen zijn naar modernere woningen in het nabijgelegen dorp vertrokken.
Duitsland • Sleeswijk-Holstein
Duitsland • Sleeswijk-Holstein
Love is in the air
Helgoland is een heerlijk eiland om in het voorjaar te vertoeven. Het was prachtig om te zien hoe de paartjes Jan van Genten al begonnen te knuffelen met elkaar, terwijl de ene helft nog in de lucht hing. Het was een hele uitdaging om zo'n moment te vangen te midden van honderden jannen.
Portugees oorlogsschi
Ik loop graag een stuk over het strand. Je komt er vaak de prachtigste fotomotieven tegen. In Oman vond ik vooral het strand bij Qurum, een voorstadje van Muscat erg mooi en gevarieerd. Op dat strand vond ik dit zeer bijzondere wezen. Het is een Portugees Oorlogschip. Het lijkt een soort kwal, maar het is een complexe kolonie van honderden poliepen van vier typen. Gelukkig heb ik de tentakels niet aangeraakt want daar kun je behoorlijk last van hebben. Op het strand kom je nauwelijks toeristen tegen. Heel Oman is nog behoorlijk authentiek en onontdekt.
Cape Agulhas
Cape Agulhas is het meest zuidelijke puntje van Afrika (soms denken mensen ten onrechte dat dat Kaap de Goede Hoop is). Op deze plek komen de Indische Oceaan en de Atlantische Oceaan bij elkaar. Vroeger hebben meerdere schepen hier schipbreuk geleden wegens navigatieproblemen en de reusachtige golven in dit gebied. Een van die scheepswrakken ligt vlak voor de kust, zoals je ziet. Hoewel dit nu dreigend oogt, toont het landschap zich vooral leeg en rustig, met een eindeloze zee die tot aan de horizon reikt. Ik kreeg er een heerlijk onbestemd gevoel van uitgestrektheid van, je kijkt naar het niets..
De grootste moskee in
Op de steppe van Kazachstan ligt een stad met de bijzondere naam Nur-Sultan, wat zo veel betekent als de 'The Sultan of Light'. Ik weet niet zo goed hoe je dat het beste kunt vertalen naar het Nederlands, daarom laat ik het zo staan. Het zegt namelijk wel wat over de toenmalige president Nursultan Nazarbayev die het een goed idee vond om de naam van de hoofdstad van Kazahstan te wijzigen van het bekende Astana naar het meer bij zijn persoon passende Nur-sultan. Twintig jaar geleden was Astana nog een stoffig provinciestadje, nu steekt het Dubai naar de kroon wat betreft extravagante architectuur. Als hoofdarchitect heeft Nursultan Nazarbayev daar een leidende rol in gespeeld. Wat natuurlijk niet mocht ontbreken tussen alle architectonische hoogstandjes was een nieuwe moskee. Als je dan toch bezig bent, kun je er maar het beste direct de grootste van Centraal-Azië van maken. De Hazrat Sultan Moskee is het mooiste als de verlichting is aangegaan.
Teveel sporen
In februari was ik ook in Erg Chebbi, wat heb ik me toen geërgerd aan de vele sporen in het zand. Het heeft in die twee weken maar één keer gestormd en dat is niet voldoende om de sporen te wissen. Ik zocht echt naar gladde stukken duin met een karavaan, maar dat was toen onmogelijk. Nu zijn alle sporen al meer dan een maand verdwenen, net als de toeristen en de dromedarissen. En denk ik met weemoed aan de dagen toen het leven nog gewoon was. Zelfs na 7 weken Erg Chebbi geniet ik nog van de duinen, tenminste als de hitte iets afneemt. Ik kan iedereen een verblijf hier aanraden als de crisis weer voorbij is.
Morraine
Dit bekende en drukbezochte meertje (Morraine lake) in de Rocky mountains is volgens mij een vaste stop voor iedereen die dit gebied bezoekt. Wij hebben er een korte wandeling gemaakt maar vooral genoten van de Aziaten die over de gekapte boomstammen de overkant van een stukje water (voor een betere instagram spot begreep ik) wilden bereiken. Een enkeling haalde de overkant met droge voetjes :-)
Golden jellyfish of..
De twee bekendste bezienswaardigheden van Palau zijn misschien wel de "rock islands" en de "jellyfish". Er is daar een meer (jellyfish lake) of op z'n Paulauaans; Ongeim'l Tketau, dat ooit bewoond werd door ontelbaar niet giftige kwallen. Als toerist kon je hier voor een flink bedrag een stukje zwemmen als je durfde. Op de een of andere manier zijn die kwallen daar een poosje geleden verdwenen en is Palau een van z'n toeristische hotspots kwijt. Toen ik er was hadden ze het meer dan ook gesloten voor bezoekers. Nu schijnen ze echter langzaam terug te keren in het meer. Gelukkig kun je de mooie kwallen ook op andere plekken in Palau tegenkomen. Deze kon ik fotograferen in een ander binnenmeer tussen de rock islands.
Speiedende arend
Met onze boot zijn we omweg naar de Okavanga Delta. We varen door een rivier naar het laatste dorp voor de Delta waar de bevoorrading, en de poolers ons in hun kano's verder de delta in zulle brengen voor 2 spannende overnachtingen. . Onderweg spotten we veel vogels. Van klein tot groot. Ook wij worden gespot door de vogels. Het is genieten van zoveel moois.
Nieuw-Zeeland • Bay of Plenty, Coromandel, Eastland
Nieuw-Zeeland • Bay of Plenty, Coromandel, Eastland
Varens in de...Coroma
De reuzenvarens van Nieuw Zeeland zijn uniek. Nergens zijn ze mooier dan op het Coromandel schiereiland tegenover Auckland. Deze foto is genomen bij het plaatsje Coromandel zelf. Het is een prachtige ervaring om zo onder een mozaiek van groen te staan.
Verenigde Staten • Lake Clark NP
Verenigde Staten • Lake Clark NP
Samen met moeder
Dit zijn toch momenten die mij altijd wel bij zullen blijven en daarvoor maak je ook dit soort reizen denk ik. Deze moeder grizzly met haar twee welpen konden we een 2 uurtjes of zo een beetje volgen. Ik vond het geweldig om dit te zien en te zien hoe liefdevol ze met haar jongen omging. Ik heb dan ook geen seconde het gevoel of idee gehad dat dit eigenlijk best wel gevaarlijk zou kunnen zijn. De kleintjes trokken zich ook niks van ons aan en deden lekker hun ding. En als dit jong dan zo stoer naast moeder loopt ja dan klik je een paar foto's.
Ik kijk de andere kan
De dwergbijeneter is een fraai gekleurd vogeltje met groene bovenzijde en bruine onderzijde. Hij heeft een opvallend gele keel, rode ogen en een zwarte oogstreep. Hij wordt ca. 15 tot 17cm groot. Dwergbijeneters leven in paren of kolonies nabij grote rivieren of bij open gebieden nabij bossen. Ze zitten meestal op een lage tak of draadomheining vanwaar ze jachtvluchten uitvoeren. Deze twee bleven mooi zitten om te poseren. Ze eten hoofdzakelijk insecten, vooral bijen en horzels en verlossen zich van de angels door het insect herhaaldelijk tegen een hard oppervlak te slaan.
Gnoes overal
Het absolute hoogtepunt van mijn reis door Kenia was de jaarlijkse crossing bij de Mara-rivier. Onderweg wemelde het al van de gnoes die de overkant veilig hadden gehaald en in alle rust een plekje op de savanne zochten om te grazen. Dit in tegenstelling tot de rivier waar de 'gnoegekte' nog volop aanwezig was en waar we het geluk hadden om 2 groepen de oversteek te zien maken. Sinds mensenheugenis maken jaarlijks 2.5 miljoen dieren de oversteek van de Serengeti naar de Masai Mara (en terug) op zoek naar water en vers gras. De kuddes bestaan primair uit gnoes, maar ook zebra’s en gazellen sluiten zich bij de kuddes aan. Een geweldig spektakel om te zien en één van de 7 wonderen van Afrika.
Antarctica • Antarctica schiereiland en Weddell zee
Antarctica • Antarctica schiereiland en Weddell zee
Wandelen op Antarctic
Ondanks de zuidelijke ligging en de hoeveelheid sneeuw, ijs en gletsjers, is een bezoek aan Antarctica qua weer in de zomer (onze winter natuurlijk) prima te doen. Met temperaturen die tot 10 graden kunnen komen (dat het te warm wordt is ook daar helaas goed te merken), is het vaak warmer op hetzelfde moment dan in Nederland. In de nacht echter daalt het kwik rap naar de zuidelijke kant van de thermometer. Een nacht op het ijs kamperen is dan ook wel wat afzien maar met een dubbele slaapzak en goede kleding is dit een onvergetelijke ervaring. Als je met het juiste schip meegaat onderneem je genoeg uitstapjes (mits het weer en de omstandigheden het toelaten) om deze witte wereld, het zevende continent, intens te beleven. Een wandeltocht van een uur of drie brengt je op plakken waar maar een handvol mensen is geweest. Hier en daar enkele zeehonden als toeschouwer, opwarmend in de zon in deze witte sneeuw wereld.
Onderwaterwereld
Ik kan er geen genoeg van krijgen, heerlijk 2 weken lang snorkelen, zo vanaf het strand het water in. Goed om van niemand afhankelijk te zijn en daardoor op tijd te moeten letten omdat je met een boot mee moet en bij de gids moet blijven Nee daar heb je geen last van als je een hotel neemt met een "huisrif", volop genieten van vissen en mooie koralen.
Blauwvintrekkervis
Deze trekkervis "hangt" op zijn poetsstation. Poetsvisjes zorgen voor het verwijderen van restanten dode huid en parasieten, de trekkervis doet behulpzaam zijn bek open zodat de poetsvisjes overal bij kunnen.
Poolvos
Deze poolvos snuffelde rond op een kiezel strand bij Alkhornet in Spitsbergen. Alkhornet is een grote klif waarop veel zeevogels zich nestelen en dus een wahalla voor de poolvos. Deze poolvos heeft zijn witte wintervracht verruild voor een wit-bruine zomervacht.