MaJaTa
Een lekker vers visje
In de zomermaanden komen de bruine beren zich vetmesten met een overvloed aan zalm in Katmai NP. Ze vangen hier de ene zalm na de andere. De ervaren vissers eten enkel het vel en de hersenen omdat hier de meeste calorieën inzitten. De rest van de vis laten ze liggen, die dan soms door de jongere minder ervaren beren worden opgegeten.
Lake Moraine
Eindelijk heeft nu ook Canada de intenties zijn grenzen begin september te openen voor internationale toeristen. Hopelijk gaan stilletjes aan meerdere landen toegankelijk worden. In 2018 hebben we Canada bezocht en hier willen we zeker nog eens naartoe. Banff NP en Jasper NP grenzen aan elkaar en zijn 2 prachtige (enorme) parken met vele meren, gletsjers, uitzichten, watervallen en een hoop wildlife. Zo is Moraine Lake één van de beroemde meren in Banff Nationaal Park.
Tranøy Fyr
Tranøy Fyr ligt een beetje afgelegen namelijk zo'n 30km van de hoofdweg. Via een korte gravelweg kom je aan een kleine parking. Vanaf hier wandel je via een 300m lange voetgangersbrug naar de vuurtoren. De omgeving is prachtig met bergpieken van de Lofoten op de achtergrond. De oude gebouwen rondom de vuurtoren zijn omgebouwd tot een basic b&b met gedeelde faciliteiten. Er is ook een restaurant met beperkte plaats, in dit gebied vind je geen tankstations, winkels en andere restaurants. De foto is genomen bij zonsondergang, heel speciaal om hier een nachtje door te brengen. De vuurtoren werd oorspronkelijk gebouwd in 1864 en in 1991 werd het licht geautomatiseerd. De 27 meter grote ronde gietijzeren toren is rood geschilderd met één witte horizontale band. De site omvat een compleet en goed bewaard gebleven lichtstation, inclusief een wachtershuis, generatorhuis, boothuis en boerderijgebouwen.
Een lekker visje
Uren heb ik deze mamabeer met haar 2 welpen gevolgd in haar routine. (veilig vanaf een platform in Katmai Nationaal Park). De kleintjes hebben zitten spelen tot er een klein hongertje aankwam. De moeder nam een duik in het water en het duurde niet lang voordat ze met een vis boven kwam, de rivier in Katmai zit namelijk vol met zalm in juli/augustus. De welpen hebben ongeduldig zitten wachten aan de oever, super om hun jankende geluidjes te horen tot hun moeder terug bij hun was.
Liwonde National Park
In Liwonde National Park in Malawi zijn safaritoeristen nog zeldzaam, wilde dieren daarentegen talrijk. Liwonde is het nationale park van Malawi met het meeste wildlife. De 550 vierkante kilometer aan natuurgebied beslaat verschillende landschappen en herbergt allerlei wilde dieren. In de meertjes rondom de Shire rivier in het park zijn de nijlpaarden het meest opvallend. Luidruchtig klappen zij met hun brede bekken in het water en rollen zich plenzend om. Stilletjes dobber je in een kano langs grazende antilopen. Hoge, slanke palmbomen weerspiegelen in het wateroppervlak. In Liwonde huist één van de grootste populaties olifanten van Malawi. In het Liwonde park verblijven ook luipaarden en soms enkele leeuwen. Zij steken de grens met Mozambique over en blijven meestal in het uiterste oosten van het park. De olifanten baden soms in de Shire rivier, tussen de nijlpaarden. De olifant op de foto stond rustig in het water toen wij voorbij voeren maar kennelijk kwamen we voor hem toch te dicht bij met dit resultaat. Wij vonden het minder leuk maar de bootsman van onze boot was er niet van onder de indruk en voer op tijd weg. In Liwonde National Park staat ook de zeldzame zwarte neushoorn. De dieren zijn geïmporteerd uit Zuid-Afrika en staan nog binnen een afgesloten omheining. Ze maken het goed. Met hun komst is de is de zogenoemde Big Five compleet. Het is een prachtig park en zeker een bezoek waard.
Navajo Arch
Als je tijdens de devils garden trail (zie vorige foto) in Arches NP nog niet voldaan bent met de vele rotsbogen en rotsformaties, dan kun je nog een paar zijpaden doen langs deze trail. Tijdens één van deze zijpaden kom je toe bij deze Navajo Arch. In het begin van de devils garden trail heb je redelijk wat toeristen die tot aan landscape arch wandelen maar vanaf daar dunnen de toeristen meer en meer uit. Langs de zijpaden kom je al bijna niemand meer tegen.
Het gebied achter...H
Björkliden ligt in de regio Kiruna Zweden. Wij sliepen in Hotel Fjället. Een hotel voor skiërs en wandelaars. Het ligt midden in een natuurgebied vol met bergen en meren. vanuit het restaurant kijk je op een meer met daarachter bergen. je stapt vanuit het hotel zo een heel mooi natuurgebied in waar je heerlijk kunt wandelen (in de winter kunt skiën) en waar je echt niemand tegen komt. Zo loop je ook tegen dit soort watervalletjes tegen, de zon kwam net even lekker door. Björkliden ligt in Zweeds Lapland, vlakbij de Noord-Noorse grens op ongeveer 1500 kilometer afstand van Stockholm. De poolcirkel ben je dan al zo’n 200 kilometer gepasseerd.
In de ban van Ogoun
Vandaag was ik weer even terug in Benin, waar ieder jaar op 10 januari de Nationale Voodoodag gevierd wordt. Overal in het land worden festivals gehouden en kunnen de 14 Voodoo-goden in mensengedaante verschijnen. Deze Fon-jongeman vertegenwoordigt Ogoun, de God van de oorlog en het ijzer, beschermer van de metaalbewerkers. Op zijn rug draagt hij een zware rol met rode veren, die de kracht van Ogoun symboliseert. Om de God gunstig te stemmen is er vooraf een haan geslacht en zijn bloed geofferd. Na dit offer brengt de jongen, die volledig in trance is, de rol naar de priester. Deze mag onderweg niet aangeraakt worden anders raakt Ogoun ontstemd. Bij de priester krijgt hij sterke drank aangeboden om tot rust te komen en vaak wordt er ter plekke ook nog een geitje geslacht. Voor de gelovigen een hoogtepunt, voor ons een ritueel dat maar moeilijk te begrijpen is. Toch wel een gebruik waarbij je je afvraagt: 'hoe is het mogelijk dat dit bestaat?'
Ranomafana trekking,.
We maken een trekking door het Ranomafana NP, dat in een diep dal tussen groene bergen ten oosten van Fianarantsoa ligt, de plaats waar mijn vriend Onja , die nu gids is, woont. Onja heeft stage gelopen in dit gebied, dat bestaat uit 416 km² tropisch regenwoud. Hij weet dus de verschillende dieren feilloos te vinden. In het reservaat leven 12 soorten lemuren waaronder deze vari of bonte maki. Het is een van de grootste halfapen, 55 cm lang met een staart van 60 cm. Net als veel andere lemuren eet hij fruit, bladeren, zaden en nectar. Je ziet de vari vooral ’s morgens vroeg en aan het einde van de middag. Je hoeft niet te zoeken, ga maar op het geluid af, want ze kunnen veel herrie maken. Ik vind het hondensnuitje en de vingers zo opvallend.
Ik ben een bofkont
Met luipaarden spotten heb ik altijd veel geluk. Maakt niet uit in welk land ik ben, ik zie ze. Zelfs tijdens een wandelsafari in Tanzania liep er eentje voor ons uit. [ geen foto's omdat het nog voor digitale tijdperk was ] Ook in Uganda zie ik ze elke keer. Maar wel dankzei de gids. Want wat zijn ze goed gecamoufleerd. Foto vanuit een bootje gemaakt.
Het strand van Monkey
Monkey mia is een prachtig plekje waar je kunt genieten van een mooi strand, de vele pelikanen, aalscholvers, schildpadden en wilde dolfijnen. Deze plaats staat bekend voor de interactie tussen de mensen en de wilde dolfijnen die hier bijna elke dag op bezoek komen.
Het meer voor de...gl
Miranda plaatste een prachtige foto van de beklimming van de gletsjer bij het Styggevatnet. Wij waren daar deze zomer en deze foto is genomen van het meer zelf met de gletsjer op de achtergrond. 31juli. Dus dit jaar was het meer niet te bevaren en lagen de bootjes nog half ingesneeuwd bij het vertrekpunt.
Antarctica • Antarctica schiereiland en Weddell zee
Antarctica • Antarctica schiereiland en Weddell zee
Adélie pinguin
Het is december 2017 en we zijn op expeditie naar Antarctica met het Nederlandse expeditieschip ''Plancius''. We zijn met zodiacs aan land gegaan bij Brown Bluff, onze eerste voetstappen op Antarctica en zien hier o.a. deze prachtige Adélie pinguin zich heerlijk in het zonnetje opwarmen.
Dat was schrikken
Ik klim een soort dijkje op aan de rand van een nu drooggevallen uiteinde van een fjord. Ineens sta ik oog in oog met een rendier. Ik weet niet wie er harder schrok.
Na de thee
Op mijn vorige foto laat ik zien hoe een vrouw thee geschonken krijgt in het zwembad. Bizar en gelijk grappig om te zien. Na de thee en een korte zwempartij gaan de toeristen met een karavaan de duinen van Erg Chebbi in. Het is februari en dat betekent dikke kleding aan. Overdag in de zon is het heerlijk, maar 's avonds daalt de temperatuur snel en in de nacht kan het zelfs vriezen aan de grond.
IJsvogel in de vlucht
Op momenten dat verre reizen moeilijk zijn is het een mooi alternatief om vanuit een fotohut ijsvogels te fotograferen. Wat een prachtige belevenis. Zonder dat de ijsvogel jou ziet, genieten van dit prachtige vogeltje in actie. Hier zie je hoe hij, nog omgeven door de waterspetters, wegvliegt met zijn vangst, na een duik in het water.
Uilskuiken
Ik heb me nooit gerealiseerd hoe vertederend het koppie van een uilskuiken kan zijn. Tot ik er eentje van niet te ver weg zag. Het is alsof hij wat dromerig de wereld in staart. Weg is het felle jong wat met een grote hap een dode muis verschalkt. De donzige veertjes geven hem een wat doepig uiterlijk, tenminste dat vind ik.
Nog nooit gezien
Door een grote staking van de ferry's in Alaska zijn we een dag eerder toegekomen in Mendenhall. 's Avonds beslissen we om in Juneau zo'n 20km verder te gaan eten. Halverwege zien we een zeearend op een verlichtingspaal zitten en op de volgende en de volgende... We waren al aan't vloeken dat we onze camera niet bij hadden. Dan na de zoveelste paal zien we honderden zeearenden in een soort van moeras zitten. Geen moment getwijfeld om terug te rijden naar ons hotel om onze camera te halen. Nog nooit hebben we zoveel arenden gezien op 1 plek. Sommige zaten natuurlijk heel ver anderen wat korter bij. De reden waarom daar zoveel arenden waren was de enorme hoeveelheid zalm in een klein riviertje. Als je een schepje zou hebben dan kon je de ene vis na de andere vangen. Heel de rivier lag vol zalm en toch zitten de zeearenden te ruziën voor net die ene zalm. Meeuwen waren er ook volop die een snackje wilden meepikken.