Leunie

'1108623' door Leunie '1108623' door Leunie

EcuadorBaños de Agua Santa

EcuadorBaños de Agua Santa

Cascada Inés María

Leunie

Net buiten het drukke centrum van Baños vind je wat meer rust in de wijk San Martin (als je het adventure park links laat liggen). Een korte wandeling leidt je naar de Inés María waterval waar de Pastaza rivier zich door een smalle kloof perst. Weg van alle drukte en alleen het gebulder van het water. Oh, en als iemand je vraagt om toegang te betalen: doe het niet. Wij betaalden bij aankomst een dollar per persoon aan een mannetje waarvan we eigenlijk wel het vermoeden hadden dat hij, zeg maar, 'niet bij de waterval hoorde'. En inderdaad, zo hoorden wij achteraf, de waterval is gratis te bezoeken. Onder het motto 'we worden altijd een keer opgelicht tijdens een reis' had deze keer de meneer hier geluk met onze twee dollar. Ik hoop dat hij ze goed besteed heeft.

'1107601' door Leunie '1107601' door Leunie

EgypteDahab

EgypteDahab

Hersenkoraal

Leunie

De mooiste duiken heb ik tot nu toe in Egypte gemaakt. Tjonge, wat zijn de wateren rond Dahab helder en wat stikt het er van de mooie koralen en kleurrijke vissen. Een lust voor het oog is ook deze hersenkoraal die ik tegenkwam terwijl ik in een ondiep huisrif aan het snorkelen was. Al die lijntjes en vormen. Fascinerend gewoon!

'1107599' door Leunie '1107599' door Leunie

SloveniëSavica waterval

SloveniëSavica waterval

Slap Savica track

Leunie

De wandeling naar de Savica waterval is een niet al te ingewikkelde. Hoewel je op het laatste deel van het pad moet uitkijken dat je je enkels niet breekt, is het grootste gedeelte uitstekend begaanbaar. We begonnen onze wandeltocht in Ukanc, aan het meer van Bohinj. Halverwege passeerden we het bergriviertje dat ontstaat vanuit de waterval. Het ligt vol enorme stenen en hele delen zijn begroeid met mos. Het is een fascinerend gezicht. En heel rustgevend ook, niet alleen vanwege het kabbelende water, maar gewoon de aanblik. Ik zou er wel een behangetje van willen hebben.

'1107451' door Leunie '1107451' door Leunie

PortugalAzoren

PortugalAzoren

De laatste stop

Leunie

De Marina da Horta op het eiland Faial is een van de kleurrijkste ter wereld. Traditie is dat de bemanning van elke boot een schildering achterlaat op de kade en zo is er een enorme openluchtexpositie ontstaan. De ene schildering is nog mooier dan de ander! De haven is met 300 plaatsen de op drie na meest bezochte en daardoor een van de belangrijkste zeejachthavens ter wereld. De gunstige ligging beschermt de boten tegen winden uit alle richtingen en zeilers die de Atlantische Oceaan over willen steken, meren hier graag af om het laatste rantsoen in te slaan voor ze de grote oversteek wagen.

'1107365' door Leunie '1107365' door Leunie

NoorwegenHardangervidda NP

NoorwegenHardangervidda NP

Hoogvlakte

Leunie

Als je met de trein van Oslo naar Bergen reist, passeer je ongeveer halverwege de rit het hoogstgelegen spoorwegstation van Noord-Europa: Finse. Het station ligt op 1222 meter boven zeeniveau aan de voet van de Hardangerjøkulen gletsjer. Na Finse komt de trein langs een aantal bergmeren die, als wij half april deze hoogtevlakte doorkruisen, nog helemaal bevroren en besneeuwd zijn. Alsof je in een compleet andere wereld, wat zeg ik, compleet andere planeet bent.

'1107360' door Leunie '1107360' door Leunie

Bosnië-HerzegovinaSarajevo

Bosnië-HerzegovinaSarajevo

Verlaten bobsleebaan

Leunie

In 1984 werden de Olympische Winterspelen gehouden in Sarajevo, in (toen nog) Joegoslavië. Op de berg Trebevic, aan de zuidkant van de stad, werd speciaal voor deze gelegenheid een een compleet Olympisch terrein uit de grond gestampt. Inclusief bobslee-/rodelbaan. Het Olympisch terrein en bobsleebaan zijn niet meer in gebruik. Althans, niet officieel. Tijdens ons bezoek aan de baan, was er een Pools rodelteam op een deel van de baan aan het oefenen. Ik zou het niet aan gedurfd hebben, niet in de laatste plaats omdat de ban ontzettend vervallen is, maar vooral vanwege de enorme snelheden die behaald worden. Want goeiedag, wat gaat dat hard! Het is een bijzondere omgeving om te bezoeken. Je kunt in een deel van de baan wandelen (waar her en der mooie graffiti werken te vinden zijn) en zien hoe de baan de tand des tijds heeft doorstaan. En de uitzichten over de stad zijn fenomenaal.

'1107010' door Leunie '1107010' door Leunie

PortugalAzoren

PortugalAzoren

Nieuw begin

Leunie

Een nieuwe scheut van een varen noemen ze in Nieuw Zeeland een 'koru'. Je ziet het vaak als spiraalvormig figuur in Maori art. Het symboliseert nieuw leven, nieuw begin, persoonlijke groei, rust en positieve verandering. Ik moet er altijd aan denken zo tegen het einde van het jaar. Het is voor mij persoonlijk sinds mijn bezoek aan Nieuw Zeeland in 2008/2009 het symbool geworden voor de jaarwisseling. Een nieuw jaar staat op het punt zich te ontvouwen. Deze foto is overigens niet genomen in Nieuw Zeeland, maar bij op de Azoren. Bij Caldeira Velha, een warmwaterbron op de helling van de Fogo vulkaan op het eiland São Miguel. Je kunt daar heerlijk ontspannen in het warme, ijzerrijke water. Langs het pad staan allemaal prachtige varens. Het voelde echt weer even als Nieuw Zeeland. Ik wens iedereen vanaf deze plek een hele fijne jaarwisseling en mooi 2020.

'1106820' door Leunie '1106820' door Leunie

AustraliëNew South Wales

AustraliëNew South Wales

Corella

Leunie

De corella is een kaketoe-soort in Australië. Ze zijn wat kleiner dan hun familieleden met de grote kuiven, maar maken minstens net zoveel lawaai. Vooral als ze bij elkaar in een boom zitten. Dit specifieke exemplaar is een naaktoogkaketoe (ik moest het ook googlen). Ik kwam 'm tegen tijdens een ochtendwandeling langs het strand in Byron Bay en ging er eens even goed voor zitten toen ik langsliep. Het zijn prachtige vogels om te zien.

'1106818' door Leunie '1106818' door Leunie

Polenmałopolskie

Polenmałopolskie

Grensgeval

Leunie

In het uiterste zuiden van Polen ligt op de grens met Slowakije het Pieniny National Park. Als je de 8 km lange rondwandeling naar de Drie Kronen (Trzy Korony) kijk je precies op de grens uit. De linkeroever van de rivier is Slowakije, de rechteroever is Polen. Vanaf het uitkijkpunt van de Drie Kronen heb je een prachtig uitzicht over het, voor mij onuitspreekbare, stadje Sromowce Niżne en het iets verderop gelegen Czorsztynskie meer. Van die laatste zal ik eerdaags ook nog eens een foto uploaden, want ook dat is een prachtplek.

'1106494' door Leunie '1106494' door Leunie

EcuadorProvincia de Chimborazo

EcuadorProvincia de Chimborazo

Brommers kieken?

Leunie

Vorig jaar september belandden we tijdens een rondreis in Ecuador op een festival bij de Ozogoche meren (in de buurt van Alausí). Het was er een drukte van belang. Auto's, motoren, paarden...alle vormen van vervoer kwamen voorbij. Of deze twee gingen brommers kieken weet ik niet zeker, maar hij had zijn 'brommer' in elk geval alvast meegenomen. En ze hadden het best gezellig met z'n tweeën, dus wie weet...

'1106493' door Leunie '1106493' door Leunie

SpanjeLa Palma

SpanjeLa Palma

La Bombilla

Leunie

Sssttt, tegen niemand zeggen dit: La Bombilla is het best bewaarde geheim van La Palma. Sla bij het toeristische Puerto Naos rechtsaf, slingerdeslang de smalle straatjes door en viola.... daar heb je La Bombilla. Het is een van de beste en meest rustige snorkelplekken van La Palma. Behalve een paar duikers komen er verder weinig toeristen. En je kunt er heerlijk eten bij Kiosco Cocomar (rechts op de foto). Maar eeehhh, tegen niemand zeggen hè?! Dit blijft ons geheimpje.

'1106305' door Leunie '1106305' door Leunie

PortugalAzoren

PortugalAzoren

Ontbijtje aan zee

Leunie

Nadat onze wandeltocht naar de top van Pico (op het gelijknamige eiland) was afgelast vanwege het slechte weer, reed onze gids ons weer naar beneden en zette ons in het plaatsje Madalena weer af bij ons appartementje. We hadden nog niet echt ontbeten en besloten even de weg over te steken om onder de bomen, bij de picknickbankjes aan de overkant ons ontbijtje op te eten. Terwijl we daar zaten, konden we ons nauwelijks voorstellen dat het een klein stukje verder en hoger zulk ontzettend takkeweer was. Aan zee was het gewoon een prachtige dag met een prachtig uitzicht op het eiland Faial.

'1106037' door Leunie '1106037' door Leunie

AustraliëUluru

AustraliëUluru

Zeldzame waterval

Leunie

Het gebeurt niet vaak dat het regent in de gortdroge 'red centre' van Australië, maar als het regent, dan gaat het ook goed los. Middenin de bloedhete zomer werd ik aan het begin van een meerdaagse kampeertrip getrakteerd op een enorme plensbui. De gids zat al in zijn handen te wrijven, want voor hem betekende dat maar één ding: watervallen op Uluru. Hij vertelde dat dit zo zeldzaam is dat slechts 2% van de bezoekers van Uluru deze watervallen te zien krijgen. Eenmaal aangekomen met de grote rode rots was het gestopt met regenen, maar watervallen water er zeker nog te zien. Lucky me!

'1105970' door Leunie '1105970' door Leunie

Groot-BrittanniëBen Nevis

Groot-BrittanniëBen Nevis

Sneeuw op de Ben Nevi

Leunie

Tijdens een stedentrip in Edinburgh besloot ik een dag naar de highlands te gaan. De stad was namelijk minder groot dan ik had verwacht en de bezienswaardigheden die ik wilde bezoeken, waren gemakkelijk in één of twee dagen te doen. Genoeg tijd dus om het nog wat hogerop te zoeken. Dat bleek een goede keus. De Schotse hooglanden zijn adembenemend mooi . Vooral toen we ik in de buurt van de Ben Nevis kwam. De lucht brak open, de zon begon te schijnen en de Ben Nevis liet een prachtig besneeuwde top zien. Het is dan wel niet mijn beste foto (hij is gemaakt door het semi-geblindeerde raam van de bus en moest 'm behoorlijk nabewerken om de echte kleuren weer een beetje boven water te krijgen), maar het was het meest indrukwekkend moment van die dag.

'1105964' door Leunie '1105964' door Leunie

DuitslandBerlijn

DuitslandBerlijn

Kulturbrauerei

Leunie

De kerstmarkt van de Berlijnse Kulturbrauerei is een van de leukste markten die ik tot nu toe bezocht heb. Op de locatie waar ooit het Schultheiss bier werd gebrouwen is een bruisende plek voor kunst & cultuur ontstaan waar plaats is voor theater, film, literatuur, museum, food markets enz. En in de winter biedt het plek aan een van de meest knusse kerstmarkten. Tussen de oude, volledig gerestaureerde gebouwen worden de binnenplaatsen sfeervol verlicht met lampjes en vuurkorven. En ondanks dat het er heel wat volk rondloopt, doet het niet zo massaal aan als de kerstmarkten elders in de stad.

'1105407' door Leunie '1105407' door Leunie

AustraliëBrisbane

AustraliëBrisbane

Knuffelbeest

Leunie

Ik vind koala's zo ontzettend schattig. Lekker lui in de boom hangen, beetje op eucalyptusblad kauwen... Ik zou er zo bij willen gaan zitten, tegen dat pluizige knuffelbeest aan willen kruipen en dan samen de hele dag op een tak rondhangen. Toch benijd ik ze niet, want koala's hebben het niet gemakkelijk. Bosbranden, houtkap, wegverkeer, allemaal factoren die ervoor zorgen dat deze beestjes het steeds moeilijker krijgen. We moeten ze maar koesteren en een beetje lief voor ze zijn.

'1105000' door Leunie '1105000' door Leunie

SlowakijeBratislava

SlowakijeBratislava

Beautiful Bratislava

Leunie

Een van de mooiste zonsondergangen zag ik afgelopen september in de Slowaakse hoofdstad Bratislava. Dagelijks wandelden we van het centrum terug naar ons hotel en staken we via de beroemde 'UFO brug' de Donau over. Ondanks dat het een aardige tippel van 35 minuten was, was het bepaald geen straf om vanaf de rivier de zon onder te zien gaan.

'1104905' door Leunie '1104905' door Leunie

SpanjeLa Palma

SpanjeLa Palma

Lavaveld

Leunie

Tijdens een wandeling langs de 'ruta de los volcanes' op La Palma komen we een paar heel interessante plaatsen tegen, die soms niet van deze wereld lijken. Zo ook dit lavaveld. Wat een bizar uitzicht was dit. En ongelooflijk mooi! Alsof het gisteren gebeurd was en de boel net was afgekoeld. Typisch gevalletje van 'the floor is lava'. Maar hier dan echt.

'1104776' door Leunie '1104776' door Leunie

NederlandZuid-Holland

NederlandZuid-Holland

Sprookjesbos

Leunie

Op de rand van de provincies Utrecht en Zuid-Holland, tussen de Nieuwkoopse Plassen en de Oude Meije, vind je Lusthof De Haeck. Ooit aangelegd als privé jacht- en visgebied, nu een afwisselend natuurgebiedje dat wordt beheerd door Natuurmonumenten. Het moerasbos met vele prachtige doorkijkjes (mét bankjes, zodat er extra lang van kunt genieten), bruggetjes, varens en goed aangelegde paden is sprookjesachtig mooi. In het najaar stikt het er van de paddenstoelen, in het voorjaar van de (water)vogels. En het is er stil. Zo heerlijk stil. Niet dat het toegestaan is, maar ik zou er wel willen wonen...

'1104770' door Leunie '1104770' door Leunie

Bosnië-HerzegovinaSarajevo

Bosnië-HerzegovinaSarajevo

Struinen door...achte

Leunie

Terwijl we vanuit het centrum van Sarajevo omhoog wandelen naar het witte fort komen we door een paar prachtige achterstraatjes. Waar meestal geen mens te bekennen is. Op deze ene jongeman na, die net door mijn beeld loopt als ik deze prachtige bloemen (die we overal in BiH tegenkomen) op de foto probeer te zetten. In eerste instantie vind ik dat vervelend, maar als ik thuis de foto met en zonder jongeman naast elkaar zie op de PC, heeft de foto mét toch net iets extra's.

'1104024' door Leunie '1104024' door Leunie

Polenmałopolskie

Polenmałopolskie

Drie Kronen

Leunie

De Drie Kronen (Pools: Trzy Korony) liggen in het Poolse gedeelte van het Pieniny National Park. Precies op de grens met Slowakije. Een mooie, maar best pittige, wandeling van een kilometer of acht brengt je naar de top. Startend vanuit Sromowce Niżne is er op de route bijna geen vlak stuk te bekennen. Het is vier kilometer klimmen en daarna vier kilometer dalen; best een kuitenbijter als je het mij vraagt. Gelukkig wacht aan het eind van de route een beloning: een halve liter bier voor een habbekrats. De wandeling is de moeite zeker waard, want vanaf de top (waar je een klein bedragje voor moet betalen, verder is park entree gratis) heb je een prachtig uitzicht over de omgeving en kun je bij helder weer het verderop gelegen Czorsztynskie meer zien.

'1103643' door Leunie '1103643' door Leunie

Slowakije

Slowakije

Mt Chopok

Leunie

Mt Chopok (2024 m.) is de op twee na hoogste piek in de Lage Tatra's. In de winter kun je er fantastisch skiën, in de zomer kun je er prachtige panoramische wandelingen maken. Ook in de zomer is de top gemakkelijk met kabelbanen te bereiken, want deze blijven ook in het (voor dit gebied) laagseizoen gewoon actief. Weliswaar minder frequent dan in de winter. Toen wij er half september waren, begon het al wit te worden op de top. De harde wind en lage temperatuur (-3 graden Celsius) op 2000 meter hoogte deden de mist bevriezen en dat zorgde voor sprookjesachtige taferelen. En toen de zon even doorbrak en we 360 graden rondom vrij uitzicht hadden, was ik de gelukkigste mens op aarde.

'1103367' door Leunie '1103367' door Leunie

PortugalAzoren

PortugalAzoren

Dorp van...walvisvaar

Leunie

Lajes do Pico is een dorp aan de zuidkant van het Azoreaanse eiland Pico. Het dorp kent een rijke traditie in de walvisvaart welke mooi wordt weergegeven in het Museu dos Baleeiros. Gelukkig worden er tegenwoordig geen walvissen meer binnen gehaald. Als je de slingerweggetjes weer naar boven neemt, heb je een mooi uitzicht over het dorp en met een beetje geluk ook Montanha do Pico.

'1103291' door Leunie '1103291' door Leunie

PolenKrakau

PolenKrakau

Lekker luieren

Leunie

In september begonnen we onze rondreis door Polen, Slowakije en Tsjechië in de Poolse stad Krakau. Het was er met een aangename 24 graden heerlijk nazomerweer. Op een van die mooie dagen stroomde de promenade langs de Wisla aan het eind van de middag vol mensen die uit hun werk kwam en nog even van het mooie weer wilden genieten. Een heerlijke plek om in het gras te liggen of een babbeltje te maken.

Community-updates

NEEM DEEL AAN DE COMMUNITY OP FACEBOOK

01-11-2022 Zoals jullie weten, gaat de community stoppen. Wil jij graag nog in contact blijven met de andere communityleden? Word dan lid van de speciale Facebookgroep, die wordt beheerd door communityleden!

UPDATE: COLUMBUS COMMUNITY GAAT STOPPEN


27-08-2022 Helaas hebben we moeten besluiten dat we de community niet voort gaan zetten. We leggen je graag uit waarom. Lees verder >

Onze wedstrijden

Bekijk onze winacties hier