Jenny

'1099926' door Jenny '1099926' door Jenny

MaleisiëSarawak

MaleisiëSarawak

Santubong Wildlife...

Jenny

Voordat we terugvliegen naar Kuala Lumpur maken we nog een laatste uitstapje op Borneo, we boeken de Santubong Wildlife Cruise. Met een enigszins aftands bootje varen we in de late middagzon over de Santubongrivier en een stukje over de Zuid-Chinese Zee. We varen langs fishfarms, mangroven en paalwoningen en zien mooie felgekleurde vogeltjes, krokodillen, zeldzame Irrawaddydolfijnen en, voor de tweede keer deze week, de bijzondere proboscisapen, ook wel neusapen of orang Belanda genoemd (vanwege zijn grote neus en dikke buik). Om de grappige gezichtsuitdrukking beter te zien foto a.u.b. even openen.

'1099881' door Jenny '1099881' door Jenny

MaltaMalta

MaltaMalta

Stranden Malta

Jenny

St. Julian’s, waar het merendeel van de toeristen verblijft, is gebouwd rond drie baaien; Balluta Bay en Spinola Bay (die vormen samen het grote St. Julian’s Bay) en St. George’s Bay. Van deze drie baaien heeft alleen St. George’s Bay een strandje, waar je echter behoorlijk te kijk ligt. Er loopt een kleine boulevard achterlangs en het strandje wordt omringd door hoogbouw. Qua zand is het ook geen aanrader, het is erg grijs en grof, beetje grindachtig. Golden Bay, in het noorden van Malta, is van een heel ander kaliber. Het zand is er goudgeel en het water prachtig turquoise. Helaas staat er wel een groot hotel, Radisson Blu, op de klif wat de ligging van het strand wat minder idyllisch maakt en verder zal de grootte van het strand in het hoogseizoen waarschijnlijk te wensen overlaten (wij waren er in mei, toen prima te doen). Echter, niet getreurd, als je het niet vervelend vindt om een (mooi) wandelingetje te maken kun je naar het rustiger gelegen Ghajn Tuffieha Bay lopen (voorgrond, ik sta met mijn rug naar Golden Bay en links en rechts loopt het strand door) of nog een stukje verder (en dus nog rustiger) naar Gnejna Bay (achtergrond). Op Gozo is Ramla Bay c.q. Red Beach, vanwege het roodachtig gekleurde zand, een aanrader!

'1099867' door Jenny '1099867' door Jenny

PeruColca Canyon

PeruColca Canyon

Sneeuw en ijs op de..

Jenny

Naar en van de Colca Cañon reden we over de Abra Patapampa, het hoogste punt ligt op 4.910 meter en heet Mirados de los Andes, hier heb je bij helder weer zicht op maar liefst zeven vulkanen. De vallei in was geen probleem, we hadden een mooi droog wegdek, de vallei uit was een ander verhaal. Het had gesneeuwd en gevroren en we zagen een aantal tegemoetkomende auto’s naast de weg belanden (gelukkig niet aan de afgrondkant). Op deze pas liepen we enige vertraging op, maar niet dramatisch. Een stuk verder, op de tweebaansweg naar Puno, hebben we echter een halve dag stilgestaan, daar was door de slechte weersomstandigheden een touringcar op een vrachtauto gebotst. Zorg dat je, zeker als je door afgelegen gebieden rijdt, altijd voldoende te eten en te drinken bij je hebt, je weet nooit of je in onverwachte situaties belandt!

'1099783' door Jenny '1099783' door Jenny

VietnamHalong Bay en noordkust

VietnamHalong Bay en noordkust

Het regent, het...reg

Jenny

We arriveerden met prachtig weer bij Halong Bay. We stapten op een jonk (een zeilschip in de vorm van een vergrote sampan en tevens onze overnachtingsplek) en voeren de adembenemend mooie baai in. We hebben gezwommen, zijn met kleine bootjes door een drijvend dorp gevaren, hebben genoten van een heerlijke maaltijd met, natuurlijk, verse vis en bezochten de volgende morgen de Hang Sung Sot (Grot der Verrassingen). Onderweg naar het vasteland kregen we plotseling met minder mooi weer te maken, het kwam met bakken uit de lucht, het leek wel alsof het hagelde en, net zo plotseling, werd het ook weer droog. Ook dat is zomer in Vietnam :-)

'1099757' door Jenny '1099757' door Jenny

EcuadorNoord Laagland -en kust Ecuador

EcuadorNoord Laagland -en kust Ecuador

Cacao

Jenny

Alleen in landen rond de evenaar vind je cacaobomen. Onderweg van Cuenca naar Puerto López aan de kust stopten we bij een gastvrije dame met een kleine cacaoplantage. Met een groot mes hakte ze een vrucht doormidden en konden we het witte, zachte, zoete vruchtvlees proeven met in het midden van ieder stukje een cacaoboon. Een cacaoboom levert 30-40 vruchten per jaar en elke vrucht bevat ca. 40-50 bonen à 1 gram. Cacaobomen groeien slecht in het volle zonlicht en worden daarom meestal onder schaduwbomen geteeld. Het was leuk om even te kijken en te proeven, dankzij deze vriendelijke mevrouw zijn we weer een stukje wijzer geworden.

'1099719' door Jenny '1099719' door Jenny

MaleisiëLangkawi island

MaleisiëLangkawi island

Brahmaanse wouw

Jenny

Op de foto een Brahmaanse wouw c.q. Brahminy kite c.q. haliastur indus c.q. red-backed sea eagle, die schijnbaar ook weleens wordt verward met een jonge visarend. We zagen deze vogel met zijn mooie warme kleuren tijdens een mangrovetour door het Kilim Geoforest Park (een natuurreservaat van ca. 100 km2) op Langkwawi Island. Het was nog niet zo simpel om de snelle visser vanaf een schommelend bootje vast te leggen, maar gelukkig zaten er tussen de vele probeersels een paar die er mee door konden. Een mangrovetour kan worden gereserveerd in hotels, bij plaatselijke boekingsbureautjes en bij de reisorganisatie (mocht je een georganiseerde reis hebben geboekt). Je ziet niet alleen mangroves, maar naast de Brahmaanse wouw ook witbuikzeearenden, (zwemmende) makaken en tal van grote wenkkrabben. Verder vaar je door de Krokodillengrot (Gua Buaya), lunch je op een fishfarm waar je ook nog uitleg krijgt over de verschillende vissoorten en bezoek je een vleermuisgrot (Gua Kelawar).

'1099688' door Jenny '1099688' door Jenny

Chinadengfeng

Chinadengfeng

Shaolinklooster...Den

Jenny

Vanuit Luoyang reden we naar Dengfeng waar hèt Shaolinklooster c.q. -tempel en het Pagodenwoud zich bevinden. Jaarlijks komen er vele jongeren naar het klooster om in kungfu onderwezen te worden. De kosten (in 2014) bedragen omgerekend ca. 2.250 euro!! Kungfu wordt, vanwege de flitsende handbewegingen, ook wel Shaolinboksen genoemd, maar het gaat om een vechttechniek waarbij het hele lichaam meewerkt. Kungfu is in de loop der tijd uitgegroeid tot een vorm van mediteren. De bewegingen zijn gebaseerd op de bewegingen en gedragingen van dieren (snelle bewegingen, sprongen, harde vuistslagen, opperste concentratie). Er zijn járen van training nodig om enige behendigheid te krijgen. Op het complex zien we een voorstelling van een aantal jonge monniken. Ze voeren een show op waar ze zowel individueel als in groepsverband hun kunsten tonen, zéér indrukwekkend! Naast de voorstelling kun je op het complex diverse mooie tempels bewonderen plus het Pagodenwoud (kerkhof met maar liefst 232 oude pagodes/graven van vooraanstaande monniken). TIP 1: Wil je deze voorstelling in het kleine theater bijwonen en niet met tal van anderen al duwend en struikelend naar binnen, koop dan tegen bijbetaling van een klein bedrag een extra ticket (kantoortje bij de voorstellingsruimte) waarmee je eerder naar binnen mag. Ik vond het een uitkomst! TIP 2: Ga niet op een zondag, ook de Chinezen zelf gaan dan graag op pad en ze zijn met velen :-) TIP 3: Sla het Pagodenwoud niet over.

'1099660' door Jenny '1099660' door Jenny

PeruColca Canyon

PeruColca Canyon

Colca Sour

Jenny

In Pisco proefde ik voor de eerste keer in mijn leven een Pisco Sour (alcoholische mixdrank), wat mij betreft niet voor herhaling vatbaar. In de Colca Cañon kregen we de mogelijkheid een Colca Sour te proberen, de lokale variant op de Pisco Sour, maar dan een stuk zachter van smaak. Het citroen- of limoensap wordt hier vervangen door de sappige vruchten, die eruit zien als kiwi, van de Sancayocactus (op de foto op de voorgrond). De moeite van het proberen waard! Mocht je in de buurt van Pisco zijn dan is het leuk om een piscodestilleerderij te bezoeken. Wij waren bij El Catador, https://www.elcatador.pe Je krijgt er uitleg over het maken van pisco (in stenen kruiken), over de verschillende soorten en aansluitend mag je (kleine beetjes) proeven. Als je het aandurft is het ook leuk om kleine flesjes mee te nemen als souvenir. Die van ons hebben de reis gelukkig “overleefd”.

'1099626' door Jenny '1099626' door Jenny

MaleisiëCameron Highlands

MaleisiëCameron Highlands

Cameron Highlands

Jenny

Van Kuala Lumpur reden we via de orang asli (inheemse minderheden) naar de Cameron Highlands, qua temperatuur een hele verademing (is natuurlijk persoonlijk). We verbleven in het mooie Strawberry Park Resort (http://www.strawberryparkresorts.com) opgetrokken in tudorstijl, heel sfeervol. In de directe omgeving is niet veel te doen, dus zijn we maar gaan genieten van de bloemetjes en de bijtjes, ook de moeite waard. Op de foto geen sprinkhaan o.i.d., maar de jonge scheut van een boomvaren. Mocht je iets meer leven in de brouwerij zoeken dan kun je naar het ca. 6 km verderop gelegen Tanah Rata. Hier vind je tal van eetgelegenheden en zelfs, ja ja, een Starbucks. Daarnaast kun je o.a. naar een theeplantage, de bekendste is BOH (Best Of Highlands), naar de Butterfly Garden in Brinchang of gaan klimmen en klauteren in het enigszins mysterieus aandoende Mossy Forest (trek goede schoenen aan en kleding die vies mag worden, zie ook mijn info bij de foto Mossy Forest).

'1099618' door Jenny '1099618' door Jenny

PeruTiticacameer

PeruTiticacameer

Aardappelen

Jenny

In de Peruaanse keuken nemen aardappelen een belangrijke plaats in. Het schijnt dat er van de inmiddels ca. 5.000 aardappelsoorten er zo’n 3.000 uit Peru komen. In de 16e eeuw nam een Spaanse ontdekkingsreiziger de eerste aardappelplant mee vanuit Zuid-Amerika naar Europa. De Inca's verbouwden de plant toen al honderden jaren. De aardappelplant groeit ook op grote hoogten in de Andes, waar veel andere planten dat niet meer kunnen. Op basis van DNA-onderzoek is aangetoond dat alle oude aardappelen afstammen van één plant uit Zuid-Peru. De Inca’s conserveerden hun gerooide aardappelen door ze ’s nachts in de vrieskou op het veld achter te laten. De felle zon overdag zorgde ervoor dat de aardappelen ontdooiden en snel droogden. Het resultaat was eindeloos houdbaar. Op b.v. Taquile doen ze dit nog steeds.

'1099491' door Jenny '1099491' door Jenny

PeruArequipa

PeruArequipa

OZB

Jenny

In Peru ga je pas OZB (onroerendezaakbelasting) betalen als jouw huis af is, voorzien van een dak. Je ziet er dus heel veel woningen met bovenop een betonnen plaat waar de betonijzers nog uitsteken. Op het merendeel van die platte daken rennen honden rond (niet op Taquile in het Titicacameer, daar wonen geen honden), ze hebben goed zicht op de omgeving en blaffen naar van alles en nog wat. In Arequipa, de “Stad van de Eeuwige Lente” maakten we een leuke stadstour met een dubbeldekker (géén hop on, hop off en te boeken in hotels en bij boekingskantoortjes in de stad) en konden we vanaf de bovenste zitplaatsen alles goed observeren. Het hondje op de foto staat lekker te genieten van de late middagzon.

'1099481' door Jenny '1099481' door Jenny

MaleisiëLangkawi island

MaleisiëLangkawi island

Baby brillangoer

Jenny

Onze rondreis door Maleisië sloten we af op het eiland Langkawi in het Berjaya Resort, mooi gelegen tegen de helling van de berg Mat Cincang en aan de Burau Bay. We verbleven in een paalwoning, soort boomhut, middenin het groen van de jungle (een paalwoning boven het water behoort ook tot de mogelijkheden, maar daar hangt een

'1099441' door Jenny '1099441' door Jenny

China

China

Longmengrotten

Jenny

Ongeveer 12 km ten zuiden van Luoyang, aan de Yi-rivier, bezochten we de Longmengrotten, ook wel Drakenpoortgrotten genoemd. Over een lengte van ca.1 km zijn in de steile rotswand een groot aantal nissen en kamers uitgehouwen (ruim 2.300 stuks met meer dan 100.000 boeddhistische beelden). De meeste sculpturen zijn gemaakt tussen 473 en 755. Het grootste boeddhabeeld (boeddha Vairocana) is maar liefst 17 meter hoog en het kleinste beeldje slechts 2,5 cm. Op de foto zie je de grootste grot, Fengxian Si, met de grootste boeddha Vairocana, vanwege de raadselachtige glimlach ook wel “Oosterse Mona Lisa” genoemd, met begeleiders. Vanaf het voetpad is deze grot niet te zien, je moet via een aantal steile trappen omhoog, maar het is de moeite waard. Tip: steek de Manshui Bridge over de Yi-rivier over (kan gewoon vanuit het complex). Vanaf de overkant heb je een schitterend uitzicht op de indrukwekkende Fengxian Si-grot. Vanwege de warmte, 42°C, werd ons bezoek hier ingekort (toen vonden we het extreem warm en na afgelopen week zouden we denken “ja, dus” :-)) en hadden wij hier helaas geen tijd meer voor.

'1099410' door Jenny '1099410' door Jenny

PeruTiticacameer

PeruTiticacameer

Eind goed, al goed!

Jenny

Zoals ik bij eerder geplaatste foto’s al vertelde, verliep onze eerste dag op het Titicacameer ontzettend nat. Vanuit Puno meerden we na ca. 25 minuten varen eerst aan bij de beroemde Uroseilanden (rieteilanden) en waar deze bezoekjes doorgaans 1,5 à 2 uur in beslag nemen waren wij binnen een half uur weer weg, erg jammer. De tweede dag was het droog en voeren we eerst van ons overnachtingseiland Amantaní naar handwerkeiland Taquile en van daaruit terug naar Puno. Het was geweldig om de Uroseilanden en de rieten “love boats” ook nog badend in het late zonlicht te kunnen zien en als

'1099389' door Jenny '1099389' door Jenny

MaleisiëBatu Caves

MaleisiëBatu Caves

Duivels dier.

Jenny

In Maleisië zijn tal van apensoorten te vinden, maar de java-aap c.q. krabbenetende makaak is oververtegenwoordigd. Ze zien er vaak heel schattig uit, zeker als ze een jong onder hun buik hebben hangen, maar vergis je niet. Op drukke plekken wordt men gewaarschuwd voor de hondsbrutale apen, maar vaak loop je achter de feiten aan. Zonnebrillen worden supersnel van hoofden gegrist en voor je neus verfrommeld, ze herkennen de zakjes van de winkeltjes waar je snacks kunt kopen en voor je het weet zijn die snacks niet meer van jou (stop zo'n zakje dus meteen in een andere tas, jas of zak), als je zo'n duivels dier voor je neus hebt staan dan ga je graag nog een keertje terug naar het winkeltje...Dit exemplaar zagen we bij de Batu Caves nabij Kuala Lumpur, brrrrr, engerd! Om z'n hele koppie te zien a.u.b. even op de foto klikken.

'1099363' door Jenny '1099363' door Jenny

PeruEl Valle Sagrado

PeruEl Valle Sagrado

Salinas de...Maras/Zo

Jenny

Na een overnachting in Casa Colibri in Urubamba (een kleine ecolodge met heel veel vogelsoorten in de mooie tuin) hebben we ’s morgens nog een paar uurtjes ter vrije besteding (vroeg in de middag moeten we in Ollantaytambo de trein naar Aguas Calientes/Machu Picchu nemen). We besluiten naar de ronde en ovale landbouwterrassen, die al dateren van voor de Incatijd, in Moray te gaan en aansluitend de Salinas de Maras/Zoutterrassen van Maras te bezoeken. Bij Maras is een bron waar water met een hoog zoutgehalte aan de oppervlakte komt en dat water wordt door een stelsel van kleine kanaaltjes naar de 3.000-4.000 (sommigen hebben het zelfs over 5.000, ik heb ze niet geteld) zoutpannen geleid. Als een pan is volgestroomd met een laagje water van ca. 3 cm wordt de toevoer afgesloten. Vervolgens verdampt het water in ca. 10 dagen door zon en wind en blijven er zoutkristallen achter. Op het moment dat er na verloop van tijd een zoutlaag met een dikte van 5-10 cm in de ca. 30 cm diepe pan aanwezig is, wordt deze laag kapotgestoken en laat men het laatste water afvloeien. Het zout wordt met schoon water gereinigd en in zakken/manden gedroogd. Het zout wordt voornamelijk gebruikt voor likstenen voor dieren. Alle zoutpannen zijn in handen van lokale families en dat wil men ook zo houden. Zorg dat je op tijd bij de zoutterrassen bent, er is slechts een klein parkeerplaatsje. Wij waren er rond 09.00 uur en toen we een half uurtje/drie kwartier later terugreden stond de smalle toegangsweg al vol met wachtenden.

'1099341' door Jenny '1099341' door Jenny

PeruNazca

PeruNazca

Kolibrie Nazca en...(

Jenny

Bij Nazca denken de meeste mensen in eerste instantie aan de beroemde Nazcalijnen, maar naast een vlucht over deze bijzondere geogliefen zijn er nog andere bezienswaardigheden in de omgeving. Je kunt b.v. naar het Cementerio de Chauchilla, een pre-Inca begraafplaats in een droge woestijn, omringd door prachtig gekleurde bergen, waar je mummies in speciale tomben kunt zien. Het is een ingetogen, respectvolle aangelegenheid. Deze excursie kan worden gecombineerd met de aquaducten van Cantalloc, een immens groot en ingewikkeld irrigatiestelsel dat door de Inca’s is aangelegd en dat de katoenvelden in de omgeving nog steeds van water voorziet. Mocht je tijd overhebben, dan kun je altijd nog op “kolibriejacht” (vanzelfsprekend met de fotocamera). Leuk koffieadresje in Nazca, waar je niet alleen sterke koffie krijgt die moet worden aangelengd met heet water -> Mom’s Cafe, Jr. Calle Lima 168A, Nasca 11401.

'1099325' door Jenny '1099325' door Jenny

Peru

Peru

Reserva Nacional...Sa

Jenny

Vanuit een sprookjesachtig besneeuwd Chivay in de Colca Cañon reden we via Reserva Nacional Salinas y Aguada Blanca naar Puno. Dit prachtige nationale park staat vooral bekend om de vicuña’s (de kleinste van alle kameelachtigen met een heerlijk zachte vacht) en de vulkanen Misti, Chachani en Ubinas. Onderweg naar Puno kregen we met alle mogelijke weertypes te maken, vlak voor het maken van de foto (a.u.b. openen) hadden we net een pak natte sneeuw gehad. Gelukkig zijn de dieren hier wel wat gewend.

'1099309' door Jenny '1099309' door Jenny

PeruBallestas eilanden

PeruBallestas eilanden

Incastern

Jenny

Op ca. een half uurtje varen van El Chaco liggen de Islas Ballestas. De Perustroom voert vanuit Antarctica voedsel van de oceaanbodem aan en daar profiteren veel verschillende diersoorten van. Een van die diersoorten is de Incastern, een zeevogel van ca. 39 cm groot uit de familie van de meeuwen. Hij heeft een donkergrijs verenkleed, vuurrode poten met zwemvliezen, een opvallende rode snavel en een sierlijke witte streep onder zijn ogen. De incastern vind je aan de westkust van Zuid-Amerika (Chili, Colombia, Ecuador en Peru). Met het bootje voeren we door en om de Islas Ballestas (aanmeren is verboden) en op een mooi beschut plekje zagen we dit exemplaar zitten, met de voorkant van zijn lichaam net in het licht (a.u.b. openen).

'1099269' door Jenny '1099269' door Jenny

PeruTiticacameer

PeruTiticacameer

Kleding Taquile

Jenny

Taquile in het Titicacameer wordt ook wel het “handwerkeiland” genoemd, de mannen breien er vanaf jonge leeftijd (ca. 8 jaar) en de vrouwen spinnen en weven. De mannen dragen er allemaal een zelfgebreide muts. Aan de kleuren en motieven kun je de burgerlijke en sociale status aflezen. Heeft een muts een witte punt, zoals nog net te zien bij de jongen op de foto, dan is de eigenaar nog ongehuwd. De mannen dragen ook een gordel/ceintuur, faja genoemd, met daarop levensgebeurtenissen geborduurd. De jongen op de foto mag zijn “handwerkskills” nog wel even op zijn broek loslaten, die veiligheidsspeld zit op een gevoelige plek. De dames op Taquile dragen een zware effen rok, je ziet ze voorbij komen in alle kleuren van de regenboog, met daaronder diverse dunnere rokken met allemaal een andere felgekleurde rand. Daarnaast dragen ze een donkere omslagdoek met mooie gekleurde pompons waarin ze hun wol en spintol meedragen.

'1099242' door Jenny '1099242' door Jenny

Malta

Malta

Balkons (en ijs) in..

Jenny

Eigenlijk kun je op heel Malta mooie balkons vinden, maar de eerste balkons waren, aan het einde van de 17e eeuw, in de hoofdstad Valletta te zien. Met een balkon kon je laten zien tot welke sociale klasse je behoorde. De oude pallazos en huizen van edelen waren voorzien van weelderige balkons, minder bedeelden hadden een simpel houten balkonnetje en had je geen balkon, tja… Tijdens, voornamelijk, religieuze feestdagen worden de balkons versierd met lichtjes en iconen van heiligen. Het hebben van een balkon is niet alleen mooi, maar ook praktisch. Natuurlijk vergroot het de woning, maar daarnaast wordt het zonlicht buiten gehouden, waardoor het huis een stuk koeler blijft, op Malta geen overbodige luxe. Deze foto is gemaakt in Valletta aan het einde van Republic Street, vlakbij fort St. Elmo. Over Republic Street gesproken, op nummer 36 vind je Amorino, een ijssalon waar ze overheerlijk Italiaans ijs verkopen. Ze maken er echte kunstwerkjes van, je kunt b.v. kiezen voor een handijsje in de vorm van een bloem, ook een broodje hamburger van ijs behoort tot de mogelijkheden. Niet goedkoop, wel erg lekker en mooi!

'1099187' door Jenny '1099187' door Jenny

EcuadorSierra Centraal

EcuadorSierra Centraal

Wol spinnen

Jenny

In Guamote bestaat de bevolking voor 95% uit indígenas/inheemsen en voor slechts 5% uit mestiezen. De mensen zijn erg op zichzelf, nog niet echt gewend aan de aanwezigheid van toeristen. We vonden het daarom des te leuker om in de bergen een kijkje te mogen nemen bij een lokale familie. We kregen o.a. een "demonstratie" schaapscheren (in dit geval knippen). De jongste volwassen man des huizes legde een van de, door zijn jonge zoons bijeengedreven, schapen op haar zij en bond de poten bij elkaar. Daarna ging hij het angstig kijkende dier met een grote schaar te lijf. Na een goed begin te hebben gemaakt rondden zijn vrouw en zus het karwei af. Na het reinigen, spinnen (niet met een spinnewiel, maar door de oudste dame van de familie met de hand) en eventueel kleuren met natuurlijke kleurstoffen worden er van de wol poncho’s geweven. Dat was de taak van de oudste heer des huizes. Een echte familieonderneming, mooi om de samenwerking tussen de diverse generaties te zien.

'1099143' door Jenny '1099143' door Jenny

PeruEl Valle Sagrado

PeruEl Valle Sagrado

Heilige Vallei/Valle.

Jenny

De gematigde hoogte van deze vallei en de beschutte ligging zorgden voor een redelijk evenwichtig klimaat, vandaag dat de Inca’s het als hun landbouwcentrum kozen. De Spanjaarden gaven het dal, vanwege de vruchtbare bodem, de naam Valle Sagrado de los Incas/Heilige Vallei van de Inca’s. Bij het binnenrijden van de Heilige Vallei genieten we van dit prachtige uitzicht, rechts stroomt de Río Urubamba. Bezienswaardigheden in de Heilige Vallei zijn o.a. de Incasteden bij Pisac en Ollantaytambo , de plaatsjes Pisac en Ollantaytambo zelf, de terrasvormige “kuilen” in Moray en de zoutterrassen in Maras.

'1099126' door Jenny '1099126' door Jenny

MaleisiëLangkawi island

MaleisiëLangkawi island

Buikje/bekje vol!

Jenny

We sloten onze rondreis door Maleisië en Maleisisch Borneo af op het eiland Langkawi, waar we een mangrovetour door het Kilim Geoforest Park maakten (een natuurreservaat van ca. 100 km2). Een erg leuke tour, in hotels en bij diverse plaatselijke boekingsbureautjes te reserveren. Tijdens het boottochtje zagen we, zoals de naam van de tour al doet vermoeden, o.a. mangroves. We voeren door de Krokodillengrot (Gua Buaya), lunchten op een fishfarm en bezochten een vleermuisgrot (Gua Kelawar). Naast vleermuizen zagen we witbuikzeearenden, (zwemmende) makaken, Brahminy Kites en tal van grote wenkkrabben. De makaak op de foto had net een lekkere duik genomen en een hapje gegeten. Misschien niet moeders mooiste, maar wel erg koddig.

Community-updates

NEEM DEEL AAN DE COMMUNITY OP FACEBOOK

01-11-2022 Zoals jullie weten, gaat de community stoppen. Wil jij graag nog in contact blijven met de andere communityleden? Word dan lid van de speciale Facebookgroep, die wordt beheerd door communityleden!

UPDATE: COLUMBUS COMMUNITY GAAT STOPPEN


27-08-2022 Helaas hebben we moeten besluiten dat we de community niet voort gaan zetten. We leggen je graag uit waarom. Lees verder >

Onze wedstrijden

Bekijk onze winacties hier