CDahlkamp
Pretty woman
India land van contrasten! Intens , kleurrijk en oh zo mooi! Drie weken hebben we hier rondgereisd en genoten van de gesprekken met de locals. Soms kwamen we geen stap verder omdat we continu werden gevraagd voor selfies! Het leuke daarvan was dat ik daardoor meteen een opening had om de prachtige dames in hun kleurrijke sari's kon vastleggen. Zo ook deze prachtige dame bij het Chittogarh fort.
Kathedraal La Laguna
De kathedraal de Nuestra Senora de Los Remedios De Kathedraal van San Cristóbal de La Laguna (:Santa Iglesia Catedral de San Cristóbal de La Laguna) is de zetel van het Bisdom van Tenerife. Het is gebwoud in 1515 en gewijd aan de Helige Maagd Maria (Virgen de los Remedios).(bron;tenerifeinfo)
Rode loper ligt uit
Playa de las Americas is een behoorlijk toeristische trekpleister in Tenerife. Duoscootmobiels rijden hier af en aan met minder valide ouderen en op het strand zie je de jeugdige surfliefhebbers. Een leuke mengeling om gade te slaan. Hier lijkt de rode loper je te lokken naar de boulevard. Mooi gedaan.
Rust in Tenerife
Ondanks de drukte op de boulevard van Playa de Las Americas , zijn er toch ook momenten van rust. Zoals op deze foto. Even lijkt het hier in niets op het toeristische Tenerife en geniet ik van de prachtige kleuren en de spiegeling in het water. Gelukkig hebben we een paar dagen een auto gehuurd en konden we zelf rustige plekken op zoeken.
Rust in La Laguna
Met de auto toeren we rond op het eiland Tenerife. We brengen uiteraard een bezoekje aan San Cristóbal de La Laguna een stad die uitgeroepen werd tot werelderfgoed door de UNESCO. We genieten van de historische straatjes en de schoonheid van deze stad.
De reuzin van van...S
Op instagram had ik een foto gespot van deze reuzin en na veel speur-en zoekwerk ben ik erachter gekomen waar het was. Dus toen we een aantal dagen een auto hadden gehuurd zijn we richting Santa Úrsula gereden. Het plaatsje zelf stelt niet veel voor maar het beeld is écht wel imposant en toeristen hebben we hier niet gezien. Het reusachtige standbeeld ,van 4 meter, bevindt zich in de Sociale Tuin van La Quinta, in Santa Úrsula, en blijft niet onopgemerkt, dankzij haar afmetingen. Het is een attractie geworden voor nieuwsgierigen die het niet kunnen laten een foto te nemen met dit reusachtige stenen beeld.Op de verre achtergrond van dit originele beeldhouwwerk herkennen we El Teide, gecamoufleerd tussen de wolken. (bron: .tenerifevakantie)
Hop
We wandelen over de boulevard van Playa de las Americas en we zien een paar mensen naast het aps naar iets kijken. Ze vragen zich af wat voor soort vogel het is en ik leg ze uit dat het een hop is. Wat zijn het leuke vogels! Natuurlijk zit ik binnen no-time op mijn knieën op de grond om dit prachtige exemplaar vast te leggen. De hop heeftin het Spaans de naam ‘abubilla’ heeft gekregen.De bruin gekleurde vogel met de lange snavel en met als meest opvallende onderdeel de hanenkam is een graag geziene gast in Spanje. De hop is dan ook gemakkelijk te herkennen aan het roodbruine verenkleed met een lange zwart gepunte kuif, die kan worden opgezet als de vogel opgewonden is. De staart en de vleugels zijn zwart en getekend met brede witte strepen. De snavel is lang en dun. Maar wat veel wandelaars en vogelspotters misschien niet weten is de opvallende eigenschap van de uitgesproken stank die het dier verspreid omdat enerzijds het nest nooit wordt schoongemaakt (voedselafval en mest blijven achter) en anderzijds omdat het vrouwtje een klier heeft aan de basis van haar staart, die tijdens de broedtijd een zware stank verspreidt. Een bijnaam voor de hop is dan ook drekhaan. De roep van de hop klinkt als hoep, hoep, en hoewel het geluid niet luid is, is het toch op grote afstand hoorbaar. De lichaamslengte bedraagt 26 tot 28 cm en het gewicht 75 gram. Het voedsel van de insectenetende weidevogel bestaat voornamelijk uit grote insecten, regenwormen, (naakt)slakken en spinnen, maar ook hagedissen staan op het menu.(bron:spanjeweetjes.nl)
Silhouet sculptuur...
Met zonsondergang maken we een wandeling langs de boulevard van Playa de Las Americas en ik zie hoe mooi het silhouet van de sculptuur zich aftekend tegen het zachte avondlicht. Dit beeld is emblematisch voor Playa de Las Américas; veel toeristen vinden het leuk om voor en zelfs binnen of boven gefotografeerd te worden. Het is het werk van Juan Lopez Salvador, een kunstenaar uit La Laguna, een stad in het noordoosten van Tenerife. Aan dit werk is een grappige controverse verbonden. Het werd in 1995 geïnstalleerd zonder voorafgaande toestemming van het gemeentehuis. Dit betekent dat het vandaag, vanuit juridisch oogpunt, illegaal is en aan niemand toebehoort, zelfs niet aan de stad die wettelijk geen uitgaven voor het onderhoud ervan kan doen. (born ; seevisit-fr)
Wachten op de verse..
Bezoek in Gambia het vissersdorp Tanji. De geur van verse vis en rookhuizen dringt in je neusgaten en op het strand staan oude vriezers gevuld met vis. De meeuwen krijsen en pikken een visje mee. Bewoners wachten op hun vrachtje vis. Geweldig om te zien en mee te maken. Op de foto wacht een jongen op een surfplank op zijn vrachtje verse vis. Het is een prachtig kleurrijk geheel en een genot om hier tussen te lopen
Constantijn de Grote
We wandelen vanaf ons Guesthouse het pad ,naar het prachtige kasteel , op en genieten van de rust die hier heerst.Het kasteel van Berat, gebouwd op de top van een heuvel in de 4e eeuw voor Christus. Tijdens onze wandeling stuitten we op de buste van Constantijn de Grote. Deze buste eert Flav Valer Constantine, de Romeinse keizer van Illyrische geboren die ook door de traditionele kerk tot heilige uitgeroepen werd. Constantijn de Grote was de stichter van Constantinopel, de hoofdstadchter van het Byzantijnse Rijk, en de eerste christelijke keizer. (bron: intoalbania)
't Gildehuis van vrij
Een dagje Gent is heerlijk want je waant je toch meteen een beetje op vakantie. Een heerlijk gemoedelijke sfeer en een gezellige stad. In dit prachtige pand is een restaurant gevestigd en zowel van binnen en buiten is het echt de moeite waard. Het gildehuis van de Vrije Schippers is een van de best bewaarde gildehuizen aan de Graslei in Gent. De gilde van de Vrije Schippers kocht het pand in 1530. Vrije schippers waren schippers die op alle waterwegen van het graafschap Vlaanderen mochten varen, inclusief de Gentse binnenwateren. De onvrije schippers moesten aan de stadsgrenzen hun vracht overladen.
Brug der Keizerlijke.
We wandelen de street art route en komen onderweg deze prachtige brug tegen. Het blijkt de Brug der Keizerlijke Geneugten te zijn. De brug der Keizerlijke Geneugten, ook Keizer Karelbrug, is een voetgangersbrug over de Lieve in Gent. De brug is een initiatief uit 2000 van volkszanger-beeldhouwer Walter De Buck, samen met de stadsbeeldhouwers José Mestdagh, Dirk van Hecke en Walter De Dauw. In de buurt Prinsenhof verbindt de brug het buurtcentrum in het Zilverhof met de Sint-Antoniuskaai. Van op deze brug over het Lievekanaal heeft men een zicht op het Rabot en op het Augustijnenklooster. De brug wordt aan elke oever geflankeerd door 2 monumentale beelden met de vorm van boomkruinen, gehouwen uit zeven ton wegende bollen van Franse natuursteen. Op de oever kant Zilverhof gaat het om Janneke en Kwade Berth, aan de Sint-Antoniuskaai Mooie Veerle en Keizer Karel als scheepstrekker. De beelden illustreren vier legendes rond Keizer Karel.[1] De lokale Gentse naam is de brug met de bloemkolen of de brug met de krimbollen (bron: wikepedia)
Leeuwbeer
Juni 2021 gaan we een dagje naar Gent wat voor ons op nog geen uurtje rijden is. We lopen er een streetart route die zeker aan te raden is. Zin in graffiti-hotspots? Dan kan je Gent net even ‘anders’ ontdekken met het 'Sorry, not sorry streetart’-plan van Gent', een overzicht van de kleurrijke graffiti-kunst in de stad. We hebben niet alle kunstwerken gezien want dan is een fiets toch wél handiger. Maar het was écht erg leuk en verrassend.Op de website visit.gent.be/nl/streetart-gent kun je een kaart downloaden met alle werken. De maker van dit bijzonder stukje streetart is Cedric Pil ofwel Cee Pil
Auditorio de Tenerife
Bij een bezoekje aan Tenerife mag de hoofdstad Santa Cruz niet ontbreken, al is het maar om dit prachtige operagebouw te zien. De Auditorio de Tenerife is een operagebouw. Het is een avant-gardistisch werk van de Valenciaanse architect Santiago Calatrava van 23.000 vierkante meter dat de spectaculaire aard van een uniek gebouw, gehuld in het schitterende wit van de trencadís-techniek (onregelmatige stukjes tegels gerangschikt als mozaïek) combineert met een groot vierkant en de immense zee van de Atlantische Oceaan achter hem. De bouw werd begonnen in 1997 en voltooid in 2003. Het werd geopend door de Prins van Asturië. Het is hét symbool van de stad Santa Cruz de Tenerife en één van de belangrijkste gebouwen van de hedendaagse Spaanse architectuur. (bron:auditoriodetenerife-com) Bij deze de foto opnieuw geplaatst want de vorige was inderdaad een tikje scheef
El Teide
Tenerife december 2021. We huren een auto en trekken er op uit. Heerlijk wat kan ik daar toch van genieten. Onderweg zie ik El Teide en aangezien we hier niet kunne stoppen hou ik mijn camera uit het raam, boven het dak en uiteindelijk lukt het me op El Teide vast te leggen. Een paar dagen later maken we een excursie met de sterrenwacht en genieten we van ons heelal vanaf El Teide! El Teide of Pico del Teide is de grootste vulkaan van het eiland Tenerife, een van de Canarische Eilanden. Met zijn 3718 meter boven zeeniveau en 7000 meter boven de zeebodem is het de hoogste berg van Spanje. In hoogte vanaf de zeebodem is de Teide de derde vulkaan van de wereld, na de Mauna Kea en Mauna Loa op Hawaï. Deze vulkaan wordt als slapend beschouwd, maar nieuwe erupties worden niet uitgesloten. De Teide is een jonge vulkaan in de oude caldera van Las Cañadas. 150.000 jaar geleden leidde een grote eruptie tot de vorming van een caldera in Las Cañadas met een afmeting van 16 km in de oost-westrichting en 9 km in de noord-zuidrichting. Sindsdien werden de stratovulkanen Teide - Pico Viejo in de noordelijke helft van de caldera gevormd, wat nog steeds voortduurt. Een caldera met een jonge vulkaan wordt een Sommavulkaan genoemd.(bron: wikepedia)
Auditorio de Tenerife
Bij een bezoekje aan Tenerife mag de hoofdstad Santa Cruz niet ontbreken, al is het maar om dit prachtige operagebouw te zien. De Auditorio de Tenerife is een operagebouw. Het is een avant-gardistisch werk van de Valenciaanse architect Santiago Calatrava van 23.000 vierkante meter dat de spectaculaire aard van een uniek gebouw, gehuld in het schitterende wit van de trencadís-techniek (onregelmatige stukjes tegels gerangschikt als mozaïek) combineert met een groot vierkant en de immense zee van de Atlantische Oceaan achter hem. De bouw werd begonnen in 1997 en voltooid in 2003. Het werd geopend door de Prins van Asturië. Het is hét symbool van de stad Santa Cruz de Tenerife en één van de belangrijkste gebouwen van de hedendaagse Spaanse architectuur. (bron:auditoriodetenerife-com)
The Panda Building
We bezoeken het mooie Vlöre in Albanië en verbazen ons over het feit dat corona hier niet bestaat; geen mondkapjes, geen handen ontsmetten of hoesten in de elleboog. Handen geven en elkaar omhelzen wordt hier gewoon gedaan! En dat in augustus/ september 2021!! Midden in de pandemie! Desondanks genieten we hier, op afstand, van deze mooie stad. Mijn oog viel op dit bijzondere pand wat door de locals: " the Panda Building" wordt genoemd.Bijzondere architectuur al kan ik helaas niets vinden over de architect van dit bijzonder fraaie gebouw.
Genieten op Tenerife
Net een paar dagen terug van een heerlijke week Tenerife. een week van tevoren geboekt en wat is het dan fijn om even die zonnestralen op je huid te voelen. Hotelletje geboekt aan Playa de las Americas wat dicht aan het strand ligt. Een bestemming die voor ons heerlijk vertoeven was en waar we veel hebben gezien, maar keren we nog een keer terug? Ik denk het niet , want wat is het er toeristisch! Zodra je het vliegtuig uitstapt en je loopt naar je transfer bus ziet het blauw van de TUI bussen!! Daar moet je van houden maar dus zeker geen bestemming buiten de gebaande paden. Huur er dus lekker een auto en trek er op uit! Dan zijn er zeker nog mooie plekjes te ontdekken.
De Fundatie
Zomer 2020 gaan we op ontdekkingsreis in eigen land. We bezoeken het pittoreske Giethoorn en huren er als rasechte toeristen een fluisterbootje. Vervolgens een dagje Zwolle waar we dit bijzondere gebouw tegenkwamen. Helaas zijn we er nog niet binnen geweest maar dit staat nog wel op de planning. Museum de Fundatie bevindt zich aan de Blijmarkt, middenin de binnenstad van Zwolle. Dit neoclassicistische pand is gebouwd tussen 1838 en 1841, naar een ontwerp van de Haagse architect Eduard Louis de Coninck. Het gebouw deed dienst als Paleis van Justitie en bood later onder meer onderdak aan de Rijksplanologische Dienst. In 2004/2005 is het gebouw aan de Blijmarkt naar een ontwerp van architect Gunnar Daan verbouwd tot kunstmuseum. In 2012/2013 is het pand spectaculair uitgebreid met 'de Wolk' op het dak van het historische gebouw. De uitbreiding is een ontwerp van Hubert-Jan Henket (Bierman Henket Architecten). Een groot ovaal raam geeft uitzicht op de historische binnenstad van Zwolle. Aan de buitenkant is de opbouw bekleed met 55.000 wit-blauwe tegels van Koninklijke Tichelaar Makkum. De uitbreiding wordt als een keramische wolk optisch opgetild en zweeft boven het oorspronkelijke neoclassicistische gebouw. Op de grens tussen de middeleeuwse stadskern en de 19e-eeuwse singels is het vernieuwde museum een hedendaags baken en een icoon voor de toekomst.(bron:museumdefundatie)
Noord-Macedonië (voormalig Macedonië) • Ohrid
Noord-Macedonië (voormalig Macedonië) • Ohrid
Traditionele huizen..
De bijzondere architectuur van de huizen in Ohrid kun je niet ontgaan zijn bij een bezoek aan deze stad! Deze architectuur komt voort uit de Ottomaanse overheersing.De oude stad was namelijk destijds de christelijke wijk en die mocht zich niet buiten de muren uitbreiden. Uit ruimtegebrek is men toen dus de hoogte in. Daarbij had men ook nog het voordeel dat het een mooi uitzicht bood over de stad. De huizen zijn wit geschilderd vanwege de hitte en hebben om diezelfde reden kleine ramen. De woning op deze foto is het Robevci House in het oude gedeelte van Ohrid een echte eye catcher. Ooit woonde hier de rijkste inwoners van de stad, de familie Robev. Tegenwoordig is het Nationaal Ohrid Museum hier gevestigd en krijg je een indruk van hoe de familie Robev hier gewoond heeft.In 1825 kopen de broers Angele en Anastas Robev een huis aan de Tsar Samoil straat 62. Zij laten het gebouw slopen en bouwen er twee jaar later hun eigen woning. Achter de woning laten ze ook een opslagplaats bouwen. Maar in 1861 gaat het mis. De beruchte crimineel Husref-Bey steekt de woning in brand. In de twee jaar na de brand, laten de broers Robev op de plek van de woning een nieuw huis bouwen. De linker helft is voor Konstantin, de rechter voor zijn broer Anastas. De beroemde bouwkundige Todor Petkov wordt ingehuurd om de bouw te verrichten. Petkov maakt er een kunstwerk van. Prachtige bewerkte plafonds, kasten en andere tierelantijnen bouwt hij. En omdat de beeldhouwers in de linker en rechter zijde van de woning niet van elkaar mogen zien wat zij uitvoeren, verschillen beide helften enorm van elkaar. Uiteindelijk leeft de familie Robev er tot 1900. Daarna raakt het iets in verval, maar na de Tweede Wereldoorlog wordt het beschermd als een cultureel en historische monument door de Joegoslavische overheid.Al in 1950 wordt er een nationaal museum gevestigd in het gebouw. Tegenwoordig is het het Nationaal Ohrid Museum. In de westzijde van het huis kun je archeologische vondsten uit de regio Ohrid – Struga bekijken. Daarnaast hangen er kunstwerken en staan er twee torso’s van de godin Isis. In de oostzijde van de woning waan je je terug in de tijd van de familie Robev. Hier staan meubels van de familie en hangen familiefoto’s. Bewonder de prachtig gesneden plafonds en de bijzondere open haard.(bron:oosteuropavakanties.nl)
Gjorokastra Castle
We wandelen terug van de Ali Pasha brug en de avondschemer valt inmiddels in. Het avondlicht valt prachtig op de bergen en het kasteel van Gjirokaster. Het kasteel van Gjirokastra is een van de grootste van de Balkan. Het is gelegen op de heuveltop met uitzicht op de stad, getuige van de geschiedenis van de hele regio door de eeuwen heen. De datum voor de bouw van deze vesting is nog onduidelijk. Volgens archeologen was de plaats bewoond sinds IV-V eeuw.De eerste muren van deze citadel werden echter gebouwd tussen de 12e en 13e eeuw. Volgens historici kwam de beslissing om deze vesting te bouwen na de val van Hadrianopolis. Enkele rijke families bouwden het kasteel om zich veilig te voelen en zichzelf te beschermen tegen de oorlog. Geleidelijk aan bevolkten vele andere families het. In 1419 bezette het Ottomaanse Rijk het kasteel en de stad. Wat we vandaag de dag van het kasteel zien dateert uit het begin van de 19e eeuw. Het strekt zich uit over de 1100 meter hoge heuvel, als een gigantisch schip gemaakt van steen. Soldaten gebruikten het kasteel als schuilplaats tijdens het Ottomaanse Rijk. In de periode van Ali Pashe Tepelena werd het kasteel echter gereconstrueerd en uitgebreid in de grootte die het nu is. Petro Korçari, de bekende meester, regisseerde het werkproces. In die tijd werden 7 torens gebouwd, waarvan sommige 30 meter hoog. Het werk en de materialen waren zeer kwalitatief. Het kasteel is nog in goede staat. Tijdens het communisme bleef het kasteel in de schaduw vanwege het gebruik als gevangenis. De gevangenis maakt nu deel uit van het Museum van het Kasteel, dat een verzameling wapens tijdens WOI en WOII, de gevangenis en een nieuwe pavijon van de geschiedenis van Gjirokastra omvat. (bron:.visit-gjirokastra.com)
Ali Pasha brug
We vervolgen onze wandeling richting de Ali Pasha brug en in het voorbijgaan zien we langs het pad hopen met afval liggen. Wat jammer dat men hier nog niet in ziet wat de gevolgen zijn in de natuur.Zodra we de brug zien liggen strijken we neer op een paar rotsen en genieten van de rust, stilte en de schoonheid van deze prachtige natuur. Hier geen toeristen maar rust en stilte. De zogenaamde Ali Pasha-brug, of Dunavat-brug, maakte deel uit van een groter aquaductcomplex dat in het begin van de 19e eeuw werd gebouwd door Ali Pasha van Tepelenë. De aquaducten voedden de reservoirs van het kasteel met water van de berg Sopot, 10 km verderop. Gjirokastra had op dat moment geen watervoorziening en Ali Pasha zag snel de noodzaak van deze structuur. De brug is een gemakkelijke wandeling van 30 minuten vanaf Gjirokastër en zorgt voor een mooie bestemming buiten de gebaande paden. Het aquaduct werd grotendeels gesloopt in 1932, maar dit gedeelte in de Dunavat Quarter blijft. Een vroege afbeelding van deze beroemde "brug" is te vinden op het schilderij van Edward Lear, de Britse dichter en schilder, die halverwege de 19e eeuw naar Albanië reisde.(bron:visit-gjirokastra-com.)
Nieuwsgierige aagje..
We maken een wandeling naar de Ali Pasha brug en ik hoor opeens getrappel en gehinnik boven me. Helaas kan ik niets zien dus ik hou mijn camera boven mijn hoofd en druk , op goed geluk, af. Vervolgens zie ik dit mooie paard die me al huppelend volgt in mijn pad naar de brug, totdat ze niet meer verder kan.